allnews-epirus

«Στροφή προς τα δεξιά» στην Ελβετία

Το ξενοφοβικό Λαϊκό Κόμμα είναι ο μεγάλος νικητής στην εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής. Ενισχυμένοι παρουσιάζονται και οι φιλελεύθεροι, σταθεροί οι σοσιαλδημοκράτες. Πανωλεθρία για τους Πράσινους.

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα το Λαϊκό Κόμμα (SVP) φτάνει το 29,5% των ψήφων έναντι 26,6% στις εκλογές του 2011 και καταλαμβάνει περίπου το ένα τρίτο των εδρών στο Κοινοβούλιο της Βέρνης. Αν επιβεβαιωθούν αυτά τα αποτελέσματα, το υπερσυντηρητικό SVP θα έχει ξεπεράσει το ποσοστό-ρεκόρ του 28,9% που είχε στις εκλογές του 2007 και επιπλέον θα έχει σημειώσει το καλύτερο ποσοστό που είχε ποτέ οποιοδήποτε πολιτικό κόμμα στις ελβετικές εκλογές από το 1919. Βουλευτική έδρα για το SVP καταλαμβάνει κατά πάσα πιθανότητα και η Μαγκνταλένα Μαρτούλο-Μπλόχερ, κόρη του ιδρυτή του κόμματος Κρίστοφ Μπλόχερ. Στη δεύτερη θέση παραμένει το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SP), ενώ ακολουθούν οι Φιλελεύθεροι (FDP), οι οποίοι κατάφεραν να αυξήσουν το ποσοστό τους για πρώτη φορά μετά από 36 χρόνια. Αντιθέτως, μεγάλη πτώση σημείωσαν τα δύο οικολογικά κόμματα της Ελβετίας, οι Πράσινοι και οι Πράσινοι-Φιλελεύθεροι.
Λόγω της ιδιομορφίας του πολιτικού συστήματος, η επιτυχία του SVP δεν αναμένεται πάντως να επιφέρει άμεση και δραματική αλλαγή στην κυβερνητική πολιτική. Στην Ελβετία επικρατεί το μοντέλο της «συναινετικής δημοκρατίας» με ολιγομελές κυβερνητικό σχήμα, στο οποίο εκπροσωπούνται όλα τα πολιτικά κόμματα, ανάλογα με τις εκλογικές επιδόσεις τους. Με απλά λόγια: η χώρα κυβερνάται διαρκώς από ένα είδος «μεγάλου συνασπισμού», στον οποίον το ξενοφοβικό SVP θα έχει πλέον δύο υπουργούς, αντί για έναν. Σε κάθε περίπτωση, σημαντικές θεωρούνται οι συνέπειες της «στροφής προς τα δεξιά» για τις σχέσεις της Ελβετίας με την υπόλοιπη Ευρώπη.
Συνθήματα για το «χάος του ασύλου»
Τόνι Μπρούνερ, ο νικητής των εκλογών
Τόνι Μπρούνερ, ο νικητής των εκλογών
Ο προεκλογικός αγώνας του Λαϊκού Κόμματος βασίστηκε κυρίως σε συνθήματα αντιευρωπαϊκά και ξενοφοβικά. «Όχι στο χάος του ασύλου» ήταν ένα από τα πιο διαδεδομένα συνθήματα. Σε δηλώσεις του το βράδυ της Κυριακής ο επικεφαλής του κόμματος Τόνι Μπρούνερ ισχυρίστηκε ότι ήταν «ένα σαφές μήνυμα σε μία εποχή που γίνεται μαζική μετακίνηση πληθυσμών στην Ευρώπη, γεγονός για το οποίο οι Ελβετοί αισθάνονται ιδιαίτερη ανησυχία». Σύμφωνα πάντως με εκτιμήσεις της γερμανικής τηλεόρασης (ARD) οι όποιες μετακινήσεις πληθυσμών δεν φαίνεται να επηρεάζουν την «απόρθητη» Ελβετία, η οποία το 2015 δεν έχει δεχθεί περισσότερους από 30.000 πρόσφυγες.
Ερωτήματα προκύπτουν και για τη στάση της Ελβετίας απέναντι στην ΕΕ. Μέχρι σήμερα το ξενοφοβικό SVP ζητούσε να περιοριστεί η ελεύθερη κυκλοφορία εργαζομένων από και προς την «Ευρώπη των 28», κερδίζοντας μάλιστα και σχετικό δημοψήφισμα, αν και η ελεύθερη πρόσβαση στην αγορά εργασίας προβλέπεται στις συνθήκες που έχουν υπογράψει η Ελβετία και η ΕΕ. Οι Φιλελεύθεροι (FDP) τηρούν εν γένει πιο φιλοευρωπαϊκή στάση, αλλά συμφωνούν στον περιορισμό της μετανάστευσης από χώρες όπως η Ιταλία και η Γερμανία. «Η Ελβετία δεν μπορεί να αντέξει 100.000 νεοεισερχόμενους κάθε χρόνο» δηλώνει ο πρόεδρος του κόμματος Φίλιπ Μίλερ.
DPA / SFR / ARD / Γιάννης Παπαδημητρίου

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη