allnews-epirus

ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΓΙΑ ΛΥΣΗ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ


Τηλεφωνικές επικοινωνίες είχε σήμερα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τους 'Αγγελα Μέρκελ - Φρανσουά Ολάντ, καθώς και με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ. 
Κατα τις τηλεφωνικές επικοινωνίες του με τη Γερμανίδα καγκελάριο και τον Γάλλο Πρόεδρο, καθώς επίσης και με τον πρόεδρο της Κομισιόν, ο πρωθυπουργός παρουσίασε στους τρεις ηγέτες την πρόταση της Ελλάδας για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία, που θα δίνει οριστική λύση και όχι μετάθεση της αντιμετώπισης του προβλήματος.
Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε το Κυβερνητικό Συμβούλιο για τις συνομιλίες του με τους Ευρωπαίους ηγέτες, ενώ σήμερα το βράδυ αναχωρεί για τις Βρυξέλλες.

ΡΕΝΤΣΙ:"ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΕΠΕΙΣΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΛΥΣΗ"



Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματτέο Ρέντσι δήλωσε:
«Είμαστε πεπεισμένοι ότι πρέπει να προσφερθεί λύση που να επιτρέψει στην Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ. Είναι βασικής σημασίας να εργασθούν για αυτό και οι έλληνες. Στην κυβέρνησή τους, στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα δείχνουμε όλη μας την καλή διάθεση, την συνεργασία μας, αλλά για να επιτευχθεί συμφωνία χρειάζεται η καλή διάθεση και των δυο πλευρών».

Ο ΟΛΑΝΤ

Δεν μπορεί να χαθεί ούτε ένα λεπτό για να βρεθεί λύση για την Ελλάδα» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματτέο Ρέντσι.
Ο Γάλλος πρόεδρος πρόσθεσε:

«Υπάρχει η αρχή της αλληλεγγύης και της ευθύνης. Δεν ευθύνεται η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα αλλά πρέπει να λάβει τις αναγκαίες αποφάσεις για να βγει η χώρα από την κατάσταση αυτή. Σε ότι αφορά την αλληλεγγύη πρόκειται για αρχή της Ευρωζώνης, βάσει της οποίας παρασχέθηκε και παρέχεται στήριξη στην Ελλάδα για να μείνει στην Ευρωζώνη. Τι θέλουν να πουν Ιταλία και Γαλλία; Ότι δεν πρέπει να χαθεί ούτε λεπτό, ούτε δευτερόλεπτο. Οι συζητήσεις για την Ελλάδα πρέπει να συνεχισθούν σήμερα και αύριο. Την Δευτέρα και την Πέμπτη έχουμε δυο Συνόδους Κορυφής και τα σημεία αναφοράς πρέπει να είναι οι ευρωπαϊκές αρχές αλλά και το να μπορέσει η Ελλάδα να λάβει τις χρηματοδοτήσεις που αναμένει».

ΝΕΩΤΕΡΟ:ΝΕΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑΣ


Αισιόδοξοι εμφανίστηκαν οι Ματέο Ρέντσι και Φρανσουά Ολαντ σε ότι αφορά την δυνατότητα εξεύρεσης λύσης ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές κατά την συνέντευξη τύπου, που έδωσαν αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του Ιταλού πρωθυπουργού με τον Γάλλο πρόεδρο στην διεθνή έκθεση του Μιλάνου.
Ο Φρανσουά Ολάντ, απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων τόνισε:
«Αύριο αναμένουμε μια οριστική συζήτηση. Η Ελλάδα έστειλε στους θεσμούς και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή νέες προτάσεις. Ίσως κάποιες χώρες μπορεί να έχουν ένα αντίγραφο, αλλά η συζήτηση γίνεται ανάμεσα στους θεσμούς και στην ελληνική κυβέρνηση. Υπάρχει μια πορεία σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα και δεν απέχουμε πολύ από μια συμφωνία. Η Ελλάδα δεν θέλει πιο σκληρούς κανόνες σε ότι αφορά τους χαμηλοσυνταξιούχους, μπορούμε να το κατανοήσουμε, δεδομένων των συνεπειών της κρίσης. Για τον λόγο αυτό ζητήθηκαν εναλλακτικές προτάσεις. Αν η Ελλάδα σεβαστεί την ενδεδειγμένη πορεία θα λάβει τις χρηματοδοτήσεις και μπορώ να πω ότι δεν είμαι ούτε αισιόδοξος, ούτε και απαισιόδοξος. Κάθε στιγμή και ώρα είναι σημαντική»
Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ο Γάλλος πρόεδρος είπε: «Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων θέλουν να παραμείνουν στην Ευρωζώνη. Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης μας έχει επιβεβαιωθεί κατ΄ επανάληψη. Πρέπει να κάνουμε ότι είναι δυνατόν ώστε η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη σεβόμενη τις δεσμεύσεις. Αν η Ελλάδα, έβγαινε από την Ευρωζώνη, θα ήταν μια αρνητική εξέλιξη για όλους. Περνώ ώρες στο τηλέφωνο, την περίοδο αυτή, μιλώντας για την υπόθεση της Ελλάδας. Το ζητούμενο είναι ο τρόπος, οι κανόνες που θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Η συμφωνία θα πρέπει να είναι όσο γίνεται συνολικότερη και μεγάλης διάρκειας, διότι χρειαζόμαστε σταθερότητα. Εμείς, στην φάση αυτή προσπαθούμε να διευκολύνουμε όσο μπορούμε τις συζητήσεις των θεσμών με την Ελλάδα, όπως προβλέπει η διαδικασία».
Ο δε Ιταλός πρωθυπουργός Ματτέο Ρέντσι θέλησε να υπογραμμίσει ότι αν υπάρχει βούληση αύριο θα επιτευχθεί συμφωνία δήλωσε:
«Η αίσθησή μου είναι ότι υπάρχουν οι συνθήκες για μια συμφωνία τύπου win win. Το όλο θέμα δεν εξαρτάται μόνον από την συζήτηση για τις συντάξεις, όπως είπε και ο Φρανουά. Αν οι άνδρες και οι γυναίκες καλής θελήσεως επιθυμούν μια συμφωνία, θεωρώ ότι οι συνθήκες υπάρχουν. Θα ήταν ένα λάθος να χαθεί αυτή ευκαιρία. Περιμένουμε, λοιπόν, τα αποτελέσματα της αυριανής έκτακτης Συνόδου Κορυφής».
Ο Ιταλός πρωθυπουργός, τέλος, συμπλήρωσε: «θέλουμε να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ, για το καλό της, αλλά και της Ευρωζώνης, για το καλό της κοινότητας. Αλλά τους τελευταίους μήνες οι συνθήκες άλλαξαν και η χώρα μου δεν θεωρώ ότι είναι εκτεθειμένη, πλέον, σε κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης».

Ο ΣΟΙΜΠΛΕ ΤΟΝ...ΧΑΒΑ ΤΟΥ

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επέμεινε σήμερα ότι η Αθήνα θα πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, ενόψει της έκτακτης συνόδου κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης που θα διεξαχθεί αύριο Δευτέρα στις Βρυξέλλες.
"Η σταθεροποιητική πολιτική μας είχε αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια, στις ευρωπαϊκές χώρες όπου οι μεταρρυθμίσεις όχι μόνο συμφωνήθηκαν αλλά και εφαρμόστηκαν" είπε ο Γερμανός υπουργός αναφερόμενος στις περιπτώσεις της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας, της Κύπρου και της Ισπανίας. 
Πρόσθεσε ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί και στην Ελλάδα "εφόσον εφαρμόζονταν μεταρρυθμίσεις".
Μιλώντας από το Ράσντορφ της κεντρικής Γερμανίας, όπου τιμήθηκε για τις υπηρεσίες που έχει προσφέρει στην ενότητα της Γερμανίας και της Ευρώπης, ο Β. Σόιμπλε προειδοποίησε επίσης να μην χαλαρώσουν οι ευρωπαϊκοί κανόνες. "Αν δεν μπορούμε να βασιζόμαστε ούτε σ' αυτά που συμφωνήσαμε, τότε δεν θα αναπτυχθεί η εμπιστοσύνη στην Ευρώπη", είπε.

ΓΚΟΤΖΙ: "ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΕΜΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ"

«Η αυριανή Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι σημαντική, διότι το θέμα της Ελλάδας επιστρέφει στο πραγματικό του επίπεδο, το πολιτικό» δήλωσε ο Ιταλός υφυπουργός παρά την προεδρία της κυβέρνησης Ρέντσι, Σάντρο Γκότζι, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα της Νάπολης Ιλ Ματτίνο. 
«Επιστρέφουμε στη σωστή μέθοδο, μετά από τις τόσες δυσκολίες που συνάντησαν οι διαπραγματεύσεις σε αποκλειστικά και μόνο χρηματο-τεχνικό επίπεδο. Θα πρέπει να διαπραγματευθούν οι κυβερνήσεις των δεκαεννέα χωρών του ευρώ, διότι κάθε είδος απόφασης για την Ελλάδα θα έχει πολιτικά επακόλουθα», σημειώνει ο στενός συνεργάτης του Ματτέο Ρέντσι.
Σύμφωνα με τον Γκότζι, η Ελλάδα «θα πρέπει να δεσμευθεί επί ορισμένων μεταρρυθμίσεων για να αποδεσμευθούν τα δάνεια». Στη συνέντευξή του αναφέρεται «στο θέμα των συντάξεων, διότι «είναι ασύλληπτο να μπορούν κάποιοι στην Ελλάδα να συνταξιοδοτούνται στα πενήντα δύο τους». Θεωρεί αναγκαία, επίσης, «μια δυνατή στράτευση κατά της φοροδιαφυγής ή μια διαφορετική ρύθμιση του ΦΠΑ».

Σε ερώτηση της Ιλ Ματτίνο αν «η Ιταλία θα δώσει μάχη για να μείνει η Ελλάδα εντός ευρώ», ο Σάντρο Γκότζι απαντά: «Είμαι πεπεισμένος ότι είναι προς το συμφέρον όχι μόνον της Ελλάδας αλλά ολόκληρης της Ευρώπης, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να το υποστηρίξουμε, αλλά και η Ελλάδα πρέπει να βοηθήσει τον εαυτό της με κάποιες δεσμεύσεις». 
Ο Ιταλός υφυπουργός παρά την προεδρία της κυβέρνησης, αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα, δηλώνει, επίσης, ότι «η αυριανή συνάντηση θα αποτελέσει ένα σταθμό προς συγκεκριμένες κινήσεις που θα πρέπει να βρουν εφαρμογή μέχρι το τέλος του μηνός» και εκτιμά ότι σε περίπτωση αποτυχίας της διαπραγμάτευσης «θα έπρεπε να βρεθούν προσωρινές λύσεις, όπως ένα πάρκινγκ στα όρια της ζώνης του ευρώ», ενώ σχετικά με τις αναγκαίες αλλαγές στην Ευρώπη καταλήγει: Το σύστημα διακυβέρνησης στη ζώνη του ευρώ «πρέπει να γίνει πιο διαφανές, πιο δημοκρατικό, με μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων για την πολιτική και λιγότερα περιθώρια για τις τεχνικίστικες δράσεις. Όλοι έχουν αυτή την πεποίθηση, και η Γερμανία, διαφορετικά θα είχαν αφήσει την Ελλάδα να φύγει. Στη φάση αυτή πρέπει να είμαστε πολύ δημιουργικοί. Πρέπει να αποφευχθεί η αρνητικότερη εξέλιξη».

ΣΕΛΙΝΓΚ:"ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ"

Ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας τόνισε σήμερα ότι είναι σημαντικό η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να συνεχίσει την επείγουσα στήριξη της ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες εφόσον παραμένουν φερέγγυες, προσθέτοντας ότι ο ίδιος αναμένει πως οι ελληνικές τράπεζες θα ανοίξουν κανονικά, χωρίς προβλήματα, αυτήν την εβδομάδα.

«Αναμένω ότι αύριο και τις επόμενες ημέρες δεν θα υπάρξει πρόβλημα», είπε ο Χανς Γεργκ Σέλινγκ, μιλώντας στο αυστριακό τηλεοπτικό κανάλι ORF. Τόνισε ωστόσο ότι καμία ευρωπαϊκή τράπεζα δεν θα άντεχε επί πολλούς μήνες το είδος των εκροών κεφαλαίων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.
«Γι’ αυτό πιστεύω ότι είναι σημαντικό να συνεχίσουμε αυτά τα προγράμματα στήριξης, και αυτά της ΕΚΤ, για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα» διαμήνυσε.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ

Δυόμισι ώρες νωρίτερα απ’ ό,τι προβλεπόταν αρχικά, θα ξεκινήσει η αυριανή σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Χωρίς να δώσει καμία εξήγηση για τη χρονική μετάθεση της συνόδου, ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας ανακοίνωσε ότι οι υπουργοί θα συνεδριάσουν στις Βρυξέλλες στις 12.30 τοπική ώρα (13.30 ώρα Ελλάδας) και όχι στις 16.00.

Όσον αφορά τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών των χωρών της ευρωζώνης είναι προγραμματισμένη για τις 19.00 τη Δευτέρα, ώρα Βρυξελλών.

Η ΠΛΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΓΑΛΛΩΝ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
 Η πλειονότητα των Γάλλων (53%) αντιτίθεται σε έναν αποκλεισμό της Ελλάδας από την ευρωζώνη, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Ifop που έγινε για λογαριασμό της γαλλικής εφημερίδας Journal du Dimanche (JDD) και δείχνει μια αντιστροφή της τάσης στην Γαλλία σε σχέση με το 2011 και το 2012.
Παράλληλα σε συνέντευξή του στην JDD, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν επιμένει στους "μιας άγνωστης έκτασης" κινδύνους που θα εγκυμονούσε μια στάση πληρωμών της Ελλάδας και μια έξοδός της από την ευρωζώνη και υπογραμμίζει την ανάγκη να αποφευχθεί ένα τέτοιο σενάριο.
Στο ερώτημα: "Εσείς προσωπικά, στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν κατάφερνε να μειώσει το χρέος της και το έλλειμμά της, θα τασσόσασταν υπέρ ή κατά του αποκλεισμού της Ελλάδας από την ευρωζώνη;", το 53% των ερωτηθέντων δήλωσε κατά, ενώ το 46% υπέρ.
Η δημοσκόπηση αυτή δείχνει μια αντιστροφή της τάσης, καθώς σε ανάλογη σφυγμομέτρηση τον Νοέμβριο του 2011, το 73% των ερωτηθέντων τασσόταν υπέρ του αποκλεισμού της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ενώ το 27% κατά. Επίσης τον Ιούνιο του 2012, το 65% τασσόταν υπέρ του αποκλεισμού, έναντι του 35% που ήταν κατά.

Σε συνέντευξή του στην JDD, ο Σαπέν σημειώνει ότι οι Γάλλοι έχουν "πολύ καλή αίσθηση" των πραγμάτων. "Θέλουν σταθερότητα και ανάπτυξη. Έχουν επίσης συνείδηση του γεγονότος ότι οι Έλληνες έχουν υποφέρει υπερβολικά πολύ και έχουν καλύψει τα τρία τέταρτα του δρόμου και ότι θα ήταν ένα δράμα να μην καλύψουν το τελευταίο τέταρτο", επισημαίνει.
Στην ίδια συνέντευξη ο Σαπέν υπογραμμίζει επίσης ότι μια στάση πληρωμών της Ελλάδας και μια έξοδός της από την ευρωζώνη είναι πράγματα που βρίσκονται σε μια "άγνωστη ζώνη". "Οι κίνδυνοι που ενέχονται είναι μιας άγνωστης έκτασης. Επομένως πρέπει να αποφευχθεί αυτό το σενάριο", επιμένει ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών.
Η δημοσκόπηση αυτή πραγματοποιήθηκε τηλεφωνικώς στις 19 και στις 20 Ιουνίου σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 958 ανθρώπων ηλικίας 18 ετών και άνω.

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη