allnews-epirus

Πρόσθετα μέτρα για την Ελλάδα προβλέπει το ΔΝΤ

Την ανάγκη να ληφθούν επιπλέον μέτρα ύψους 1,35 δισ. ευρώ για τη διετία 2015-2016 προβλέπει το ΔΝΤ στη φετινή έκθεση Δημοσιονομικής Παρακολούθησης (Fiscal Monitor), στο πλαίσιο της φθινοπωρινής Συνόδου ΔΝΤ και ΠΤ.

Πιο αυστηρές από τις προβλέψεις του ίδιου του μνημονίου για την ελληνική οικονομία είναι αυτές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όπως καταγράφονται στη φετινή έκθεση Δημοσιονομικής Παρακολούθησης (Fiscal Monitor), που δημοσιοποιήθηκε στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του Ταμείου στη Λίμα του Περού και στην οποία επισημαίνεται η ανάγκη να ληφθούν πρόσθετα μέτρα συνολικού ύψους 1,35 δισ. ευρώ για τη διετία 2015-2016, πέραν όσων έχουν συμφωνηθεί με τους εταίρους.
Στον απόηχο των δυσοίωνων εκθέσεων και αναλύσεων του Ταμείου, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα έχει στο περιθώριο της Συνόδου συναντήσεις με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, τον Διευθυντή Ευρώπης του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν και την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ για την Οικονομική Ανάπτυξη Κάθι Νόβελι, ενώ αύριο Παρασκευή θα δει τον Αμερικανό ομόλογό το Τζακ Λιού και την Κυριακή την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.
Περαιτέρω συρρίκνωση των δαπανών για συντάξεις και Υγεία
Με τον Πόουλ Τόμσεν (φωτ.) θα συναντηθεί μεταξύ άλλων στην Ουάσιγκτον ο υπ. Οικ. Ευκλείδης Τσακαλώτος
Με τον Πόουλ Τόμσεν (φωτ.) θα συναντηθεί μεταξύ άλλων στην Ουάσιγκτον ο υπ. Οικ. Ευκλείδης Τσακαλώτος
Σύμφωνα με την έκθεση, η φετινή χρονιά θα κλείσει με πρωτογενές έλλειμμα 0,5% και το 2016 με μηδενικό πρωτογενές πλεόνασμα, εκτιμήσεις που είναι πιο απαισιόδοξες από αυτές της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, που προβλέπουν για το μεν 2015 πρωτογενές έλλειμμα 0,25%, για το δε 2016 πρωτογενές πλεόνασμα 0,5%. Η έκθεση του ΔΝΤ προβλέπει επίσης πρωτογενές πλεόνασμα 1,3% το 2017, 2,5% το 2018 και στη συνέχεια 3,5% ετησίως.
Παρότι η Ελλάδα ανακηρύσσεται "πρωταθλήτρια" στις μεταρρυθμίσεις για το ασφαλιστικό σύστημα, το πρόβλημα στον συγκεκριμένο τομέα είναι τόσο βαθύ που, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα με το τρίτο μνημόνιο και παρά τη γήρανση του πληθυσμού, οι δαπάνες για τις συντάξεις και την υγεία θα συνεχίσουν να συρρικνώνονται.
Το ΔΝΤ προβλέπει ότι οι δαπάνες για συντάξεις στην Ελλάδα θα αυξηθούν κατά μέσο ρυθμό μόλις 0,5% του ΑΕΠ στο διάστημα 2015-2050, όταν ο μέσος όρος αύξησης σε 35 αναπτυγμένες οικονομίες θα είναι 1% του ΑΕΠ και στις αναπτυσσόμενες οικονομίες 1,8%.
Κάτι ανάλογο θα συμβεί και με τις δαπάνες για την Υγεία, που στην Ελλάδα αναμένεται να αυξηθούν με μέσο ρυθμό 0,8% του ΑΕΠ στο διάστημα 2015-2050, όταν ο μέσος όρος αύξησης σε 35 αναπτυγμένες οικονομίες θα είναι 3,1% και στις αναπτυσσόμενες οικονομίες 1,2%. Η μεταβολή των δαπανών Υγείας στην Ελλάδα σε όρους καθαρής παρούσας αξίας θα κινηθεί στο 37,2% του ΑΕΠ στο διάστημα 2015-2050, όταν σε 35 αναπτυγμένες οικονομίες θα είναι στο 105,6% του ΑΕΠ και στις αναπτυσσόμενες οικονομίες στο 43,2% του ΑΕΠ.
Εναρκτήρια ομιλία της Κριστίν Λαγκάρντ
Η Κριστίν Λαγκάρντ θα δώσει σήμερα την εναρκτήρια συνέντευξη τύπου στο πλαίσιο της συνόδου
Η Κριστίν Λαγκάρντ θα δώσει σήμερα την εναρκτήρια συνέντευξη τύπου στο πλαίσιο της συνόδου
Η έκθεση του ΔΝΤ διαπιστώνει επίσης, ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην οποία την τριετία 2011-2014 αυξήθηκε το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, τέθηκαν αυστηρότεροι κανόνες στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και εισήχθησαν προοδευτικές μειώσεις στις συντάξεις.
Το βάρος του συνταξιοδοτικού σε όλες τις αναπτυγμένες οικονομίες θα συνεχίζει να αυξάνεται τα επόμενα χρόνια, εξαιτίας της γήρανσης του πληθυσμού. Συγκεκριμένα, την περίοδο 2015-2050, οι σχετιζόμενες με το δημογραφικό αυξήσεις δαπανών εκτιμάται πως σε όρους καθαρής παρούσας αξίας θα επιβαρύνουν το χρέος, παγκοσμίως, κατά 81% του ΑΕΠ. Το σχετικό μέγεθος ήταν 71% το 2014 και 55% το 2011.
Σήμερα θα δοθεί η εναρκτήρια συνέντευξη Τύπου της γενικής διευθύντριας του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.
Αθανάσιος Έλλις, Ουάσιγκτον

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη