Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ κατέληξαν στο προσχέδιο συμφωνίας, το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί στην Αθήνα την Τετάρτη.
Νωρίτερα, λίγη ώρα πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του Brussels Group (16:00), πηγή κοντά στις συζητήσεις δήλωσε στο Reuters ότι ΕΕ και ΔΝΤ βρίσκονται κοντά στο να αποστείλουν στην ελληνική κυβέρνηση το δικό τους προσχέδιο συμφωνίας.
«Είμαστε σχεδόν έτοιμοι» ανέφερε η πηγή προσθέτοντας ότι ΕΕ και ΔΝΤ συντάσσουν τις τελικές λεπτομέρειες της συμφωνίας.
Το κείμενο των θεσμών αναμένεται με ενδιαφέρον, καθώς θα καταδείξει τις συγκλίσεις στις αποκλίνουσες θέσεις μεταξύ των εταίρων.
Σύμφωνα με τον ρεπόρτερ των Financial Times Πίτερ Σπίγκελ, ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ «έχουν περιορίσει τις διαφορές τους» και το τελικό κείμενο με τις απαιτήσεις τους από την Αθήνα θα μπορούσε να είναι έτοιμο και ώς το τέλος της ημέρας.
Αξιωματούχοι που επικαλείται ο ίδιος εκφράζουν την ελπίδα ότι μια «πολιτική συμφωνία επί της αρχής» θα μπορούσε να συναφθεί ώς την Παρασκευή 5 Ιουνίου, την ημέρα δηλαδή που η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει 303 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ.
Η ολοκληρωμένη συμφωνία θα μπορούσε να κλείσει ώς το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, αναφέρουν αξιωματούχοι των Βρυξελλών, σύμφωνα με τον Σπίγκελ.
Το θέμα, στο οποίο «κολλάει» η συμφωνία με την Αθήνα, λέει ο Σπίγκελ, είναι τα πρωτογενή πλεονάσματα, ενώ το ΔΝΤ έχει ακόμα αμφιβολίες και συνεχίζει να ζητάει διασφαλίσεις ότι οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης θα συμφωνήσουν σε μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους -το οποίο πλέον βρίσκεται κατά το μεγαλύτερό του μέρος στην κατοχή των πιστωτών της ΕΕ- εφόσον δεν συμφωνηθεί ένα αξιόπιστο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και οι στόχοι δεν εκπληρωθούν.
Νωρίτερα, από το υπουργείο Παιδείας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έβαλε φρένο στη σεναριολογία περί τελεσιγράφου των δανειστών προς την ελληνική κυβέρνηση ανακοινώνοντας πως η Αθήνα δεν περίμενε το κείμενο των εταίρων, αλλά απέστειλε εκείνη προσχέδιο συμφωνίας, το οποίο κατά πληροφορίες εκτείνεται σε 47 σελίδες.
Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τους ευρωπαίους ηγέτες να αναλάβουν την πολιτική ευθύνη για το κλείσιμο της συμφωνίας οριοθετώντας ουσιαστικά και τις υποχωρήσεις που είναι διατεθείμενη να κάνει η ελληνική πλευρά. Καναμε παραχωρήσεις, διότι ένας συμβιβασμός απαιτεί παραχωρήσεις, είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, στην ελληνική πρόταση προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα 0,8% για το 2015 και 1,5% για το 2016, ενώ επίσης προβλέπονται τρεις συντελεστές ΦΠΑ, 6%, 11% και 23%.
Οι ραγδαίες αυτές εξελίξεις έρχονται μετά την πενταμερή συνάντηση το βράδυ της Κυριακής στο Βερολίνο. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει ώς τώρα γνωστά, Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ, Ντράγκι και Λαγκάρντ κάλεσαν να εντατικοποιηθούν οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις μέσα στις επόμενες ημέρες.
Τα κείμενα που καταρτίζονται τις τελευταίες ώρες θα τεθούν επί τάπητος στη συνεδρίαση του Brussels Group σήμερα το απόγευμα, ενώ αύριο, Τετάρτη, συνεδριάζει το EuroWorking Group.