"Αναστάτωση" στη Γερμανία μετά την έκθεση του ΠΟΥ, βάσει της οποίας τα πολλά αλλαντικά και το κόκκινο κρέας είναι καρκινογόνα. Σχόλια για το λουκάνικο από τους χρήστες των ιστοσελίδων της DW.
Το ότι το κρέας και τα αλλαντικά σε μεγάλες ποσότητες δεν είναι υγιεινά ήταν κοινό μυστικό εδώ και χρόνια. Ξέραμε μάλιστα πως είναι σχεδόν τόσο «ένοχα» όσο η ζάχαρη. Παρόλα αυτά η πρόσφατη έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σύμφωνα με την οποία το τυποποιημένο κόκκινο κρέας, δηλαδή αλλαντικά και λουκάνικα κυρίως, μπορεί να είναι καρκινογόνα έχει προκαλέσει αναστάτωση στους κρεατοφάγους.
Ο μέσος Γερμανός καταναλώνει 160 γραμμάρια κρέατος την ημέρα. Του αρέσει με το πρωινό να τρώει αλλαντικά και το μεσημεράκι κανένα σνίτσελ ή λουκάνικο. Στο μέλλον λοιπόν τι θα γίνει; Θα περιοριστεί σε λεπτές φετούλες ή ακόμα χειρότερα δεν θα τρώει καθόλου;.
«ΟΧΙ» απαντά ο Άλεξ φαν Βουγκτ στην ιστοσελίδα της DW στο facebook και σημειώνει: «Είμαστε Γερμανοί και η διατροφή μας περιλαμβάνει τυποποιημένο κρέας». Ο Μάρκο Τούρτσι από την Ιταλία συμφωνεί και επαυξάνει: «Αφήστε μας τα αλλαντικά και καταργείστε τον ΠΟΥ». Και στις διατροφικές συνήθειες της Αμίρα Σκιπιόνε ο ΠΟΥ δεν θα καταφέρει πάντως να αλλάξει τίποτα. «Ψωμάκι με ζαμπονάκι είναι πεντανόστιμο».
Συζήτηση πολυτελείας…
Οι προβληματισμένοι με την πρόσφατη έκθεση φαίνεται να είναι μειονότητα. Από αυτούς που παρακολουθούν την DW λίγοι πήραν στα σοβαρά την προειδοποίηση του ΠΟΥ. Για παράδειγμα πάντως, ο Κακς Εμάνουελζ από την Ουγκάντα δηλώνει πως «ήρθε η ώρα να τρώμε λιγότερο κρέας και περισσότερα λαχανικά».
Μια ανεπίσημη δημοσκόπηση της DW διαπιστώνει πως πολλοί ισχυρίζονται ότι στο μέλλον θα προσέχουν περισσότερο τη διατροφή τους. Το πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση και εάν το άγχος για καρκίνο του εντέρου θα υπερισχύσει θα φανεί στο μέλλον.
Πολλοί φοβούνται πάντως ότι θα αρχίσουν να τους στραβοκοιτάζουν. Αύριο, κάποιος με ένα λουκάνικο στο χέρι, μπορεί να είναι ό,τι κι ένας σημερινός καπνιστής που φουμάρει δίπλα σ' ένα μωρουδίστικο καροτσάκι: κοινωνικό φόβητρο.
Υπάρχει όμως και μια σοβαρή πλευρά του θέματος και αυτή μας την υπενθυμίζει ο Λέοναρντ Σικανιγιάκα από την Ζάμπια. Η συζήτηση αυτή στο διαδίκτυο είναι μια συζήτηση πολυτελείας. Είναι πολλοί αυτοί που δεν έχουν καν να φάνε και υπογραμμίζει πως «αυτό είναι ένα στιλ ζωής που σε εμάς μόνο οι ελίτ μπορούν να έχουν. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δεν ξέρουν ποια ήταν η τελευταία φορά που είδαν ζαμπόν στη ζωή τους». Αν έχουν βέβαια δει καν.
Πέτερ Χίλε
Tags
ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ