«Πάρε το χρόνο σου, μη ρισκάρεις τη ζωή σου». Με το μήνυμα αυτό εορτάζεται σήμερα, 3 Ιουνίου, η Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για την ασφάλεια στις ισόπεδες διαβάσεις.
Σύμφωνα με έκθεση ασφάλειας του ERA (European Railway Agency), τα δυστυχήματα σε ισόπεδες διαβάσεις αντιπροσωπεύουν το 1% των θανάτων από τροχαία δυστυχήματα και το 29% όλων των θανάτων που σχετίζονται με τους σιδηρόδρομους, ενώ το 40% των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους στις ισόπεδες διαβάσεις είναι πεζοί.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, η πρωταρχική αιτία είναι η ανάρμοστη συμπεριφορά των χρηστών των οδών (κακή εκτίμηση του κινδύνου, έλλειψη προσοχής και παρανόηση της οδικής σήμανσης). Συμπεριφορές που παίζουν σημαντικό ρόλο στην αύξηση αυτή είναι: παραβίαση του Κ.Ο.Κ., έλλειψη προσοχής, βιασύνη και έλλειψη γνώσης των κινδύνων που παραμονεύουν. Τέτοιες συμπεριφορές που δεν λαμβάνουν υπόψη την ασφάλεια, οδηγούν τους χρήστες των διαβάσεων να δρουν απερίσκεπτα με αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό ή ακόμα και το θάνατο. Ταυτόχρονα θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των άλλων, είτε αυτών που επιβαίνουν σε άλλα οχήματα είτε του προσωπικού και των επιβατών του τρένου.
ΦΩΤΟ: Αυτή την εικόνα παρουσιάζουν οι διαβάσεις πεζών στα Γιάννινα. Αλλά και εμφανείς να ήταν, είναι μηδαμινός ο αριθμός των οδηγών που τις σέβονται. Βέβαια έχουν εν μέρει και δίκιο, γιατί οι περισσότερες διαβάσεις πεζών, έχουν εξαφανιστεί και θα πρέπει να έχει κάποιος, ιδιαίτερες ικανότητες για να τις εντοπίζει...
Οι πεζοί που διασχίζουν κάτω ή πάνω από τις μπάρες τις σιδηροδρομικές διαβάσεις ώστε να εξοικονομήσουν χρόνο ή οι ποδηλάτες που τις περνούν παράνομα με ζιγκ ζαγκ κινδυνεύουν να αφήσουν το πρώτο τρένο να περάσει, αλλά είναι πιθανό να μην αντιληφθούν πως έρχεται κάποιο άλλο από την αντίθετη κατεύθυνση και να χτυπηθούν από αυτό.
Το μήνυμα της φετινής καμπάνιας «Πάρε το χρόνο σου, μη ρισκάρεις τη ζωή σου!» μας αφορά όλους. Τί είναι ένα λεπτό από το χρόνο μας μπροστά σε μια ολόκληρη ζωή;. Και εστιάζει κυρίως στους πεζούς και τους ποδηλάτες, αφορά, όμως, ταυτόχρονα και όλους τους χρήστες του δρόμου οι οποίοι βιάζονται ή η προσοχή τους έχει αποσπαστεί (από κινητά τηλέφωνα, ακουστικά, GPS κλπ.) ή είναι αγχωμένοι από το σύγχρονο τρόπο ζωής καθώς δεν ακολουθούν τη σήμανση.
Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται σε όλο τον κόσμο καθώς ο αριθμός των δυστυχημάτων στις διαβάσεις πεζών και στις διαβάσεις τρένων συνδέεται σε πολλές χώρες με την αυξημένη χρήση της νέας τεχνολογίας ή με τη χρήση ακουστικών μουσικής ή τηλεφώνου.
Αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τις ορθές πρακτικές για τους χρήστες του δρόμου (επαγγελματίες οδηγούς, μοτοσικλετιστές κλπ), πεζούς και ποδηλάτες στην ιστοσελίδα http://oli.org/education-resources/pedestrian-safety
Η πρωτοβουλία για τη Διεθνή Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τις Ισόπεδες Διαβάσεις (ILCAD) συντονίζεται από τη Διεθνή Ένωση Σιδηροδρόμων (UIC) από το 2009 με την υποστήριξη της παγκόσμιας κοινότητας των σιδηροδρόμων(CER, ΕΙΜ), και Οργανισμούς όπως το Συμβούλιοτης Ευρωπαϊκής Ασφάλειας Μεταφορών(ETSC), το Operation Lifesaver και άλλους Οργανισμούς Οδικής Ασφάλειας, προκειμένουνα κάνουν τους χρήστεςτου δρόμου να έχουνεπίγνωση των κινδύνωνσε ισόπεδες διαβάσεις. Το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τις Ισόπεδες Διαβάσεις (ILCAD) από το 2009.