Σε δίλημμα βρίσκεται η Αριστερά, το αδελφό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ στη Γερμανία, ενόψει της επικείμενης ψηφοφορίας στη γερμανική Βουλή για το τρίτο πακέτο στήριξης της Ελλάδας.
Αφενός, ως αδελφό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το Die Linke είναι ο βασικός σύμμαχος του Αλέξη Τσίπρα στη Γερμανία ο οποίος όμως, πέρασε εντέλει από την ελληνική Βουλή το διαφιλονικούμενο τρίτο πακέτο βοήθειας. Αφετέρου η γερμανική Αριστερά διαφωνεί επί της αρχής με τους όρους των δανειστών και τους απορρίπτει.
Σε συνέντευξή του προς το πρώτο πρόγραμμα της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, ο επικεφαλής της Κ.Ο. της Die Linke προανήγγειλε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει τη νέα συμφωνία με την Ελλάδα:
«Ψηφίζοντας ‘όχι' ασκούμε κριτική στη δική μας κυβέρνηση. Εάν επρόκειτο να εξαρτηθεί η έγκριση από τις ψήφους μας, θα έπρεπε να είχαν διαπραγματευτεί με εμάς και τότε το πακέτο θα είχε διαφορετική μορφή. Δυστυχώς όμως δεν εξαρτώνται από εμάς. Στην Ελλάδα θα ψήφιζα πάντα με ‘ναι' γιατί οτιδήποτε άλλο θα σήμαινε την εξαθλίωση των Ελλήνων. Άλλωστε εκβιάστηκαν, θα πρέπει να το πούμε και αυτό».
«Κατάργηση της δημοκρατίας»
Δριμεία επίθεση εξαπέλυσε ο επικεφαλής της Κ.Ο. της Αριστεράς στην Τρόικα: «Με ενοχλεί το ότι κάθε προσχέδιο νόμου πρέπει να περνά από κάθε θεσμό ξεχωριστά πριν καν συζητηθεί. Σας παρακαλώ! Πρόκειται για κατάργηση της δημοκρατίας! Μια κυβέρνηση που δεν μπορεί καν να ανακοινώσει ένα σχέδιο νόμου χωρίς την έγκριση της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ. Υπάρχουν όρια…»
Ο Γκρέγκορ Γκίζι πάντως εκφράζει την ικανοποίησή του που τα σενάρια Grexit δεν υπάρχουν πλέον στο τραπέζι.
«Είμαι ευτυχής που απετράπη το Grexit το οποίο θα ισοδυναμούσε με εξαθλίωση του ελληνικού λαού. Επιπλέον θα κινδύνευε η ευρωζώνη στο σύνολό της καθώς ενδέχεται να υπήρχαν αλυσιδωτές αντιδράσεις και δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το ευρώ ωφελεί πρωτίστως τη Γερμανία. Αυτό που βρίσκω τραγικό σε αυτό το πακέτο είναι ότι δεν είναι ένα πακέτο ανοικοδόμησης. Επιτρέψτε μου την εξής επισήμανση. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε δώσει ούτε σεντ στην Ελλάδα. Οι αναγνώστες μιας συγκεκριμένης εφημερίδας νομίζουν ότι δώσαμε ήδη δις στην Ελλάδα. Αυτό δεν ισχύει, δεν δώσαμε τίποτα. Αυτά προέρχονται από αλλού. Η κυβέρνησή μας όμως υπέγραψε ότι εγγυόμαστε για το 27 % των δανείων. Είναι αρκετά στην περίπτωση της Ελλάδας. Μόνον όμως για την περίπτωση που χρεοκοπήσει η Ελλάδα, αν δεν μπορεί να πληρώσει».
Μονόδρομος η ανοικοδόμηση της Ελλάδας
Σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχει λοιπόν μόνο ένας δρόμος:«Η ανοικοδόμηση της Ελλάδας. Και πάλι όμως μειώνονται οι συντάξεις, οι κοινωνικές παροχές και άλλα, με αποτέλεσμα να υποχωρούν τα φορολογικά έσοδα διότι η Ελλάδα και λόγω του μικρού όγκου εξαγωγών εξαρτάται από την εσωτερική ζήτηση. Αυξάνουμε τον ΦΠΑ στα νησιά, το οποίο θα οδηγήσει σε μείωση του αριθμού των τουριστών. Ο τουρισμός όμως φέρνει φορολογικά έσοδα. Δεν καταλαβαίνω τη λογική σε όλα αυτά».
Υπάρχουν όμως και ορισμένα θετικά σημεία στη συμφωνία, σύμφωνα με τον ίδιο, όπως τα μέτρα πάταξης της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής. «Όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις εμπλέκονταν σε υποθέσεις διαφθοράς. Αυτή είναι τώρα η πρώτη κυβέρνηση που δεν εμπλέκεται. Μόνον με αυτή μπορούμε τώρα να αντιμετωπίσουμε τη διαφθορά, τη φοροδιαφυγή».
Κώστας Συμεωνίδης (ARD-Sommerinterview)