allnews-epirus

«Περιορισμός μετανάστευσης, επιτάχυνση ενσωμάτωσης»

Στη διερεύνηση των αιτίων που οδηγούν τους Γερμανούς στο ξενοφοβικό Pegida και το ευρωφοβικό AfD επιδίδεται ο καθηγητή Πάτσελτ. «Η πολιτική τάξη δεν ξέρει τι είναι εκείνο που κάνει τους ανθρώπους να φοβούνται».

Εδώ κι έναν χρόνο το λεγόμενο κίνημα Πατριώτες Ευρωπαίοι εναντίον του Εξισλαμισμού της Δύσης Pegida βρίσκεται με αυξομειώσεις στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου. Το άνοιγμα των συνόρων για τους πρόσφυγες πολέμου έδωσε νέα πνοή στη Pegida, σε μια φάση που όλοι νόμισαν ότι είχε καταποντιστεί στην ασημαντότητά της.
Μετανάστευση χωρίς προοπτική ενσωμάτωσης
O κόσμος φοβάται πνευματική αλλοτρίωση και αποξένωση από την ίδια την πατρίδα τους
"O κόσμος φοβάται πνευματική αλλοτρίωση και αποξένωση από την ίδια την πατρίδα τους"
Οι εμπρησμοί στα καταλύματα προσφύγων και η πρόσφατη επίθεση με μαχαίρι ενός ακροδεξιού εναντίον της υποψήφιας δημάρχου της Κολωνίας αποτελούν τα τελευταία δείγματα γραφής μιας επικίνδυνης τάσης που δεν εκκολάφθηκε αποκλειστικά και μόνο μέσα στο Pegida ή στο ευρωφοβικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία AfD. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών Βέρνερ Πάτσελτ. «Χωρίς αμφιβολία έχει ενταθεί τα ήδη υπάρχοντα ξενοφοβικά χαρακτηριστικά γύρω από τη Pegida και το AfD», επισημαίνει μιλώντας στη Γερμανική Ραδιοφωνία. «Από την άλλη πλευρά δεν θα πρέπει παραγνωρίσουμε ότι τα τελευταία χρόνια καταγράφεται μια μεγάλη αύξηση μεταναστευτικής δραστηριότητας χωρίς να υπάρχει κάποια διακριτή και με προοπτικές επιτυχίας πολιτική ενσωμάτωσης. Αυτό το κεντρικό πρόβλημα εσωτερικής πολιτικής, δηλαδή μετανάστευση χωρίς σημαντική προοπτική ενσωμάτωσης, εξεγείρει τους ανθρώπους. Τους κάνει να φοβούνται ότι θα αλλοτριωθούν πνευματικά ή θα αποξενωθούν από την ίδια τους την πατρίδα, φοβούνται κοινωνικές διενέξεις, και όλα αυτά αποτελούν την συμπτωματολογία αυτού που η Pegida θέλει να εκφράσει».
Ο γερμανός καθηγητής θεωρεί αντιπαραγωγικές τις πολλές εκκλήσεις προς τους πολίτες να μην ακολουθούν το ξενοφοβικό κίνημα και υποστηρίζει ότι τέτοιες εκκλήσεις συμβάλλουν ακριβώς στο αντίθετο, στην κινητοποίηση ανακλαστικών αλληλεγγύης μόνο και μόνο από αντίδραση. Κατά την άποψή του στην αύξηση της δύναμης της Pegida έχουν συμβάλει τα χριστουγεννιάτικα ή πρωτοχρονιάτικα μηνύματα της καγκελαρίου.
"Δεν εκπροσωπούνται από τα κόμματα"
Βέρνερ Πάτσελτ: χρειαζόμαστε διάλογο για τον πολιτισμό σε αυτήν τη χώρα, πώς τη φανταζόμαστε μετά από 20, 30 ή 40 χρόνια
Βέρνερ Πάτσελτ: "χρειαζόμαστε διάλογο για τον πολιτισμό σε αυτήν τη χώρα, πώς τη φανταζόμαστε μετά από 20, 30 ή 40 χρόνια"
Το πρόβλημα είναι ότι όσοι γερμανοί πολίτες απλά ανησυχούν για τον αυξανόμενο αριθμό των προσφύγων δεν βρίσκουν καμιά πολιτική στέγη. «Το AfD, μετά τη διαμάχη για την ηγεσία, βρίσκεται σε κατάσταση πολιτικής παραλυσίας», υποστηρίζει ο Βέρνερ Πάτσελτ. «Ακόμη και οι λαϊκιστές και οι ακροδεξιοί ανάμεσά τους που στρογγυλοκάθισαν την περίοδο της εξάπλωσής του, σήμερα βλάπτουν το γόητρό του. Στην Pegida οι περισσότεροι δεν μπορούν να βρουν πολιτική στέγη γιατί δεν είναι κάτι άλλο από μια οργάνωση περιοδικής διάρκειας και μια προσπάθεια ίδρυσης ενός κόμματος (…) που με μεγάλη πιθανότητα θα αποτύχει». Ο γερμανός καθηγητής βλέπει ως καθήκον του Χριστιανοδημοκρατικού και του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος να ηρεμήσουν όσους ανησυχούν για το επίπεδο ζωής τους εξ αιτίας του συνεχώς αυξανόμενου αριθμού προσφύγων, που επειδή δεν θα μπορούν να βρουν αμέσως δουλειά θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν από κοινωνικά βοηθήματα για να έχουν ανθρώπινες συνθήκες ζωής. Όλοι αυτοί δεν εκπροσωπούνται στα μεγάλα κόμματα, τα πλέον δεν εμπιστεύονται.
Ενώπιον αυτής της κατάστασης τι προτείνει ο γερμανός καθηγητής; «Πρέπει να περιορίσουμε τη συχνότητα της μετανάστευσης, να επιταχύνουμε τις διαδικασίες από τις οποίες προκύπτει ποιος δικαιούται να μείνει και ποιος όχι. Και για όσους πρέπει να φύγουν, να επιταχύνουμε την απέλασή τους. Πρέπει να ενισχύσουμε τις προσπάθειες ενσωμάτωσης, κι αυτό χρειάζεται χρήματα. Γι' αυτό το σκοπό θα αυξηθεί η φορολογία των υψηλόμισθων και πιθανότατα θα πρέπει να παραταθούν συνολικά τα χρόνια εργασίας. Και χρειαζόμαστε ένα διάλογο για το πολιτισμό σε αυτήν τη χώρα, πώς τη φανταζόμαστε μετά από 20, 30 ή 40 χρόνια. Ως μια χώρα με πληθυσμό από την κεντρική Ευρώπη επί γερμανικού εδάφους ή κάτι σαν έναν ομογενοποιημένο γερμανικό λαό».
DLF/Γιόχεν Σπένγκλερ/

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη