allnews-epirus

Χάινερ Φλάσμπεκ: Στο Βερολίνο και όχι στην Αθήνα βρίσκεται το πραγματικό πρόβλημα της Ευρωζώνης



Τα πραγματικά προβλήματα της Ευρωζώνης δεν βρίσκονται στην Αθήνα αλλά στο Βερολίνο, επισημαίνει ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και πρώην επικεφαλής των οικονομολόγων του Οργανισμού Παγκοσμίου Εμπορίου και Ανάπτυξης (UNCTAD) - διακεκριμένος οικονομολόγος, Χάινερ Φλάσμπεκ, σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα "Ντερ Στάνταρντ".
   Ο ίδιος δεν το θεωρεί μόνον ως αντίφαση, αλλά πρόκειται, όπως τονίζει, για "παραλογισμό" το να ζητείται από την Ελλάδα να συνεχίσει αυτό που οδήγησε στην καταστροφή, δηλαδή, περικοπή των μισθών, "που δεν ωφελεί σε τίποτε, παρά μόνον μειώνει τη ζήτηση με αποτέλεσμα το πρόβλημα να γίνεται μεγαλύτερο από πριν".
   Θετικά απαντά ο Χάινερ Φλάσμπεκ στο ερώτημα, εάν η Γερμανία φέρει η ίδια την ευθύνη στην κακή κατάσταση στη Νομισματική Ένωση, και συμπληρώνει ότι η Γερμανία έκανε ένα καθοριστικό λάθος, προωθώντας από την αρχή μια πολιτική μείωσης των μισθών, "και μάλιστα μέσα σε μια Νομισματική Ένωση". Διότι, όπως σημειώνει, "κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει όταν κάποιος έχει το δικό του νόμισμα, καθώς έπειτα, απλά, προχωρά σε ανατίμησή του, όμως, σε μια Νομισματική Ένωση δεν επιτρέπεται να επιχειρηθεί κάτι τέτοιο, γιατί ακριβώς είναι λάθος, και αυτό έκανε η Γερμανία".
   Σύμφωνα με τον πρώην υφυπουργό Οικονομικών, "αυτό όμως το γεγονός αποσιωπάται στη Γερμανία, δεν επιτρέπεται να ειπωθεί εκεί, και κρύβεται κάτω από το χαλί, γιατί βέβαια η Γερμανία τα κάνει όλα πάντα σωστά". Ο κ. Φλάσμπεκ, θεωρεί ως μοναδική λύση μακροπρόθεσμα για την Ευρώπη τη δυναμική αύξηση των μισθών στη Γερμανία, οι οποίοι θα πρέπει να αυξάνονται, όπως διευκρινίζει, κατά 5% ετησίως, και αυτό για διάστημα δέκα χρόνων.
   Τονίζει, ακόμη, πως δεν πιστεύει στην ανάπτυξη μέσω εξαγωγών, διότι, όπως σημειώνει, δεν μπορεί να λειτουργήσει, καθώς σε κάποιον άλλον θα δημιουργηθεί χρέος και δεν μπορεί από τη μια να εξυβρίζονται οι οφειλέτες ότι δημιουργούν χρέος, και από την άλλη να ελπίζεται ότι θα προξενήσουν και πάλι νέα χρέη, για να προχωρεί η ανάπτυξη στη Γερμανία.

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη