Εγκαταλείπουν τη χώρα για να ξεφύγουν από την ανέχεια, την απουσία προοπτικής αλλά και τους αντάρτες Ταλιμπάν. Μετά και την κατάληψη της Κουντούζ όλο και περισσότεροι Αφγανοί επιδιώκουν να έρθουν στην Ευρώπη.
Φόβους για ένα νέο κύμα μεταναστών και προσφύγων από το Αφγανιστάν εκφράζουν οι γερμανικές υπηρεσίες ασφαλείας, κάνοντας λόγο για εκατό χιλιάδες Αφγανούς που εγκαταλείπουν κάθε μήνα την πατρίδα τους, γράφει η εφημερίδα Die Welt επισημαίνοντας ότι ενώ οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες πηγαίνουν στο Πακιστάν και το Ιράν, σημαντικός αριθμός επιδιώκει να έρθει στην Γερμανία.
Η γερμανική Υπηρεσία για τους Μετανάστες και τους Πρόσφυγες (BamF) καταγράφει εδώ και μήνες αύξηση των αιτήσεων για χορήγηση ασύλου από Αφγανούς. Από 8.200 τον Ιούλιο, σε 13.100 τον Αύγουστο. Ο Τόμας Ρούτινγκ διευθυντής στο Δίκτυο Αναλυτών για το Αφγανιστάν θεωρεί ότι η φυγή των Αφγανών οφείλεται κυρίως σε πολιτικούς και οικονομικούς λόγους: «Πολλοί εγκαταλείπουν την πατρίδα τους επειδή απειλείται η ίδια τους η ύπαρξη από τους αντάρτες Ταλιμπάν ή άλλους. Η ανέχεια δεν είναι βέβαια παντού η ίδια στη χώρα. Το πρόβλημα της φτώχειας είναι ωστόσο τόσο μεγάλο που ωθεί τους ανθρώπους στη μετανάστευση».
Oι περισσότεροι θέλουν απλά να φύγουν…
Σύμφωνα με τον Τόμας Ρούτινγκ η τωρινή κυβέρνηση στην Καμπούλ δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες του πληθυσμού για ανάκαμψη της οικονομίας, γεγονός που δεν οφείλεται μόνο στις συνεχιζόμενες μάχες κατά των Ταλιμπάν αλλά και στη διαφθορά και την άνοδο της ανεργίας στη χώρα. Ανεξάρτητα από την εθνότητα στην οποία ανήκουν, οι περισσότεροι Αφγανοί δείχνουν αποφασισμένοι να γυρίσουν την πλάτη στην πατρίδα τους το συντομότερο. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) κατέγραψε μόνο πέρυσι 2,6 εκατομμύρια Αφγανούς πρόσφυγες.
Ο Μάτιν Μπαρακί, ο οποίος διδάσκει Διεθνή Πολιτική στο Πανεπιστήμιο του Μάρμπουργκ δηλώνει σχετικά στην DW: «Πιστέψτε με. Δεν βρήκα κανένα που να βλέπει για τον εαυτό του μια προοπτική στο Αφγανιστάν. Ακόμα και υψηλόβαθμοι πολιτικοί και στρατιωτικοί εγκαταλείπουν τη χώρα. Όποιος έχει τα αναγκαία χρήματα φεύγει. Κυρίως νέοι άνθρωποι, οικογένειες ή ακόμα και ανήλικοι χωρίς συνοδεία».
Η πληροφόρηση του πληθυσμού στο Αφγανιστάν μέσω ίντερνετ ή τηλεόρασης σχετικά με την προοπτική που έχουν Αφγανοί στη Γερμανία ή σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι σχεδόν άμεση. Οι δηλώσεις Μέρκελ ότι οι πρόσφυγες είναι ευπρόσδεκτοι στην Γερμανία έφθασε, για παράδειγμα, σε κλάσματα δευτερολέπτου στο Αφγανιστάν. Σύμφωνα πάντως με τον γερμανό ειδικό Τόμας Ρούτιγκ ο λόγος για τον οποίο οι Αφγανοί φεύγουν από την πατρίδα του δεν είναι τα όσα βλέπουν στην τηλεόραση ή πληροφορούνται από συμπατριώτες που ζουν ήδη στην Ευρώπη. Ο διευθυντής στο Δίκτυο Αναλυτών για το Αφγανιστάν τονίζει ότι για τους περισσότερους παίζει ρόλο κυρίως το συναίσθημα «θέλω να φύγω από εδώ» και όχι τόσο ο στόχος «θέλω να πάω στη Γερμανία».
Αντρέας Γκορζέφσκι
Tags
ΔΙΕΘΝΗ