Να ανακηρυχθεί το έτος 2016 ως «Έτος Γιάννη Μόραλη» αποφάσισε να προτείνει το δημοτικό συμβούλιο Αρταίων στο υπουργείο Πολιτισμού.
Ο ζωγράφος Γιάννης Μόραλης, ο σπουδαίος Έλληνες καλλιτέχνης του 20ού αιώνα, γεννήθηκε στην Άρτα στις 23 Απριλίου 1916 και πέθανε στην Αθήνα στις 20 Δεκεμβρίου 2009. Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου αποτελεί κίνηση που εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της προσπάθειας που κάνει ο δήμος για την προώθηση και ανάπτυξη της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Άρτας, ενώ στοχεύει, μεταξύ άλλων, στην εξωστρέφεια της περιοχής και την δημιουργία πολιτιστικής ταυτότητας.
Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η σύσταση επιτροπής, αποτελούμενης από τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού, μέλη του δημοτικού συμβουλίου και φορείς της πόλης, η οποία θα προετοιμάσει το πλαίσιο των εκδηλώσεων, μία σειρά δράσεων, όπως τελετές στον χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης που φέρει το όνομα του μεγάλου Αρτινού καλλιτέχνη.
Παράλληλα, θα υπάρξει συνεργασία με τις διευθύνσεις εκπαίδευσης για συμμετοχή μαθητών, με έργα τους, στις εκδηλώσεις, θα γίνουν ατομικές και ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής από μαθητές του μεγάλου ζωγράφου, ενώ θα πραγματοποιηθούν, μεταξύ άλλων, δραστηριότητες σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία της περιοχής και φυσικά θα υπάρξει συνεργασία με πολιτιστικούς συλλόγους της πόλης.
Ο Γιάννης Μόραλης γεννήθηκε στην Άρτα στις 23 Απριλίου του 1916. Έζησε στην Πρέβεζα μέχρι το 1922 εκεί όπου ήταν διορισμένος ο πατέρας του ως φιλόλογος. Αργότερα, την ομορφιά της Πρέβεζας θα την βρει στα τοπία της Αίγινας. Η καλλιτεχνική του ροπή φάνηκε από πολύ νωρίς και είχε να θυμάται από τα παιδικά του χρόνια το παιχνίδι με τις χρωματιστές κιμωλίες που είχε ο πατέρας του, τις δύο χρωμολιθογραφίες του Μιλέ στο πατρικό του σπίτι, το βιτρό στην τζαμόπορτα στο σπίτι της γιαγιάς του, τη μυρωδιά της λαδομποριάς και τις ριγέ κόλες διαγωνισμού όπου ζωγράφιζε τα πρώτα του έργα. Το 1927 φεύγει από την Άρτα μαζί με την οικογένεια του και εγκαθίστανται στη Αθήνα. Έχει ήδη αποφασίσει ότι θα γίνει ζωγράφος και έτσι το 1931 σε ηλικία 15 ετών προετοιμάζεται για τις εξετάσεις στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και γι’ αυτό το σκοπό έχει γραφτεί στο προπαρασκευαστικό τμήμα του Δημήτρη Γερανιώτη. Τελικά θα γίνει αποδεκτός στην ΑΣΚΤ και θα σπουδάσει δίπλα στον Αργυρό , τον Γερανιώτη, τον Παρθένη και τον Κεφαλληνό ζωγραφική και χαρακτική. Το 1936 αποφοιτά από την ΑΣΚΤ και φεύγει για την Ρώμη και από εκεί στο Παρίσι όπου παρακολούθησε μαθήματα νωπογραφίας στην EcoleNationaledesBeauxArts στα εργαστήρια ζωγραφικής και τοιχογραφίας. Παράλληλα θα παρακολουθήσει μαθήματα ψηφιδωτού στο EcoledesArtsMetiers. Το 1939 με την έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου αναγκάζεται να επιστρέψει στην Ελλάδα. Το ’41 παντρεύεται την Μαρία Ρουσσέν, είναι η πρώτη του γυναίκα από την οποία θα χωρίσει το ’45. Το 1947 έχοντας ήδη παντρευτεί με την δεύτερη σύζυγο του γλύπτρια Αγλαΐα Λυμπεράκη με την οποία θα χωρίσει το 1955, εκλέχθηκε τακτικός καθηγητής της προπαρασκευαστικής τάξης στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών. Το 1949 μαζί με αρκετούς ακόμα Έλληνες ζωγράφους (Χατζηκυριάκος- Γκίκας, Τσαρούχης, Νικολάου, Εγγονόπουλος) συμμετείχε στην ίδρυση της καλλιτεχνικής ομάδας «Αρμός» η οποία έκανε την πρώτη της έκθεση στο Ζάππειο το 1950. Από το ’54 ξεκίνησε η συνεργασία του με το Θέατρο Τέχνης του Κάρολου Κουν ενώ αργότερα θα συνεργαστεί και με το Εθνικό Θέατρο. Το ’57 εκλέχτηκε τακτικός καθηγητής του Εργαστηρίου Ζωγραφικής στην ΑΣΚΤ. Τον επόμενο χρόνο συμμετείχε με τον Γιάννη Τσαρούχη και τον γλύπτη Αντώνη Σώχο στη Μπιενάλε της Βενετίας στην οποία προτάθηκε για ένα μικρό βραβείο Το ’59 πραγματοποιήθηκε η πρώτη του ατομική έκθεση στην Αθήνα στην αίθουσα εκθέσεων «Αρμός».Ο Γιάννης Μόραλης έφυγε από την ζωή στις 20 Δεκεμβρίου το 2009 σε ηλικία 93 ετών στο σπίτι του στην Αθήνα.