Μόλις 31 ενορίες της Ρώμης από το σύνολο των 334 ανταποκρίθηκαν έως τώρα στην έκκληση του πάπα Φραγκίσκου να φιλοξενήσουν πρόσφυγες με τη δικαιολογία της ακαταλληλότητας ή της έλλειψης χώρων.
Μόνον 31 ενορίες της Αιώνιας Πόλης σε σύνολο 334 ανταποκρίθηκαν έως τώρα στην έκκληση του πάπα Φραγκίσκου να φιλοξενήσουν πρόσφυγες προερχόμενους από την Συρία και τις υπόλοιπες περιοχές του πλανήτη στις οποίες μαίνονται πόλεμοι και συγκρούσεις.
Στις 31 αυτές ενορίες, οι οποίες βρίσκονται σε απόκεντρες περιοχές της ιταλικής πρωτεύουσας, προστέθηκαν και οκτώ θρησκευτικά ιδρύματα. Tο σύνολο σχεδόν των κληρικών που είναι επικεφαλής των ενοριών σε κεντρικά σημεία της πόλης, δεν στήριξαν την όλη φιλανθρωπική πρωτοβουλία. Η επίσημη δικαιολογία, όπως γράφει ο ιταλικός τύπος, είναι ότι δεν διαθέτουν τους αναγκαίους χώρους, διότι οι ναοί χτίστηκαν τους περασμένους αιώνες και είναι σχετικά μικροί ή ότι έχουν ήδη αναλάβει να βοηθήσουν Ιταλούς και ξένους άστεγους.
Συχνότερη απάντηση η σιωπή
«Κάθε ενορία ας φιλοξενήσει από μια οικογένεια προσφύγων. Απευθύνομαι και σε όλους τους επισκόπους της Ευρώπης και τους ζητώ να στηρίξουν την έκκλησή μου», είχε πει ο Φραγκίσκος μετά την λήξη της επίσημης λειτουργίας στον Άγιο Πέτρο, στις 6 Σεπτεμβρίου.
Εκτός από την Ρώμη, έδειξαν προθυμία και ενδιαφέρον ο αρχιεπίσκοπος της Φλωρεντίας Τζουσέπε Μπετόρι και πολλοί απλοί παπάδες της νότιας Ιταλίας, κυρίως στην Καλαβρία. Ο επίσκοπος της πόλης Αβετσάνο, στο Αμπρούτσο της κεντρικής Ιταλίας, αποφάσισε να φιλοξενήσει μια οικογένεια προσφύγων μέσα στο κτήριο της επισκοπής, όπου ζει και ο ίδιος.
Σε πολλές άλλες περιπτώσεις, όμως, η απάντηση στη έκκληση του Αργεντινού πάπα ήταν απλώς και μόνον η σιωπή. Παρά το ότι ο Φραγκίσκος συνεχίζει να θυμίζει ακούραστα σε όλους ότι «το έλεος είναι το δεύτερο όνομα της αγάπης».
Αθανασία Συγγελλάκη, Ρώμη
Tags
ΔΙΕΘΝΗ