allnews-epirus

Μεγάλη δυναμική για διμερή συνεργασία μέσα από τη Στρατηγική Αδριατικής-Ιονίου, συμφώνησαν Νίκος Ξυδάκης και Σάντρο Γκότζι


Οι διμερείς ελληνο-ιταλικές σχέσεις, με έμφαση την οικονομική συνεργασία, θεσμικά ζητήματα της ΕΕ, καθώς και η ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική και η αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης, στο υπουργείο Εξωτερικών, του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Νίκου Ξυδάκη με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργό της Ιταλίας, αρμόδιο για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Σάντρο Γκότζι.
Σε δηλώσεις τους μετά την ωριαία συνάντησή τους, την οποία χαρακτήρισαν «εποικοδομητική», οι δύο άνδρες έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στο πρόγραμμα της ΕΕ για τη Στρατηγική Αδριατικής-Ιονίου, που περιστρέφεται κυρίως γύρω από τις δυνατότητες της θαλάσσιας οικονομίας-«γαλάζια ανάπτυξη», τις μεταφορές ξηράς-θάλασσας, την ενεργειακή συνδεσιμότητα και την προστασία του βιώσιμου τουρισμού.
Ειδικότερα, ο κ. Ξυδάκης επισήμανε ότι η στρατηγική αυτή «αποτελεί ένα μεγάλο περιφερειακό σχέδιο για την Ελλάδα και την Ιταλία», πως «υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες για να δημιουργηθεί κατάλογος ελληνο-ιταλικών έργων υποδομής και να μπορέσουμε να αντλήσουμε πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (σχέδιο Γιούνκερ), όπως και από δανεισμό και εντάξεις σε άλλα προγράμματα». Η Ιταλία και η Ελλάδα, προσέθεσε ο αναπληρωτής υπουργός, είναι ηγετικές δυνάμεις σε αυτό το εγχείρημα στο οποίο μπορούν να ενταχθούν και οι γειτονικές χώρες. Το σχέδιο περιλαμβάνει τον τουρισμό, την ενέργεια, την «μπλε οικονομία», πολλά έργα υποδομής, τον αγωγό TAP, και είναι ένα σχέδιο που από τη στιγμή που θα ξεκινήσει να γεννά έργα μπορεί να δώσει πολύ μεγάλη ώθηση στην περιοχή, δήλωσε ο κ. Ξυδάκης.
Ο κ. Γκότζι, από τη μεριά του, συμφώνησε πως μέσα από τη Στρατηγική Αδριατικής-Ιονίου «υπάρχει μεγάλη δυναμική για διμερή συνεργασία σε όρους ανάπτυξης υποδομών, ενέργειας, τουρισμού, αλλά και στην προσέλκυση νέων επενδύσεων στην περιοχή». Παράλληλα η στρατηγική αυτή, σημείωσε, θα ενισχύσει και τους δεσμούς των δύο χωρών με τα Βαλκάνια και θα επιταχύνουν τις διαδικασίες ένταξης των χωρών αυτών στην ΕΕ.
Εξίσου οι κκ Ξυδάκης και Γκότζι τόνισαν την ανάγκη θεσμικών αλλαγών στην ΕΕ, εστιάζοντας στην εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης και στην ενίσχυση του ρόλου του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Με τον Ιταλό ομόλογό μου μοιραζόμαστε σκέψεις για μια αναβάθμιση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, η οποία θα δώσει και μεγαλύτερη δημοκρατική νομιμοποίηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και τόνισε πως κατά τη διάρκεια της ιταλικής προεδρίας είχαν ακουστεί πολλές και σοβαρές σκέψεις που αφορούσαν τον μηχανισμό διαμοιρασμού κινδύνου, την προοπτική δημιουργίας ευρωπαϊκού ταμείου καταπολέμησης της ανεργίας, ακόμα και τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, μια ιταλική πρόταση την οποία συμμερίζονται κι άλλοι εταίροι. Και σε αυτό το σχήμα, υπογράμμισε, «σκεφτόμαστε από κοινού να αρχίσουμε επεξεργασία προτάσεων ώστε να αναβαθμιστούν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αλλά και να προχωρήσουμε σε κοινούς τόπους δημιουργίας πολιτικής».
Σημαντική αφορμή «να δώσουμε μια νέα ώθηση στην πολιτική και θεσμική διαδικασία είναι η επέτειος των 60 χρόνων από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης, το 2017, γιατί θεωρούμε ότι χρειάζεται περισσότερη δημοκρατία, διαφάνεια και καλύτερη λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών» σημείωσε ο κ. Γκότζι. Υπό αυτό το πρίσμα, ο Ιταλός υφυπουργός εστίασε στην ανάγκη μεταρρύθμισης της διακυβέρνησης στην Ευρωζώνη, αλλά και στην ανάπτυξη της κοινωνικής πολιτικής της, και εξέφρασε την πεποίθηση πως πρέπει να δοθεί νέα ώθηση στη διαδικασία της πολιτικής ενοποίησης.
Σε ό,τι αφορά τις χθεσινές αποφάσεις της μίνι-συνόδου κορυφής της ΕΕ για το προσφυγικό, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό της Ιταλίας τις χαρακτήρισε θετικές και επισήμανε πως συνδυάζει διάφορους πυλώνες που είναι όλοι σημαντικοί. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα hotspots, που είπε πως είναι κάτι που αφορούν κυρίως την Ελλάδα και την Ιταλία, στον μηχανισμό επανεγκατάστασης εντός της ΕΕ και στην πολιτική επιστροφής στις χώρες προέλευσης. «Πιστεύουμε ότι πρέπει να προχωρήσουν ταυτόχρονα και πιστεύουμε ότι η διαδικασία είναι πολύ αργή» ανέφερε και προσέθεσε πως χρειάζονται ισχυρότερες δεσμεύσεις από τις άλλες χώρες για τους μηχανισμούς επανεγκατάστασης και τη συνεισφορά τους στη frontex και στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο.

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη