Το 60% των νεαρών Αμερικανών ενημερώνονται μέσω Facebook για τις πολιτικές εξελίξεις. Ζητούμενο είναι οι ειδήσεις να είναι απολύτως συμβατές με το Smartphone. Τα ΜΜΕ προσπαθούν να ανταποκριθούν στην πρόκληση.
«Μιλάτε για τις τάσεις της γενιάς μου, όμως κανείς από σας δεν έχει την ηλικία μου», φωνάζει εν μέσω χειροκροτημάτων ένας νεαρός από το ακροατήριο στο Παγκόσμιο Συνέδριο Μέσων Ενημέρωσης στην Ουάσιγκτον. Στο πάνελ κάθονται κυρίως κύριοι με γκρι ή και άσπρα μαλλιά. Οι επικεφαλής των σημαντικότερων αμερικανικών και διεθνών μέσων ενημέρωσης παρουσιάζουν κάθε χρόνο τις στρατηγικές τους. Στόχος τους είναι να προσεγγίσουν την νέα γενιά ηλικίας από 19 μέχρι 34, που παίζουν καθοριστικό ρόλο για το παρόν και το μέλλον των ΜΜΕ.
Περισσότεροι από τους μισούς Αμερικανούς της νέας γενιάς ενημερώνονται μέσω Facebook για τις πολιτικές εξελίξεις, δείχνει έρευνα της αμερικανικής δεξαμενής σκέψης PWE Research. Την ίδια όμως στιγμή παρόμοιο ποσοστό νεαρών Αμερικανών προτιμά την τηλεόραση. «Ενδιαφέρον είναι ότι περισσότερες από τις μισές ειδήσεις των News - Feed αφορούν την πολιτική», λέει η Έιμι Μίτσελ, επικεφαλής δημοσιογραφικής έρευνας της PWE.
Πρώτα το κινητό, τελευταία η εφημερίδα
Γεγονός είναι πάντως ότι ο τρόπος παραγωγής των ειδήσεων πρέπει να λαμβάνει υπόψη κάθε είδος συσκευής ξεχωριστά. Ιδιαίτερη σημασία έχει εδώ η εκδοχή των ειδήσεων για smartphone, μιας και οι ειδήσεις διαβάζονται συνήθως καθ΄ οδόν από το σημείο Α΄ στο σημείο Β΄. Ο Τομ Μίλερ επικεφαλής μάρκετινγκ της εφημερίδας USA Today εξηγεί ότι «προτεραιότητα έχει το κινητό, μετά το Tablet και το PC, κι αν το άρθρο είναι ακόμα επίκαιρο τυπώνεται σε εφημερίδα».
Ο ΄Αντι Κρόζμπι, αντιπρόεδρος της εφαρμογής Newzulu, εκτιμά ότι «στο μέλλον οι έκτακτες ειδήσεις θα εμφανίζονται σε όλες τις οθόνες». Η εφαρμογή παρέχει τη δυνατότητα διαδικτυακής μετάδοσης την ώρα της βιντεοσκόπησης. «Ένα γεγονός, όπως η επίθεση στην γαλλική σατυρική εφημερίδα Charlie Hebdo, θα μπορούσε να μεταδοθεί ζωντανά από τον τόπο του συμβάντος», τονίζει ο ΄Αντι Κρόζμπι. Όμοια είναι τεχνολογία που προσφέρει η εφαρμογή Periscope, την οποία εξαγόρασε το Μάρτιο η Twitter για 100 εκατομμύρια δολάρια. Απαιτούνται μόλις τρία δευτερόλεπτα από τη βιντεοσκόπηση με κινητό μέχρι την ανάρτηση στην ιστοσελίδα. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Newzulu «το μέλλον των ειδήσεων και της σύγχρονης δημοσιογραφίας» θα καθοριστούν από το περίπου 1 δισεκατομμύριο smartphone παγκοσμίως και το συνεχώς ταχύτερο ίντερνετ.
Ofelia Harms Arruti /