Παρά την προσφυγική κρίση η Άγκελα Μέρκελ δεν ματαιώνει την προγραμματισμένη αυριανή της επίσκεψη στη δοκιμαζόμενη οικονομικά Κίνα. Τη Γερμανίδα καγκελάριο συνοδεύει αντιπροσωπεία οικονομικών παραγόντων.
Η επίσκεψη της Άγκελα Μέρκελ από αύριο έως τις 30 Οκτωβρίου στο Πεκίνο, όπου θα τη συνοδεύσει αντιπροσωπεία υψηλόβαθμων οικονομικών παραγόντων, συμπίπτει με μια περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας για την πορεία που πρόκειται να ακολουθήσει στο εξής στο οικονομικό πεδίο η Κίνα.
Μπορεί η κινεζική ηγεσία να επιχειρεί να διασκεδάσει τις ανησυχίες που προκαλεί η εξασθένηση του ρυθμού ανάπτυξης. Ωστόσο η πτώση στο ιστορικό χαμηλό των τελευταίων ετών +6,9% στο τρίτο τρίμηνο του έτους - και μάλιστα παρά τις έξι διαδοχικές μειώσεις του βασικού επιτοκίου δανεισμού από την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας από τον Νοέμβρη του 2014 - προκαλεί ανησυχίες. Εξασθένηση εμφανίζεται επίσης στο πεδίο των εμπορικών συναλλαγών. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, στο πρώτο μισό του 2015 ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Γερμανίας και Κίνας μειώθηκε κατά 12%. Με συνολικό όγκο συναλλαγών ύψους 154 δις ευρώ (2014) το Πεκίνο είναι ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας εκτός ΕΕ.
Απαισιοδοξία στις γερμανικές επιχειρήσεις στην Κίνα
Ως εκ τούτου, δεν συνιστά έκπληξη το κλίμα απαισιοδοξίας στις τάξεις των γερμανικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Κίνα. Σημαντική αφορμή είναι, αν μη τι άλλο, και οι αναταράξεις στις κινεζικές χρηματαγορές που ξεκίνησαν το καλοκαίρι που πέρασε, ωστόσο «δεν είχαν τόσο σημαντικές επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία της χώρας», εξηγεί στην DW ο Γεργκ Βούτκε, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Κίνα. Ο ίδιος εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης στην Κίνα θα επιβραδυνθεί περαιτέρω στα επόμενα ένα με δύο χρόνια. Η Κίνα «θα περάσει ντε φάκτο κρίση», γεγονός που θα έχει επιπτώσεις μεταξύ άλλων στη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία. «Γι' αυτό η κ. Μέρκελ ενδιαφέρεται σίγουρα, ειδικά στη συνομιλία της με τον πρωθυπουργό Λι Κεκιάνγκ, τι μέτρα προτίθεται να λάβει η κινεζική κυβέρνηση ενάντια σε αυτήν την εξέλιξη».
Ωστόσο, σύμφωνα με τον Σεν Λινγκ, οικονομολόγο του Τεχνικού Πανεπιστημίου Ανατολικής Κίνας στη Σανγκάη, δεν μπορεί να γίνεται λόγος για κρίση στις κινεζογερμανικές οικονομικές σχέσεις. Σε συνέντευξή του στην DW ο Κινέζος οικονομολόγος τόνισε ότι παρά τη μείωση των δεικτών ανάπτυξης, η οικονομία της Κίνας «δεν έχει εισέλθει σε ύφεση». Όπως υπογράμμισε, ρυθμός ανάπτυξης της τάξης του 6,9% είναι αναμφίβολα «κορυφαία» συγκριτικά με τις αντίστοιχες τιμές στον υπόλοιπο κόσμο. Πάντως, ο Σεν Λινγκ παραδέχεται ότι το οικονομικό μοντέλο που ακολουθεί τα τελευταία 30 χρόνια η Κίνα δεν είναι πλέον βιώσιμο και ως εκ τούτου χρειάζονται επειγόντως διαρθρωτικές αλλαγές. «Αυτό οδηγεί αυτονόητα σε επιβράδυνση της ανάπτυξης. Αλλά σε αυτό ακριβώς στο γεγονός εντοπίζονται μεγάλες ευκαιρίες για τη Γερμανία», υπογραμμίζει ο Κινέζος οικονομολόγος, που αποφοίτησε από στο Πανεπιστήμιο της Βόννης.
Τα ηνία στο Λονδίνο;
Η πομπώδης υποδοχή του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στο Λονδίνο την προηγούμενη εβδομάδα και η τιμή που του έγινε να μιλήσει ενώπιον του βρετανικού κοινοβουλίου, ενδέχεται να λειτουργήσει ως παράγοντας πίεσης κατά την επίσκεψη της Άγκελα Μέρκελ στο Πεκίνο, εκτιμά ο Σεμπάστιαν Χάιλμαν, διευθυντής του Ινστιτούτου Κινεζικών Μελετών Mercator στο Βερολίνο (MERICS) στην τελευταία ενημερωτική αλληλογραφία του Ινστιτούτου. Όπως σημειώνεται εκεί, «η κινεζική κυβέρνηση θα απαιτήσει από την καγκελάριο να δείξει και η Γερμανία εξίσου τιμητική στάση με αυτήν που τήρησε πρόσφατα η βρετανική κυβέρνηση».
Ωστόσο, σύμφωνα με τον Σεμπάστιαν Χάιλμαν, η Άγκελα Μέρκελ θα αναφερθεί και σε δυσάρεστα για το Πεκίνο θέματα, όπως στις εδαφικές αξιώσεις που εγείρει η Κίνα στη Νοτιοκινεζική Θάλασσα ή στο έλλειμμα της Κίνας σε ό,τι αφορά το κράτος δικαίου. «Μπορούμε να μιλήσουμε για ‘αλλαγή φρουράς': Το Λονδίνο αναλαμβάνει στην Ευρώπη τον ηγετικό ρόλο σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με την Κίνα», παρατηρεί ο διευθυντής του Ινστιτούτου MERICS.
Μου Κούι / Άρης Καλτιριμτζής
Tags
ΔΙΕΘΝΗ