Η «Βραδιά του Ερευνητή», μία πρωτοβουλία της Koμισιόν, πραγματοποιείται κάθε χρόνο σε όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ. Στόχος είναι να αναδείξει, μέσω ποικίλων δράσεων, το επάγγέλμα του ερευνητή. Χορηγός επικοινωνίας η DW.
Στην Ελλάδα η «Βραδιά του Ερευνητή» διοργανώνεται ανελλιπώς από το 2005 σε διάφορες πόλεις. Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος η εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη θα διοργανωθεί στο χώρο της Αποθήκης Γ΄ στο Λιμάνι. Το 2014 διοργανώθηκαν ανάλογες βραδιές σε 300 ευρωπαϊκές πόλεις με τη συμμετοχή πλήθους επισκεπτών.
Συντονιστής της εκδήλωσης αλλά και των υπόλοιπων δράσεων είναι το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), το οποίο χάρη στις πρωτιές των ερευνητών του αυξάνει κατά πολύ τον μέσο όρο των ερευνητικών αποδόσεων της χώρας και τυγχάνει διεθνούς αναγνώρισης.
Ερευνητικά επιτεύγματα και παράλληλες δράσεις
«Η ενημέρωση των πολιτών γύρω από τα οφέλη της έρευνας και της καινοτομίας για τον άνθρωπο, την κοινωνία και το περιβάλλον αποτελεί τον πρωταρχικό στόχο της βραδιάς. Οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τους ερευνητές και το έργο τους και να μάθουν για τις λύσεις που αναπτύσσουμε απέναντι σε σύνθετα προβλήματα της εποχής», δήλωσε μιλώντας στη Deutsche Welle ο πρόέδρος του ΕΚΕΤΑ, Δρ. Αθανάσιος Κωνσταντόπουλος.
Στο πλαίσιο της Βραδιάς του Ερευνητή, θα πραγματοποιηθεί σειρά παράλληλων δράσεων, που στόχο έχουν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των πολιτών για τους στόχους της διοργάνωσης. Την Παρασκευή 25/9 οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν πλήθος ερευνητικών επιτευγμάτων του Κέντρου στους τομείς του περιβάλλοντος, της βιώσιμης κινητικότητας και μεταφορών, των τεχνολογιών και της υγείας. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με το «Street Value of Science», ένα πρωτότυπο μουσικό-επιστημονικό δρώμενο, όπου με απλό τρόπο αναλύονται πολύπλοκα ερευνητικά ζητήματα πλαισιωμένα με ζωντανή μουσική.
Υψηλό ερευνητικό δυναμικό
Μπορεί άραγε να γίνει ο καθένας ερευνητής; «Κάθε νέος άνθρωπος που μπορεί να ονειρεύεται για το πώς επιθυμεί τον κόσμο γύρω του μπορεί να γίνει ερευνητής. Είναι μία επιλογή που απαιτεί θυσίες, κρύβει ρίσκα και χρειάζεται αντοχή κάθε φορά που η έρευνά του δεν καταλήγει σε κάποιο αποτέλεσμα ή η ιδέα του δεν μετουσιωθεί σε βιομηχανικό προϊόν», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΕΚΕΤΑ. Ο ίδιος πάντως πιστεύει ότι, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες, το υπάρχον ερευνητικό δυναμικό στην Ελλάδα είναι πολύ υψηλού επιπέδου.
Όπως χαρακτηριστικά λέει ο Αθ. Κωνσταντόπουλος οι ερευνητές πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν: «Έχουμε χρέος όλοι οι ερευνητές να δώσουμε προοπτική για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και την έξοδό της από την κρίση».
Xορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης είναι, μεταξύ άλλων, και η Deutsche Welle.
Διογένης Δημητρακόπουλος