Συμφωνίες ύψους σχεδόν 40 δις ευρώ υπογράφονται σήμερα από τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντ. Κάμερον και τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, που πραγματοποιεί τετραήμερη επίσκεψη στη Μ. Βρετανία σε κλίμα έντονης διαμαρτυρίας.
Η τετραήμερη επίσκεψη του κινέζου προέδρου Σε Τζινπίνγκ στο Ηνωμένο Βασίλειο προκαλεί σωρεία αρνητικών αντιδράσεων τις οποίες, επιμελώς και απροκάλυπτα, επιχειρεί να εξουδετερώσει η κινεζική προπαγανδιστική «μηχανή» με την παρασκηνιακή στήριξη της κυβέρνησης.
Ο Κινέζος ηγέτης υπογράφει σήμερα συμφωνία για τη συμμετοχή της χώρας του στο μεγαλύτερο πυρηνικό ενεργειακό πρόγραμμα που πραγματοποιήθηκε ποτέ στη Βρετανία. Πρόκειται για τον πυρηνικό σταθμό Hinkley Point στο Σόμερσετ, την μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που δημιουργείται στη Βρετανία τα τελευταία 30 χρόνια. Η συμμετοχή της Κίνας στο κολοσσιαίο αυτό έργο που αναμένεται να ξεκινήσει την λειτουργία του το 2025 θα φθάσει το 30%.
Άκρως σημαντική επίσκεψη για το Λονδίνο
O Κινέζος πρόεδρος έκανε σαφές εξ αρχής ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί επικρίσεις και προτροπές για το πως η Κίνα διαχειρίζεται τα του οίκου της
Η σημασία της επίσκεψης του προέδρου Σι Τζινπίνγκ αποδεικνύεται από τον τρόπο οργάνωσής της. Είναι ο πρώτος ηγέτης στην ιστορία που επισκέπτεται τρεις φορές το Παλάτι του Μπάκινγχαμ, όπου και θα δειπνήσει με την βασίλισσα, ενώ για την τετραήμερη επίσκεψη του έχει κινητοποιηθεί όλο το πολιτικό σύστημα. Είναι όμως ταυτόχρονα και πονοκέφαλος για τον Ντέιβιντ Κάμερον, που αντιμετωπίζει σωρεία διαμαρτυριών για την σιωπή του όσον αφορά τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα.
Άλλωστε στην ομιλία του στη Βουλή των Κοινοτήτων ο Κινέζος πρόεδρος έκανε σαφές εξ αρχής ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί επικρίσεις και προτροπές για το πως η Κίνα διαχειρίζεται τα του οίκου της. Επίσης, ο κ. Κάμερον δεν προτίθεται να αναφερθεί στο πρόβλημα της εξαγωγής φθηνού χάλυβα από την Κίνα στη Βρετανία, που αν και είναι κατώτερης ποιότητος, εν τούτοις λόγω της τιμής του προτιμάται από τους κατασκευαστές, με αποτέλεσμα την συρρίκνωση προσωπικού ακόμα και σε μονάδες-κολοσσούς όπως η Tata. Συνολικά έχουν χαθεί 1200 θέσεις εργασίας στον συγκεκριμένο κλάδο. Όσο για τις διαδηλώσεις πολιτών κατά της Κίνας, η πρεσβεία της χώρας στο Λονδίνο φρόντισε να τις εξουδετερώσει κινητοποιώντας την κινεζική κοινότητα, την οποία εφοδίασε με σημαίες και φιλοκυβερνητικά πανό, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Guardian.
Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο