Πρόσφορο έδαφος φαίνεται να βρίσκουν οι τζιχαντιστές στις χώρες των δυτικών Βαλκανίων. Ιδιαίτερα στο Κοσσυφοπέδιο και τη Βοσνία οι απόψεις του Ισλαμικού Κράτους βρίσκουν αρκετούς υποστηρικτές.
Οι τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους στέλνουν απειλές στα Βαλκάνια μέσω βίντεο και προσπαθούν να προσηλυτίσουν μαχητές στην περιοχή. Ήδη 250 άτομα από το Κοσσυφοπέδιο έχουν πάει στη Συρία προκειμένου να πολεμήσουν στο πλευρό του Ισλαμικού Κράτους.
Το βίντεο που κυκλοφορεί εδώ και λίγο καιρό στο διαδίκτυο και φέρει τον τίτλο «Μήνυμα προς τους ανθρώπους των Βαλκανίων» δείχνει έναν άνδρα, κατά πάσα πιθανότητα Βόσνιο, να προτρέπει τον θεατή: «Αν μπορείς, βάλε εκρηκτικά κάτω από τα αυτοκίνητά τους. Δηλητηρίασε τους άπιστους, σκότωσε τους, σκότωσέ τους, όπου κι αν βρίσκονται: στη Βοσνία, στη Σερβία, στο Σάντζακ».
Το προπαγανδιστικό βίντεο ενδεχομένως να δείχνει μια αλλαγή στην στρατηγική του Ισλαμικού Κράτους, αφού απευθύνεται στοχευμένα σε μαχητές.
Τον Απρίλιο ένας άντρας άνοιξε πυρ και τραυμάτισε θανάσιμα έναν αστυνομικό στην πόλη Ζβόρνικ της Βοσνίας φωνάζοντας «Αλλάχου Ακμπάρ». Σύμφωνα με τις αρχές ο θύτης είχε στενές επαφές με άτομο που είχε επιστρέψει από τη Συρία.
Tάση ριζοσπαστικοποίησης στο Σάντζακ
Ο πολιτικός επιστήμονας Βέντραν Τζίχιτς από το πανεπιστήμιο της Βιέννης
Ο πολιτικός επιστήμονας Βέντραν Τζίχιτς, ο οποίος διδάσκει στο πανεπιστήμιο της Βιέννης εντοπίζει τον κίνδυνο σε συγκεκριμένες χώρες των Βαλκανίων: «Αν παρατηρήσει κανείς τους αριθμούς των ατόμων που στρατολογούνται από το Ισλαμικό Κράτος στην περιοχή της Ευρώπης, θα δει ότι κάποιες χώρες των δυτικών Βαλκανίων είναι πολύ υψηλά στη λίστα λαμβάνοντας υπ' όψιν και τον πληθυσμό. Αυτό σημαίνει ότι η Βοσνία και το Κοσσυφοπέδιο είναι στην πρώτη θέση. Όλη η περιοχή της Βοσνίας, του Κοσσυφοπεδίου, μέρη της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας αλλά και της Σερβίας. Μαζί με το Σάντζακ, όπου τα τελευταία χρόνια υπάρχει τάση ριζοσπαστικοποίησης. Και υπάρχει σαφώς ο κίνδυνος λόγω της δύσκολης οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης η τάση αυτή να ενταθεί».
Οι χώρες των δυτικών Βαλκανίων έχουν κάνει πιο αυστηρή την ποινική τους νομοθεσία προκειμένου να αποτρέψουν τη διείσδυση του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή. Ο ειδικός για θέματα τρομοκρατίας, Πέτερ Νόιμαν, προτείνει μια λύση από τον χώρο του ποδοσφαίρου: «Είναι σημαντικό να τους αφαιρούνται τα διαβατήρια και για αυτό πρέπει να υπάρξουν νόμοι. Όπως στην Μεγάλη Βρετανία για παράδειγμα όπου θεσπίστηκαν νόμοι κατά των Χούλιγκανς τότε, για να μην μπορούν να πηγαίνουν σε ποδοσφαιρικούς αγώνες. Το να εμποδίζεις αυτούς τους ανθρώπους να ταξιδέψουν αποτελεί πρώτη προτεραιότητα».
Σε αυτή την περίπτωση, βέβαια θα πρέπει να αποφασιστεί με ποιον τρόπο θα γίνεται η επιλογή των συγκεκριμένων ανθρώπων στην πράξη.
Στέφαν Οσβά
Tags
ΔΙΕΘΝΗ