allnews-epirus

Spiegel : Κούρεμα ή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους;


Η γερμανική κυβέρνηση θέλει να αποτρέψει ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους, υπογραμμίζει σε άρθρο του το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, επισημαίνοντας ότι πλέον οι συζητήσεις αναμένεται να επικεντρωθούν στην αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας.
Μετά τη δημοσιοποίηση πριν δύο εβδομάδες της έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σύμφωνα με την οποία το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο προκύπτουν δύο συμπεράσματα, εκτιμά το Spiegel: Το πρώτο είναι ότι ως το τέλος του 2018 η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπλέον 50 δισεκ. ευρώ και το δεύτερο ότι πρέπει με κάποιο τρόπο να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους της.
Το Spiegel παρουσιάζει τις δύο πιθανότητες.

Κούρεμα του χρέους: Το γερμανικό περιοδικό εξηγεί ότι η Αθήνα κέρδισε ένα κούρεμα του χρέους της ήδη το 2012 από τους ιδιώτες πιστωτές της.
Πλέον ιδιώτες διακρατούν μόνο μικρό μέρος του ελληνικού χρέους, περίπου 76,8 δισεκ. ευρώ από τα συνολικά 313 δισεκ., και δεν θα έπρεπε να επωμιστούν ακόμη ένα κούρεμα, εκτιμά.
Το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διακρατούν 32,1 δισεκ. και 20 δισεκ. ευρώ αντίστοιχα και επίσης δεν μπορούν να συμμετάσχουν σε μια απομείωση του χρέους.
Μένουν λοιπόν τα διμερή δάνεια που έχουν δώσει άλλες ευρωπαϊκές χώρες στην Ελλάδα, συνολικού ποσού 52,9 δισεκ. ευρώ και τα 130,9 δισεκ. ευρώ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ).
Το ΕΤΧΣ δεν μπορεί να δεχθεί κούρεμα του δανείου του για νομικούς λόγους, και ακόμη κι αν βρισκόταν ένα παραθυράκι του νόμου, το κούρεμα δεν μοιάζει πλέον εφικτό. Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ έχει κατηγορηματικά αποκλείσει το σενάριο αυτό, όπως και οι κυβερνήσεις της Λετονίας, της Φινλανδίας και της Ολλανδίας. Ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών Πέτερ Καζίμιρ έχει δηλώσει ότι αυτή είναι «η κόκκινη γραμμή του».

Ελάφρυνση του χρέους: Η μοναδική πιθανότητα, σύμφωνα με το Spiegel, είναι μια αναδιάρθρωση των υποχρεώσεων αποπληρωμής της Ελλάδας και μάλιστα με τον τρόπο που έχει προτείνει ο Έλληνας πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.
Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί με ένα μέρος από τα χρήματα που θα λάβει από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας να αποπληρώσει τα δάνειά της στο ΔΝΤ και την ΕΚΤ. Τα επόμενα δύο χρόνια το ποσό αυτό ανέρχεται περίπου στα 30 δισεκ. ευρώ.
Το πλεονέκτημα είναι ότι ο ΕΜΣ θα προσφέρει δάνεια στην Ελλάδα με χαμηλότερο επιτόκιο και με μεγαλύτερο ορίζοντα αποπληρωμής. Με αυτό τον τρόπο οι δόσεις θα βαρύνουν λιγότερο τα ελληνικά δημοσιονομικά και ο πληθωρισμός θα μειώνει με αργό ρυθμό το χρέος, εξηγεί το Spiegel.

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη