Ο πρώην έλληνας υπουργός μπορεί να έχει παραιτηθεί από την κυβέρνηση, αλλά όχι από την πολιτική. Ελπίζει τώρα να παίξει ενεργό ρόλο σε μία συζήτηση για τις αναγκαίες αλλαγές στην Ευρώπη, είπε στη DW.
Πεπεισμένος για την ορθότητα των χειρισμών του το διάστημα που ήταν υπουργός Οικονομικών και βέβαιος ότι το νέο πρόγραμμα διάσωσης της ελληνικής οικονομίας είναι καταδικασμένο να αποτύχει εμφανίστηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στη DW. Παρόλο που δεν κατέχει πλέον κάποια κυβερνητική θέση, δεν παύει να παραμένει ενεργός πολιτικά ελπίζοντας να επηρεάσει μέσα από τις διαλέξεις και τα βιβλία του τη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης. Ακόμη και ένα παιδί θα καταλάβαινε για ποιο λόγο η κατάσταση στην Ελλάδα δεν έχει αλλάξει παρ' όλες τις προσπάθειες των Συνόδων Κορυφής, τόνισε σχολιάζοντας τη γερμανική έκδοση του βιβλίου του Μιλώντας στην κόρη μου για την οικονομία, το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα στη Γερμανία με τον αγγλικό τίτλο Time for Change. «Εάν κάποιος χρεοκοπήσει» εξήγησε «κι εσύ επιμένεις να προσποιείσαι ότι αυτό δε συνέβη, τότε του δανείζεις περισσότερα χρήματα ώστε να αποπληρώσει τα παλιά του δάνεια. Εάν επιπλέον του επιβάλεις συνθήκες που μειώνουν τα εισοδήματά του, τότε ακόμη κι ένα οκτάχρονο παιδί θα καταλάβαινε ότι αυτή η ιστορία δε θα έχει αίσιο τέλος».
«Ο Τσίπρας γνωρίζει ότι πρόκειται να αποτύχει»
Τη νύχτα της παραίτησής του όλα έγιναν σε φιλικό κλίμα: «συμφωνήσαμε να διαφωνήσουμε» σχολίασε ο κ. Βαρουφάκης
Μιλώντας για τις πολιτικές αποφάσεις του Αλέξη Τσίπρα ο Γιάνης Βαρουφάκης τόνισε ότι ο έλληνας πρωθυπουργός γνωρίζει καλά ότι πρόκειται να αποτύχει κι ότι αναγκάστηκε να αποδεχτεί το πρόγραμμα, παρ' όλο που δεν πίστευε πως αυτό θα εφαρμοστεί. Γι' αυτό και όλες οι ευρωπαϊκές δυνάμεις, σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, και μαζί με αυτές το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και βέβαια η ελληνική και η γερμανική κυβέρνηση, προσποιούνται ότι εφαρμόζουν ένα πρόγραμμα, το οποίο είναι ολοφάνερο πως είναι μη εφαρμόσιμο. «Αρνήθηκα να είμαι μέρος αυτής της απάτης και γι' αυτό παραιτήθηκα» είπε. Αυτή για τον κ. Βαρουφάκη δεν ήταν ασφαλώς μια εύκολη απόφαση, αλλά όπως εξήγησε ο ίδιος δεν εισήλθε στην πολιτική για να γίνει επαγγελματίας πολιτικός, αλλά για να κάνει εκείνο που θεωρούσε σωστό.
Σχετικά με τη σχέση του με τον Αλέξη Τσίπρα ο πρώην υπουργός εξήγησε ότι δεν έχουν έρθει σε σύγκρουση ποτέ στο παρελθόν κι ότι τη νύχτα της παραίτησής του όλα έγιναν σε φιλικό κλίμα: «συμφωνήσαμε να διαφωνήσουμε» σχολίασε. Έκτοτε ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν έχει κάνει καμία ουσιαστική συζήτηση με τον έλληνα πρωθυπουργό, κατανοεί ωστόσο τη μεγάλη δυσκολία που εκείνος είχε όταν έπρεπε να αποδεχθεί το τρίτο μνημόνιο. «Καταλαβαίνω πόσο δύσκολο είναι να είσαι πρωθυπουργός ενώ το τραπεζικό σύστημα της χώρας σου έχει μπλοκαριστεί από μια Κεντρική Τράπεζα που θέλει να σε κάνει να γονατίσεις. Καταλαβαίνω την αγωνία των αποφάσεων την ώρα που οι συνταξιούχοι δεν έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό τους λογαριασμό» είπε.
Επιπλέον ο κ. Βαρουφάκης επέμεινε στην απόφασή του να μην υπογράψει μία ακόμη δανειακή σύμβαση, αποδεχόμενος έτσι στο όνομα του ελληνικού λαού την καταβολή ενός μεγάλου ποσού από τους ευρωπαίους φορολογούμενους χωρίς προηγούμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και της ελληνικής οικονομίας.
«Η Ευρώπη οφείλει να αλλάξει»
«Πιστεύω ότι η πολιτική της Μέρκελ είναι ένας οιωνός για τα καλά που μπορεί να έλθουν στην Ευρώπη» είπε ο πρώην υπουργός
Στη συνέχεια ο Γιάνης Βαρουφάκης άσκησε έντονη κριτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση λέγοντας ότι «φτιάξαμε μια νομισματική ένωση χωρίς κυβέρνηση αλλά μόνο με μία Κεντρική Τράπεζα, η οποία όμως δεν έχει πίσω της κοινή κυβέρνηση για να την υποστηρίξει, ενώ την ίδια ώρα έχουμε εθνικές κυβερνήσεις χωρίς κεντρικές τράπεζες για να βασιστούν. Αυτό είναι ένα τρομακτικό κατασκεύασμα». Παράλληλα κατηύθυνε την κριτική του και εναντίον του Γιούρογκρουπ, το οποίο κατά τη γνώμη του είναι ένα άτυπο σώμα που δεν υποστηρίζεται από τις ευρωπαϊκές Συνθήκες. «Δεν υπάρχει ένα φόρουμ, στο οποίο να μπορούμε να συνομιλήσουμε για τα πράγματα που πρέπει να αλλάξουν. Έτσι καταλήγουμε στον αυταρχισμό και στην ανάγκη να επιβάλουμε κανόνες που είναι ξεπερασμένοι από την ίδια την πραγματικότητα» τόνισε. «Το αποτέλεσμα είναι μία άρρωστη για την παγκόσμια οικονομία Ευρώπη, πράγμα κακό και για την ίδια αλλά και για τον υπόλοιπο κόσμο» κατέληξε.
«Είμαι περήφανος για τη Μέρκελ»
Στο τέλος της συνέντευξής του ο έλληνας οικονομολόγος μίλησε με θερμά λόγια για τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τη στάση της στο προσφυγικό ζήτημα. Το γεγονός αυτό δείχνει κατά τη γνώμη του πόσο λανθασμένη είναι η κριτική που ασκείται στη Γερμανία ως πηγή όλων των δεινών της Ευρώπης. «Πιστεύω ότι η πολιτική της Μέρκελ είναι ένας οιωνός για τα καλά που μπορεί να έλθουν στην Ευρώπη» σχολίασε. «Όταν σου χτυπά την πόρτα ένας άνθρωπος που πεινά, που τον έχουν χτυπήσει ή πυροβολήσει, έχεις τότε μια ηθική υποχρέωση –και πιστεύω ότι η καγκελάριος το καταλαβαίνει αυτό– να ανοίξεις την πόρτα σου, όποιο κι αν είναι το κόστος, και να τον βάλεις στο σπίτι σου. Κάνοντάς το αυτό επιβεβαιώνουμε τον ευρωπαϊκό ανθρωπισμό» κατέληξε ο Γιάνης Βαρουφάκης.
Δημήτρης Ελευθεράκης / DW