Το κύριο θέμα της τετραμερούς συνόδου Γαλλίας, Γερμανίας, Ουκρανίας και Ρωσίας ήταν, βάσει ατζέντας, το ουκρανικό. Ωστόσο στο επίκεντρο βρέθηκαν αναπόφευκτα οι ρωσικοί αλλά και οι γαλλικοί βομβαρδισμοί στη Συρία.
Η σύγκληση της τετραμερούς συνόδου Γαλλίας, Γερμανίας, Ουκρανίας και Ρωσίας με αντικείμενο την ουκρανική κρίση ήταν προγραμματισμένη εδώ και καιρό. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών με αποκορύφωμα τους βομβαρδισμούς στη Συρία, τόσο από την πλευρά της Γαλλίας όσο και της Ρωσίας μονοπώλησαν ένα μεγάλο μέρος της συζήτησης. Ωστόσο δεν υπήρξε συσχετισμός των δύο θεμάτων, της ουκρανικής κρίσης με τη συριακή.
Αλλά ούτε και παραλληλισμοί των ρωσικών βομβαρδισμών στη Συρία με τους γαλλικούς. Οι γαλλικές αεροπορικές επιθέσεις, που ανακοινώθηκαν την Κυριακή, αφορούσαν την καταστροφή ενός «κέντρου εκπαίδευσης» τζιχαντιστών μαχητών του Ισλαμικού Κράτους. Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί έλαβαν πιο διευρυμένη έκταση, παρά τις περί του αντιθέτου διαψεύσεις της Μόσχας, ενώ είχαν σαφώς ως γνώμονα την ενδυνάμωση του σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ.
Δύο διαφορετικές αντιλήψεις για τη συριακή μετάβαση
Ολάντ και Πούτιν εκπροσωπούν πράγματι δύο διαφορετικές αντιλήψεις για την επόμενη μέρα στη Συρία. Σύμφωνα με πηγή από το Μέγαρο των Ηλυσίων, την οποία επικαλείται το πρακτορείο Reuters, oι δύο πρόεδροι, παρά τα χαμόγελα μπροστά στους φωτογράφους λίγο πριν την επίσημη έναρξη της συνόδου, «προσπάθησαν να βρουν σημείο σύγκλισης αναφορικά με την πολιτική μετάβαση στη Συρία». «Το Ισλαμικό Κράτος και μόνο πρέπει να είναι ο στόχος» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Ολάντ.
Παράλληλα, σε κοινή ανακοίνωσή τους ΗΠΑ, Μ. Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Κατάρ, Σαουδική Αραβία και Τουρκία καλούν μέσω της ιστοσελίδας του τουρκικού υπ. Εξωτερικών τη Ρωσία να σταματήσει άμεσα τις αεροπορικές επιθέσεις κατά στόχων της συριακής αντιπολίτευσης, καλώντας την να επικεντρώσει αποκλειστικά τις επιθέσεις της κατά στόχων του Ισλαμικού Κράτους. Παράλληλα η συριακή κυβέρνηση εξέφρασε διά στόματος του υπ. Εξωτερικών Ουαλίντ αλ Μουαλέμ από το βήμα του ΟΗΕ ότι είναι αδύνατο να αντιμετωπισθεί το Ισλαμικό Κράτος μόνο με εναέριες επιθέσεις. «Οι αεροπορικές επιθέσεις είναι άχρηστες εκτός κι αν γίνονται σε συνεργασία με τις δυνάμεις του συριακού στρατού, τη μόνη δύναμη στη Συρία που μπορεί να καταπολεμήσει την τρομοκρατία», ανέφερε ο Αλ Μουαλέμ από τη Νέα Υόρκη.
Πηγή του προβλήματος ο Άσαντ
Από την άλλη πλευρά η Γαλλία εμμένει ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση στο συριακό με τη συμμετοχή του Άσαντ. Μάλιστα η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ήδη από την Τρίτη την έναρξη δικαστικής έρευνας για τη διάπραξη εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας από το καθεστώς Άσαντ. Σύμφωνα με την πάγια θέση της γαλλικής διπλωματίας η νομιμοποίηση της γαλλικής επέμβασης έγκειται στο δικαίωμα της για νόμιμη άμυνα, δεδομένου ότι η Γαλλία βρίσκεται εδώ και μήνες στο στόχαστρο ισλαμιστικών επιθέσεων. «Θα υπάρξουν κι άλλες αεροπορικές επιθέσεις, θα υπάρξουν κι άλλες ενέργειες προκειμένου να προστατευθούμε και να διασφαλίσουμε ότι αντίστοιχα κέντρα εκπαίδευσης τζιχαντιστών θα σταματήσουν να αποτελούν απειλή», είχε πει νωρίτερα μεσα στην εβδομάδα ο γάλλος υπ. Άμυνας Ζαν Υβ Λε Ντριάν.
Στο μεταξύ αμφίβολο παραμένει κατά πόσο οι αεροπορικές επιθέσεις θα δώσουν τέλος στην αιματοχυσία στη Συρία ή θα την επιτείνουν. «Το Ισλαμικό Κράτος καταλαμβάνει ολοένα περισσότερα εδάφη και πλέον ελέγχει μεγαλύτερο μέρος του συριακού πληθυσμού σε σχέση με οκτώ μήνες πριν, όταν ξεκίνησαν αντίστοιχες αμερικανικές επιθέσεις», αναφέρει ο Φρανσουά Χεσμπούρ από το Κέντρο Στρατηγικών Μελετών των Παρισίων.
Σύμφωνα με τον γάλλο ειδικό, η μέθοδος των εναέριων επιχειρήσεων κατά στόχων του Ισλαμικού Κράτους, είτε από την πλευρά της Γαλλίας είτε της Ρωσίας, ενδέχεται να διευρύνει την κρίση. Ο ίδιος θεωρεί μάλιστα ότι η διεθνοποίηση της συριακής κρίσης με την στρατιωτική εμπλοκή ξένων δυνάμεων ενδυναμώνει ακόμη περισσότερο την πολιτική επιρροή του Άσαντ στο εσωτερικό. «Όσο επεκτείνεται η πολεμική σύρραξη, τόσο περισσότερο γίνεται ο Άσαντ ρυθμιστικός παράγοντας του πολιτικού συστήματος. Κι αυτό είναι μια καταστροφική συνταγή» εκτιμά ο Φρανσουά Χεσμπούρ.
Ελίζαμπεθ Μπράιαν (DW English)
Tags
ΔΙΕΘΝΗ