allnews-epirus

Ξεκινούν απο αύριο οι διαπραγματεύσεις για τα πετρέλαια σε Πρέβεζα-Άρτα


Γίνεται αγώνας προκειμένου να υπάρξει συμμετοχή στο διαγωνισμό παραχώρησης των 20 θαλάσσιων περιοχών στο Ιόνιο και το νότιο Κρητικό πέλαγος που είναι σε εξέλιξη, ανέφερε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), καθηγητής Ανδρέας Γεωργακόπουλος μιλώντας σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων.
Ο ίδιος απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με το ενδεχόμενο παράτασης της προθεσμίας υποβολής προσφορών για (λήγει στις 14 Ιουλίου) είπε ότι η ΕΔΕΥ μπορεί μόνο να υποβάλει εισηγήσεις αλλά η απόφαση θα ληφθεί από την πολιτική ηγεσία.
Τόνισε ακόμη ότι τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά σήμερα αν οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονταν στα υψηλότερα επίπεδα των προηγούμενων ετών καθώς η κρίση οδήγησε σε μείωση του προϋπολογισμού των επιχειρήσεων για έρευνες. Παρουσίασε εξάλλου τα πλεονεκτήματα των ελληνικών περιοχών (θεσμικό πλαίσιο, υποδομές όπως λιμάνια, ναυπηγεία και διυλιστήρια, γεωλογικά ανάλογα με γειτονικές χώρες όπου έχουν ανακαλυφθεί κοιτάσματα, κ.α.)
Ο κ. Γεωργακόπουλος ανακοίνωσε επίσης ότι αύριο ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις με τις εταιρίες που υπέβαλαν προσφορές για έρευνες υδρογονανθράκων στις τρεις περιοχές της Δυτ. Ελλάδας ('Αρτα-Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία και ΒΔ Πελοπόννησος). Υπενθυμίζεται ότι για την 'Αρτα-Πρέβεζα προσφορά υπέβαλε η Energean, για τη ΒΔ Πελοπόννησο τα ΕΛΠΕ και για την Αιτωλοακαρνανία και οι δύο εταιρίες.
Ο χημικός μηχανικός Δρ. Ηλίας Κονοφάγος ανέφερε ότι σύμφωνα με τις ενδείξεις ο ελληνικός πλούτος υδρογονανθράκων βρίσκεται κατά κύριο λόγο στη θάλασσα που σημαίνει ότι χρειάζονται επενδύσεις υψηλής έντασης κεφαλαίου και υψηλού κινδύνου για να εντοπιστεί. Για να υλοποιηθούν αυτές χρειάζονται μεταξύ άλλων πολιτική βούληση, κατάλληλη νομοθεσία και τιμές πετρελαίου που να εξασφαλίζουν κέρδη για τις εταιρίες και το Δημόσιο. Τόνισε ακόμη ότι για να διερευνηθεί το σύνολο του χερσαίου και θαλάσσιου χώρου της Ελλάδας απαιτούνται 20 δις. δολάρια στα επόμενα 35 χρόνια καθώς η Ελλάδα παραμένει ανεξερεύνητη χώρα με 9 γεωτρήσεις ανά 10.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα έναντι 30 στην Ευρώπη και 637 στις ΗΠΑ.
Ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων Χρήστος Καβαλόπουλος είπε ότι η Ελλάδα κατέχει σημαντικό ορυκτό πλούτο με βιομηχανικό ενδιαφέρον, ωστόσο οι εξελίξεις των τελευταίων ετών έφεραν τη χώρα εκτός επενδυτικών επιλογών στη διεθνή λίστα Fraser που βαθμολογεί την ελκυστικότητα των χωρών για επενδύσεις.
Κ. Βουτσαδάκης

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη