allnews-epirus

Ποιός μπορεί να αντικαταστήσει τον Γκίζι;

Το τρομερό παιδί της γερμανικής Αριστεράς παραδίδει τα καθήκοντα του επικεφαλής της Κ.Ο. σε Βάγκενκνεχτ και Μπαρτς. Καλούνται να συμφιλώσουν τις δύο πτέρυγες και να τερματίσουν την εσωστρέφεια.

Mια εποχή κλείνει σήμερα στην ιστορία της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας στην ενωμένη Γερμανία και παράλληλα αποτελεί βαθιά τομή στην ιστορία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Η Αριστερά (Die Linke). Ο Γκρέγκορ Γκίζι, επί μια δεκαετία επικεφαλής της Κ.Ο. του κόμματος, παρέδωσε σήμερα τη σκυτάλη σε δύο συντρόφους του: στην «κόκκινη» Σάρα Βάγκενκνεχτ και στον «απαράτσικ» Ντίτμαρ Μπαρτς.
Ανεξίτηλη σφραγίδα
Ο Γκίζι με τον Τσίπρα στην τελευταία προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ
Ο Γκίζι με τον Τσίπρα στην τελευταία προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ
Με διακοπή 5 χρόνων ο Γκίζι αποτελεί μέλος της Βουλής από τη γερμανική επανένωση. Συνέβαλε όσο κανείς άλλος στο να βγάλει το πρώην ανατολικογερμανικό κόμμα PDS από τον κορσέ των ιδεοληψιών του και συγχωνεύοντάς το με το WASG, δηλαδή με τους αριστερούς στο δυτικό τμήμα της χώρας, να το καθιερώσει στο γερμανικό κομματικό σύστημα, ώστε σήμερα να θεωρείται αδιανόητη τυχόν απουσία του. Δεινός ρήτορας, με σπινθηροβόλο πνεύμα, αστείος, ετοιμόλογος και ευπρόσδεκτος φιλοξενούμενος των δημοσιογράφων σε τηλεοπτικά τοκ σόου, ο Γκρέγκορ Γκίζι αφήνει ανεξίτηλη την σφραγίδα του. Μια σφραγίδα όμως και με μελανά σημεία.
Το 1998 για παράδειγμα η Κοινοβουλευτική Επιτροπής Ασυλίας θεώρησε επιβεβαιωμένο ότι ως δικηγόρος επί Ανατολικής Γερμανίας και με πολλά ψευδώνυμα, όπως IM Notar, συνεργάστηκε με τη μισητή STASI. Στις δικαστικές διαμάχες που ακολούθησαν ο Γκίζι υποστήριξε με επιτυχία τον εαυτό του στην κατηγορία ότι κατέδιδε ή παρακολουθούσε τους πελάτες του. Η κατηγορία υφίσταται ακόμη και σήμερα. Το 2002 έγινε γνωστό ότι χρησιμοποιούσε τα μίλια που πιστώνονταν από επαγγελματικά ταξίδια στην κάρτα miles and more της Lufthansa για ιδιωτικά ταξίδια. Αμέσως παραιτήθηκε από όλα τα αξιώματα.

Αξέχαστες ατάκες
Η κόκκινη Σάρα...
Η "κόκκινη" Σάρα...
Στην βουλή έχουν μείνει αξέχαστες οι πολεμικές του ατάκες αλλά και οι εύστροφες παρατηρήσεις. Όταν τον Ιανουάριο του 2014 η Μέρκελ υπέστη μικρό ατύχημα κάνοντας σκι, ο Γκίζι είπε: «κυρία καγκελάριε, είχα και εγώ ατύχημα στο σκι πέρυσι, θα πρέπει να μάθουμε να κάνουμε σπορ συμβατά με την ηλικία μας». Στις 23 Αυγούστου του 1990, πρόεδρος του τότε PDS χαρακτήρισε ως εξής στη Λαϊκή Βουλή του Ανατολικού Βερολίνου την προσχώρηση του ανατολικού τμήματος στη Δ. Γερμανία: «Μόλις πριν από λίγο το κοινοβούλιο δεν έκανε τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από το να ψηφίσει τη συντέλεια της Λαοκρατικής Δημοκρατίας».
Και όταν τον Μάιο του 1996 δέχθηκε στο Κοινοβούλιο προσωπική επίθεση βροντοφώναξε: «Όποιος θέλει τη γερμανική επανένωση, θα έχει να κάνει μαζί μου, φτηνά δεν μπορεί να την έχει». Στην τελευταία εμφάνισή του ως επικεφαλής της ΚΟ του κόμματός του, αντί να μιλήσει για 10 λεπτά όπως ορίζει ο κανονισμός, μίλησε επί 17 λεπτά παρουσιάζοντας σχέδιο εκ 10 σημείων για τη ριζική μεταρρύθμιση της Γερμανίας. «Η τελευταία ομιλία σας ως επικεφαλής της Κ.Ο. είχε σε μερικά σημεία το χαρακτήρα προγραμματικών δηλώσεων», είπε αμέσως μετά ο πρόεδρος του σώματος Νόρμπερτ Λάμερτ με σεβασμό αλλά και με ίχνος αστειότητας.

Με σεβασμό στον πολιτικό πολιτισμό
...και ο χλωμός Μπαρτς
...και ο χλωμός Μπαρτς
Την σκυτάλη από σήμερα παραλαμβάνουν η Σάρα Βάγκενκχνετ και ο Ντίτμαρ Μπαρτς. Με τη δυαρχία το αδελφό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ επιδίδεται σε μια προσπάθεια συμφιλίωσης των δύο ρευμάτων που εκπροσωπούν οι νέοι επικεφαλής της ΚΟ. Η 46χρονη Βάγκενκχνετ, σύζυγος του εμβληματικού Όσκαρ Λαφοντέν, μαχητική ρήτορας με επιβλητική παρουσία, παρά το γεγονός ότι γεννήθηκε και μεγάλωσε στην πρώην Αν. Γερμανία, θεωρείται εκπρόσωπος των ακραιφνών αριστερών προερχομένων από τη Δύση. Ο 57χρονος Μπαρτς, έχει χλωμό στίγμα, αλλά ξέρει το κόμμα όσο κανείς άλλος και ανήκει στη μετριοπαθή πτέρυγα. Η επιλογή της διπλής εκπροσώπησης καταδεικνύει την απόφαση των γερμανών Αριστερών να μην ακολουθήσουν το δρόμο της διάσπασης όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Στις πρώτες της δηλώσεις μετά τη ψηφοφορία η Βάγκενκνεχτ είπε στους δημοσιογράφους ότι αυτό που χωρίζει το κόμμα ανήκει στο παρελθόν. «Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, όπως για την ευρωπαϊκή πολιτική διάσωσης, αλλά οι συζητήσεις θα γίνονται επί της ουσίας και με σεβασμό στον πολιτικό πολιτισμό».
Ειρήνη Αναστασοπούλου (afp, reuters, dpa)

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη