allnews-epirus

Έτοιμη για δεύτερη θητεία στο ΔΝΤ η Λαγκάρντ

H ίδια το επιθυμεί, ο Β. Σόιμπλε τη στηρίζει αλλά όχι οι γοργά αναπτυσσόμενες χώρες και η Ελλάδα. «Nωρίς για να πούμε αν οι χειρισμοί της στην ελληνική κρίση ανήκουν στα θετικά ή τα αρνητικά της θητείας της».

H Kριστίν Λαγκάρντ για πρώτη φορά άνοιξε χθες τα χαρτιά της δηλώνοντας ότι θα επιθυμούσε και μια δεύτερη θητεία ως επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. «Μπορεί να είναι η τελευταία φορά που συμμετέχω στην ετήσια σύνοδο, αλλά είμαι ανοιχτή στο να μην είναι έτσι», δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ από τη Λίμα του Περού, κατά την έναρξη της συνόδου. «Υπηρέτησα τον οργανισμό και είμαι πρόθυμη να συνεχίσω να το κάνω».
Γερμανία τη στηρίζει
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στηρίζει την Κριστίν Λαγκάρντ
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στηρίζει την Κριστίν Λαγκάρντ
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε χαιρέτισε την εξαγγελία της κυρίας Λαγκάρντ ως «ευχάριστη» δηλώνοντας ότι ο ίδιος είναι έτοιμος να στηρίξει ένα τέτοιο βήμα και ότι η γερμανική κυβέρνηση θα κάνει διαβουλεύσεις επί αυτού του θέματος. «Μπορείτε όμως να υποθέσετε ότι ο υπουργός Οικονομικών δεν πρόκειται να πολεμήσει εναντίον μιας τέτοιας υποψηφιότητας», είπε χαρακτηριστικά. Η εφημερίδα Handelsblatt επικαλείται γερμανικούς κυβερνητικούς κύκλους και υποστηρίζει ότι για τη Γερμανία τυχόν δεύτερη θητεία της Λαγκάρντ θα ήταν το καλύτερο που θα μπορούσε να συμβεί στους Ευρωπαίους. Βέβαια, το συμβόλαιο της επικεφαλής του ΔΝΤ εκπνέει του χρόνου, αλλά για την Ευρώπη θα ήταν μια καλή ευκαιρία να συνεχίσει την παράδοση που θέλει το ΔΝΤ να διοικείται από έναν Ευρωπαίο.
Ωστόσο, πολλές γοργά αναπτυσσόμενες χώρες αμφισβητούν αυτήν την παράδοση και μάλιστα θέλουν να την ανατρέψουν. Το αποφασιστικής σημασίας ερώτημα, σύμφωνα με τη Handelsblatt, είναι εάν χώρες όπως η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία και η Κίνα μπορούν να συμφωνήσουν σε έναν δικό τους κοινό υποψήφιο. Στο μεταξύ, μεγάλη συζήτηση γίνεται γύρω από τους προέδρους των Κεντρικών Τραπεζών του Μεξικού και της Ινδίας, Αγκουστίν Κάρστενς και Ραγκουράμ Ραγιάν.
Οι χειρισμοί της στην ελληνική κρίση
Στιγμιότυπο από το κρίσιμο Συμβούλιο Κορυφής στις 12-13 Ιουλίου
Στιγμιότυπο από το κρίσιμο Συμβούλιο Κορυφής στις 12- 13 Ιουλίου
Στην Ευρώπη ωστόσο επικρατεί η αντίληψη ότι η υποψηφιότητα της Λαγκάρντ για μια δεύτερη θητεία δεν πρόκειται να συναντήσει σοβαρά εμπόδια και ότι οι γοργά αναπτυσσόμενες χώρες θα συμφωνήσουν να μην προτείνουν δικό τους υποψήφιο. Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Libération, ωστόσο, η Κριστίν Λαγκάρντ κατηγορήθηκε για την ασφυκτική οικονομική πολιτική της έναντι της Ελλάδας. Για τον αρθρογράφο της γαλλικής εφημερίδας είναι ακόμη νωρίς να τοποθετήσει τους χειρισμούς της στο ελληνικό ζήτημα ανάμεσα στα θετικά ή στα αρνητικά της θητείας της, αλλά είναι βέβαιο ότι η Ελλάδα θα θέσει βέτο όταν έρθει η στιγμή να εμποδίσει την επανεκλογή της. Ίσως το ίδιο να συμβεί και με την υπόλοιπη Ευρώπη εκτός της Γερμανίας, λόγω ακριβώς του τρόπου που χειρίστηκε την ελληνική κρίση.
Τελικά ίσως να ελπίζει στη στήριξη των Αμερικανών, καθώς μιλά αγγλικά το ίδια καλά με τα γαλλικά και δεν υπάρχει άνθρωπος στο πολιτικοοικονομικό κατεστημένο της Ουάσιγκτον ή της Νέας Υόρκης που να μην τη γνωρίζει. Υπάρχουν όμως δύο ακόμη δυσκολίες σύμφωνα με τον γάλλο αρθοργράφο: η άρνηση της αμερικανικής Γερουσίας να επικυρώσει τις μεταρρυθμίσεις του ΔΝΤ και μάλιστα αυτές που έγιναν υπό τη δική της ηγεσία καθώς επίσης και η άρνηση των γοργά αναπτυσσόμενων χωρών να δεχθούν και πάλι ότι μεγάλοι διεθνείς οργανισμοί θα συνεχίσουν να διοικούνται από εκπροσώπους ανεπτυγμένων χωρών.
Ειρήνη Αναστασοπούλου (DW, dpa, Libération)

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη