Ενεργό παραμένει το επενδυτικό ενδιαφέρον από τη Γερμανία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ελλάδα, όπως έδειξε η 4η Ημερίδα του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου "Waste to Energy" που έγινε στην Θεσσαλονίκη.
Ο χώρος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) παραμένει εν πολλοίς αναξιοποίητος στην Ελλάδα και το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών είναι «ζεστό». Οι Γερμανοί που έχουν κάνει πολλά βήματα στη χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας τα τελευταία χρόνια, παρά τα προβλήματα συνεχίζουν να αναζητούν συνεργασίες για επενδύσεις στην «καθαρή» ενέργειας.
Μεγάλη ευκαιρία αλλά..και μεγάλη γραφειοκρατία
Μάνος Σαρρής (Biodelta), Ραλφ Τίμαν (Suma Rührtechnik) και Ματίας Χόφμαν (Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο)
Αναμφίβολα μετά τις νομοθετικές αλλαγές του 2010, έγινε μεγάλη προσπάθεια στον τομέα των ΑΠΕ. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να υπάρξει μια αρχική έκρηξη στην ελληνική αγορά. "Πάσχουν οι επενδύσεις τεχνικά…", αναφέρει Χρήστος Ζαφείρης, υπεύθυνος δέσμης έργων του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ). Ο ίδιος πιστεύει ότι η αξιοποίηση των οργανικών αποβλήτων είναι μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα: "Είναι απόλυτη αλήθεια ότι η χώρα έχει μεγάλο εύρος οργανικών αποβλήτων τα οποία είναι αδιάθετα στον εδαφικό ορίζοντα. Αν αξιοποιηθούν θα υπάρξει ενεργειακό όφελος αλλά και θα μειωθεί το ρυπαντικό βάρος".
Για τον έλληνα ειδικό το ενδιαφέρον των Γερμανών δεν είναι φιλολογικό αλλά έμπρακτο και όπως λέει "πρέπει να αποκτήσει και επιστημονικό χαρακτήρα". Όμως, οι πολιτικές καταστάσεις στην Ελλάδα και η γραφειοκρατία αποθαρρύνουν τις επενδύσεις: "Φεύγουν επενδυτές επειδή δε πιστεύουν πως ο έλληνας συνεργάτης τους λέει αλήθεια για τις γραφειοκρατικές καθυστερήσεις..", λέει χαρακτηριστικά.
Η οικονομία των βιοακαυσίμων και οι ..αντιδράσεις
Συμφέρει άραγε οικονομικά μία επένδυση στο βιοαέριο; Η Γερμανία τα τελευταία πέντε χρόνια έκανε άλματα με το βιοαέριο να φτάνει στο 5% της συνολικής παραγόμενης ενέργειας στη χώρα. Η πολιτική κατεύθυνση της Ε.Ε. για τις ΑΠΕ και η ευκαιρία ενός νέου είδους επιχειρηματικότητας έδωσαν την ώθηση. Πολλές φορές όμως επικρατεί αμφισβήτηση στο ηθικό σκέλος αυτής της δραστηριότητας. "Είναι ένας αμφιλεγόμενος τομέας και υπάρχουν συχνά αντιδράσεις. Το ερώτημα: «Εκεί που καλλιεργείται η γη τώρα θα παράγουμε ενέργεια;» κυριαρχεί", αναφέρει χαρακτηριστικά ο Χούμπερτ Μάιερχοφερ, της Μ.Κ.Ο C.A.R.M.E.N. που λειτουργεί συμβουλευτικά σε επιχειρήσεις και πολίτες για θέματα βιοαερίου.
Για τον κ. Τόμας Χέλε από την εταιρεία ΝOVIS ΕΠΕ τα ηθικά διλήμματα είναι μάλλον ψευδή."Το 30-40% της αγροτικής παραγωγής στις αναπτυγμένες χώρες μένει αχρησιμοποίητο κι έτσι μπορεί να γίνει χρήση του για παραγωγή βιοαερίου", τονίζει συνεχίζοντας με τη σκιαγράφηση της ιδανικής επενδυτικής ευκαιρίας: "Αν υπάρχουν 30% ίδια κεφάλαια, οι ενδιαφερόμενοι είναι αγρότες, δήμοι ή βιομηχανίες που παράγουν ενεργειακά απόβλητα και η χρήση είναι για ρεύμα αλλά και θέρμανση, τότε μιλάμε για μια πολύ καλή περίπτωση".
Ο γερμανός επιχειρηματίας θεωρεί ότι στην αρχή η επένδυση μπορεί να είναι "αλμυρή", διότι είναι ακριβή η οργάνωση και χρειάζεται προσοχή "στον αποκλεισμό ενδιαφερόμενων που λένε ανοησίες", λέει χαρακτηριστικά. Η Ελλάδα είναι για τον ίδιο μια ενδιαφέρουσα χώρα για τέτοιες επενδύσεις αλλά με προβλήματα ανάπτυξης, προτάσσοντας την ανάγκη βοήθειας στην τοπική ανάπτυξη από την οποία θα κερδίσει ο επενδυτής και η τοπική κοινωνία. "Μπορεί να γίνει η επένδυση εκεί που παράγονται τα υπολείμματα (π.χ. Ελλάδα) και όχι αυτά να εισάγονται στη Γερμανία από άλλες χώρες", δήλωσε μιλώντας στη Deutsche Welle.
Ευκαιρία για τοπική ανάπτυξη
Η εταιρεία AWR, με έδρα κοντά στα σύνορα Γερμανίας-Δανίας, δίνει περισσότερο βάρος στην οργάνωση και διαχείριση των αποβλήτων σε μια συγκεκριμένη περιοχή με κομποστοποίηση και βιοαέριο. Ο Ράινχαρντ Κλαν, project manager της εταιρείας πιστεύει πως το κλειδί της επιτυχίας βρίσκεται στη νοοτροπία των πολιτών: "Χωρίς τη συνειδητή συνεργασία των πολιτών δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Δίνουμε μεγάλη έμφαση ως εταιρεία στην εκπαίδευση των νέων στα σχολεία σε προγράμματα ανακύκλωσης και διαχείρισης ενέργειας".
Ο γερμανός ειδικός έχει επισκεφτεί πολλές φορές στην Ελλάδα. Η εμπειρία του με τις επενδύσεις φωτοβολταϊκών πάρκων τον απογοήτευσε. Τώρα προσπαθεί στον τομέα του βιοαερίου να θέσει την προσπάθεια του σε πιο στέρεες βάσεις. Ήδη υπήρξε ενδιαφέρον από τις πόλεις της Δράμας και των Σερρών που θέλουν να επενδύσουν σε βιοκαύσιμα και επιθυμεί να συνδράμει με την τεχνογνωσία του.
H πρωτοπόρα για τα ελληνικά δεδομένα εταιρεία "Σαμαράς & Συνεργάτες - Σύμβουλοι Μηχανικοί" ασχολείται εδώ και χρόνια με τον τομέα της ενέργειας. "Υπάρχει πεδίο για δράσεις στην Ελλάδα στον τομέα των βιοακυσίμων. Για παράδειγμα η Ήπειρος συγκεντρώνει όλα τα πτηνοτροφεία της Ελλάδος, στη Κρύα Βρύση Πέλλας λειτουργεί μονάδα παραγωγής βιοαερίου σε ένα σφαγείο ενώ στη Δυτική Μακεδονία με τη συνεργασία όλων των δήμων μέσω ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα), διαδραματίζεται μια ιστορία επιτυχίας με τη δημιουργία εργοστασίου συλλογής απορριμμάτων και παραγωγή βιοαερίου", επισημαίνει ο Θοδωρής Παπαδόπουλος, υπεύθυνος τμήματος ενέργειας της εταιρείας. Ο νέος ηλεκτρολόγος μηχανολόγος προσδοκά οι πολύ παραγωγικές συναντήσεις να έχουν ανάλογη συνέχεια.
Συνέχιση της συνεργασίας
Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού έγιναν 22 b2b (business to business) συναντήσεις μεταξύ ιδιωτικών εταιρειών στο τομέα των βιοκαυσίμων αλλά και με συμμετοχή ελληνικών δημόσιων φορέων. "Υπάρχει έντονο και συγκεκριμένο ενδιαφέρον από τη γερμανική πλευρά. Επιθυμούν να ξαναέλθουν και να ενισχύσουν τη συνεργασία με τις ελληνικές επιχειρήσεις", τονίζει Γεώργιος Θεοδωράκης, υπεύθυνος της οργάνωσης του ταξιδιού από το ελληνογερμανικό επιμελητήριο.
"Τα λάθη που έκαναν οι Γερμανοί στην πορεία των δραστηριοτήτων τους στον τομέα του βιοαερίου μπορούν να είναι πολύ διδακτικά για τους Έλληνες". Ο οικονομολόγος από την Κρήτη δηλώνει αισιόδοξος για το μέλλον και ήδη προγραμματίζεται όπως μας είπε το 2016 νέο επιχειρηματικό ταξίδι Ελλήνων στη Γερμανία, υπό την αιγίδα του ελληνογερμανικού επιμελητηρίου, με σκοπό την απόκτηση του ελλείποντος "know-how".
Διογένης Δημητρακόπουλος (D.W)