Απολογείται αύριο Παρασκευή ο Θωμάς Λιακουνάκος, για την υπόθεση της προμήθειας τεσσάρων ιπτάμενων ραντάρ που θα τοποθετούνταν στα αεροσκάφη Embraer, έργο που αποτελούσε αντισταθμιστικό πρόγραμμα για τη σύμβαση του Αερομεταφερόμενου Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου (ΑΣΕΠΕ), αξίας 540 εκατομμυρίων ευρώ.
Ο Θωμάς Λιακουνάκος είναι ο ιδρυτής του Ομίλου Axon (οικονομικές και υπηρεσίες υγείας, εκδόσεις, αεροπλοΐα, real estate, εμφιάλωση και εμπορία νερού) και μεγαλομέτοχος της Euromedica (Πρόεδρος της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού). Υπήρξε ιδιοκτήτης αεροπορικής εταιρείας (AXONair), ξενοδοχειακών μονάδων και εταιρειών διοργάνωσης διαφόρων εκδηλώσεων.
Στην περίοδο 1996-2009 τα εξοπλιστικά που πήρε, μέσω του κ. Λιακουνάκου, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αγγίζουν τα 6 δισ. ευρώ. Τα μεγαλύτερα προγράμματα αφορούν στα άρματα μάχης Leopard 2 και τα ιπτάμενα ραντάρ EmbraerEΜΒ-145Η.
Η υπόθεση των Leopard 2 αφορά στα Αντισταθμιστικά Ωφελήματα. Ο τότε αναπληρωτής Γ.Δ. Εξοπλισμών, Αντώνης Καντάς, τον είχε κατονομάσει, στη δίκη Τσοχατζόπουλου, ως έναν από τους επιχειρηματίες που δωροδοκούσαν Έλληνες αξιωματούχους. Στην κατάθεσή του ανέφερε ότι του έδωσε βαλίτσα με 600.000 ευρώ για να «μην φέρει κανένα πρόβλημα στη διαδικασία προμήθειας των Leopard».
Η υπόθεση Embraer αφορά την αγορά των αεροσκαφών «ιπτάμενων ραντάρ» της Embraer με εξοπλισμό της Ericsson (ραντάρ Erieye).
Για την υπογραφή των συμβολαίων διακινήθηκαν 2 εκατομμύρια ευρώ σε λογαριασμούς, για ενεργητική δωροδοκία, μέσω Ελβετίας και offshore εταιρειών. Οι κατηγορίες αναφέρονται σε ενεργητική και παθητική δωροδοκία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου και με Γ.Δ. Εξοπλισμών τον Γιάννη Σμπώκο. Οι δωροδοκίες από τη σουηδική εταιρεία κατέληγαν σε Έλληνες αξιωματούχους μέσω της ελληνικής εταιρείας Interaction, συμφερόντων Λιακουνάκου.
Επίσης, ο επιχειρηματίας παραπέμφθηκε σε δίκη με άλλους 17 κατηγορούμενους, για την υπόθεση της προμήθειας του στρατού με τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου SONAK, από την εταιρεία του, με κατηγορίες για άμεση συνέργεια και ηθική αυτουργία σε απιστία. Η σύμβαση προμήθειας των συστημάτων έγινε το Νοέμβριο του 2001. Η προμήθεια διακόπηκε το 2005. Η εταιρεία προσέφυγε το 2007 σε διαιτησία και κέρδισε το 2012. Το Διαιτητικό Δικαστήριο αποφάσισε επιστροφή εγγυητικής ύψους 35 εκατ. και καταβολή στη SONAK του ποσού των 3 εκατ.
Tags
ΕΛΛΑΔΑ