allnews-epirus

Μαζική μετανάστευση στην Κροατία απο την ανεργία και την φτώχεια


Η μετανάστευση από την Κροατία είναι το θέμα για το οποίο διασταύρωσαν σήμερα τα ξίφη τους, στην Κροατική Βουλή, κυβέρνηση και αντιπολίτευση με την αντιπολιτευόμενη Κροατική Δημοκρατική Ένωση (HDZ) να κάνει λόγο για έξοδο Κροατών και το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDP) να αντιτείνει ότι υπάρχει πρόβλημα μετανάστευσης, αλλά η κυβέρνηση το επιλύει.
Οι άνθρωποι φεύγουν, επειδή δεν έχουν εργασία, δεν έχουν ασφαλή διαβίωση και δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς, τόνισε η Σούντσανα Γκλάβακ, από την HDZ, υπογραμμίζοντας ότι είναι σε εξέλιξη έξοδος Κροατών από την Κροατία. Περιέγραψε με πολύ μελανά χρώματα την κροατική πραγματικότητα, αναφέροντας ότι αυξήθηκαν τα χρέη των πολιτών, αυξήθηκε το δημόσιο χρέος και ότι η νυν κυβέρνηση χρέωσε τον κάθε πολίτη κατά 65.000 κούνα.
"Μέσα δύο χρόνια, μόνο στο Μόναχο δηλώθηκαν 15.500 άνθρωποι. Θαυματοποιοί ταξιδεύουν σε όλη την Κροατία και μας λένε "φέρνουμε τάξη" και από την άλλη βλέπουμε ουρές στους σταθμούς λεωφορείων και τρένων", υπογράμμισε η κ. Γκλάβακ. "Δεν θέλουμε να παραμείνουμε ήρεμοι και απαθείς να βλέπουμε να φεύγει από μπροστά το κροατικό μέλλον", σημείωσε.
Απαντώντας, ο βουλευτής του κυβερνώντος SDP Νέναντ Στάζιτς, είπε ότι υπάρχει πρόβλημα μετανάστευσης από τη χώρα, αλλά επιλύεται. Επικαλούμενος επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας και της EUROSTAT, ο κ. Στάζιτς, είπε ότι τα δύο τελευταία χρόνια από την Κροατία μετανάστευσαν περίπου 36.000 πολίτες και ότι το ίδιο χρονικό διάστημα εγκαταστάθηκαν στη χώρα 21.000 πολίτες. "Αυτό σημαίνει ότι λόγω μετανάστευσης ο αριθμός του πληθυσμού μειώθηκε κατά περίπου 15.000 κατοίκους", διευκρίνισε.
Από το 2004 έως το τέλος του 2014 στην Κροατία εγκαταστάθηκαν 10.214 περισσότερα άτομα απ' ότι σε άλλες χώρες, ανέφερε ο κ. Στάζιτς. Από το 2004 μέχρι σήμερα έφυγαν από την Κροατία 118.502 κάτοικοι και μετανάστευσαν στη χώρα 128.716 πολίτες.
Στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης είναι να κρατήσει όσο το δυνατόν περισσότερους νέους στη χώρα και ο καλύτερος τρόπος είναι η ανάκαμψη της οικονομίας και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ανέφερε ο κ. Στάζιτς. "Μετά από έξι χρόνια κρίσης, φέτος αυξήθηκε κατά 34.000 ο αριθμός των απασχολούμενων σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρσι", σημείωσε.
Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συνέλευσης Ίστριας (ID), Νταμίρ Κάγιν, προειδοποίησε ότι η Ευρώπη προβλέπει πως σε επτά χρόνια από την Κροατία θα έχουν φύγει 200.000 άνθρωποι και ότι η Βοσνία – Ερζεγοβίνη έχει στερέψει. Τόνισε, ακόμη, ότι αν η Βοσνία – Ερζεγοβίνη μείνει χωρίς το κροατικό στοιχείο, δεν θα είναι Βοσνία – Ερζεγοβίνη, αλλά και η Κροατία θα έχει πολύ μεγαλύτερα προβλήματα.
Σε πρόσφατη δημοσίευση, στην επίσημη σελίδα του στο Facebook ο αντιπρόεδρος της κροατικής κυβέρνησης και υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Πόρων της ΕΕ Μπράνκο Γκρτσιτς, παραδέχθηκε ότι η οικονομική κρίση και η ένταξη στην ΕΕ τα τελευταία χρόνια αύξησαν την φυγή Κροατών πολιτών στο εξωτερικό, υπογραμμίζοντας ότι τα δύο τελευταία χρόνια από την Κροατία μετανάστευσαν 36.000 πολίτες.
"Κάθε αναχώρηση πολίτη της Κροατίας από τη χώρα, ακόμη και προσωρινά είναι πρόβλημα και απώλεια για την Κροατία. Αλλά, επίσης, τονίζω ότι καταβάλλονται συνεχείς προσπάθειες από την αντιπολίτευση να παρουσιάσει στην κοινή γνώμη δραματικούς αριθμούς, δηλαδή για φυγή πάνω από 100.000 πολιτών της Κροατίας", ανάφερε ο κ. Γκρτσιτς, σημειώνοντας ότι τα στοιχεία αυτά δεν έχουν βάση.

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη