Πάνω από 150.000 άνθρωποι βρέθηκαν στη γερμανική πρωτεύουσα για να διαδηλώσουν κατά της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου ΕΕ – HΠΑ. Πολλοί φοβούνται ότι θα επιδεινωθούν οι εργασιακοί όροι αλλά και τα περιβαλλοντικά στάνταρντ.
Με πάνω από 600 λεωφορεία με διαδηλωτές από όλη τη Γερμανία έφθασαν νωρίς σήμερα στο Βερολίνο για να λάβουν μέρος στη μεγάλη διαδήλωση κατά της σχεδιαζόμενης Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου μεταξύ της EE και των ΗΠΑ (Transatlantic Trade and Investment Partnership). Σύμφωνα με επίσημους υπολογισμούς ο αριθμός των διαδηλωτών ξεπέρασε τους 150.000, ενώ πολλοί κάνουν λόγο ακόμη και για 250.00 διαδηλωτές. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαδήλωση κατά της Συμφωνίας που έχει μέχρις στιγμής οργανωθεί, με την ανταπόκριση του κόσμου στο κάλεσμα εργατικών ενώσεων, περιβαλλοντικών ΜΚΟ καθώς και αντικαταπιλιστικών ομάδων να ξεπερνά κάθε προσδοκία. Στις σημερινές εκδηλώσεις συμμετείχαν επίσης οι Πράσινοι, το Κόμμα της Αριστεράς καθώς και εκπρόσωποι των Σοσιαλδημοκρατών.
«Stop TTIP» ήταν το σύνθημα που κυριαρχούσε στα πλακάτ των διαδηλωτών, οι οποίοι ξεκίνησαν την πορεία τους από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Βερολίνου και κατευθύνθηκαν σε κεντρικούς δρόμους της γερμανικής πρωτεύουσας. «Να σώσουμε τη δημοκρατία και όχι τις εταιρείες», είπε ο ακτιβιστής Μίκαελ Μίλερ, ένας εκ των ομιλητών σε κεντρική εκδήλωση εκπροσωπώντας γερμανικές ΜΚΟ.
Η ΕΕ ενώπιον του διεθνούς οικονομικού ανταγωνισμού
Η Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ αποτελεί ένα μεγαλεπήβολο οικονομικό πρότζεκτ, το οποίο βρίσκεται στα σκαριά ήδη από το 2013. Βασικός στόχος της Συμφωνίας ΤΤΙP είναι, όπως άλλωστε καταδεικνύει και το όνομά της, η δημιουργία της μεγαλύτερης ζώνης ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών παγκοσμίως, με άλλα λόγια η απελευθέρωση των συναλλαγών μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ από την επιβολή δασμών και επιπρόσθετων φορολογικών επιβαρύνσεων. Η ελεύθερη ζώνη εμπορίου, σύμφωνα με τους υποστηρικτές της, αναμένεται να βοηθήσει ιδιαίτερα μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, ενώ παράλληλα θα διευκολύνει περίπου 800 εκατομμύρια καταναλωτές στις διατλαντικές συναλλαγές τους. Οι δύο πλευρές σχεδιάζουν να ολοκληρώσουν τη σύναψη της Συμφωνίας TTIP προς το τέλος του 2016. Στο μεταξύ ήδη μέχρι το τέλος του 2015 αναμένεται η επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων. Οι υπέρμαχοι της συμφωνίας από την πλευρά της ΕΕ προτάσσουν επίσης ως επιχείρημα τα σημαντικά πλεονεκτήματα που θα αντλήσει η ευρωπαϊκή οικονομία συνολικά, μετά την άρση των δασμών και την καθιέρωση κοινών εμπορικών προδιαγραφών. Σύμφωνα με τον Γκέρχαρντ Χάντκε, επικεφαλής της Ομοσπονδίας Χονδρικού Εμπορίου, Εξαγωγών και Υπηρεσιών, η εν λόγω συμφωνία είναι ίσως η μόνη ευκαιρία που έχει η Ευρώπη να σταθεί απέναντι στον διεθνή ανταγωνισμό και να μην «επισκιασθεί από χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα».
Μια συμφωνία με πολύ λεπτές ισορροπίες
Από την πλευρά τους οι διαδηλωτές εγείρουν έντονες ενστάσεις, ιδίως ως προς μια διάταξη που αναγράφεται στο προσχέδιο της συμφωνίας και η οποία δίνει τη δυνατότητα σε εταιρείες να στρέφονται δικαστικά κατά κρατών ενώπιον ειδικών δικαστηρίων. Σύμφωνα με τους επικριτές μια τέτοια δυνατότητα ενδέχεται να οδηγήσει σε περαιτέρω διάβρωση των εργασιακών σχέσεων αλλά στην κατάπτωση βασικών προδιαγραφών περί προστασίας του περιβάλλοντος. «Έχουμε ξανακούσει υποσχέσεις για δουλειές, ευημερία και ανάπτυξη», είπε στην DW o Λάρι Μπράουν, συνδικαλιστής από τον Καναδά. Σημειωτέον ότι και ο Καναδάς διαπραγματεύεται μία αντίστοιχη συμφωνία με την ΕΕ (Συμφωνία CETA). «Όλα είναι ψέματα. Πρέπει να τους σταματήσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μπράουν. Στο ίδιο μήκος και η Λάρα, μια δεκαπεντάχρονη διαδηλώτρια που ήρθε στο Βερολίνο από τη Βαυαρία: «Η Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου θα καταστρέψει τη δημοκρατία. Γιατί στο τέλος οι πολυεθνικές εταιρείες θα καθορίζουν τις αποφάσεις και όχι οι εκλεγμένοι πολιτικοί».
Ναόμι Κόνραντ / Δήμητρα Κυρανούδη (DW, Spiegel Online)
Tags
ΔΙΕΘΝΗ