Ταραχώδης ήταν η συνεδρίαση της Κ.Ο. των κυβερνώντων χριστιανοδημοκρατών για το προσφυγικό, γράφει εφημερίδα Die Welt. Η καγκελάριος Μέρκελ επιμένει σε μετριοπαθή γραμμή.
Η Welt αναφέρει ότι η καγκελάριος έλαβε πολλές φορές τον λόγο για να εξηγήσει αναλυτικά τη θέση της και να επαναλάβει ότι δεν πρόκειται να κλείσει ερμητικά τα σύνορα με την Αυστρία. Διετύπωσε μάλιστα και το ρητορικό ερώτημα: «πιστεύει κάποιος σοβαρά ότι μπορούμε να διώξουμε πρόσφυγες στα σύνορα;». «Ναι» φέρονται να απαντούν εν χορώ πολλοί βουλευτές των χριστιανοδημοκρατών (CDU). Κάποιοι από αυτούς επικαλούνται μάλιστα το παράδειγμα της Πολωνίας, η οποία, όπως υποστηρίζουν, ήδη διώχνει πρόσφυγες στα σύνορά της. Η Άνγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ανέφερε ότι σε περίπτωση που η Γερμανία απομακρύνει τους πρόσφυγες, η Αυστρία και άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ θα έκαναν ακριβώς το ίδιο, με αποτέλεσμα οι προσφυγικές ροές να συγκεντρώνονται σε βαλκανικές χώρες όπως η Σερβία. «Μόλις που καταφέραμε να σταθεροποιήσουμε τις χώρες αυτές» θυμίζει η καγκελάριος.
Ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ, αλλά και ο αναπληρωτής πρόεδρος της Κ.Ο. Τόμας Στρομπλ στηρίζουν απόλυτα τη γραμμή Μέρκελ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ πάντως, πολλοί χριστιανοδημοκράτες εκφράζουν διαφορετική άποψη. Ιδιαίτερα οι βουλευτές και πρώην αστυνομικοί Άρμιν Σούστερ και Κλέμενς Μπίνινγκερ επιμένουν ότι τα σύνορα πρέπει να κλείσουν για τους πρόσφυγες, επικαλούμενοι παραδείγματα από την «καθημερινή πράξη». Πάντως η μεγάλη πλειοψηφία των βουλευτών χαιρετίζουν την απόφαση της Άνγκελα Μέρκελ να αποδεχθεί τελικά «ζώνες τράνζιτ» για τους πρόσφυγες στα σύνορα με την Αυστρία, ενώ προσδοκούν σημαντικά αποτελέσματα από την επίσκεψή της στην Τουρκία την Κυριακή.
Σόιμπλε: Να μειωθεί το επίδομα για τους πρόσφυγες
Στο μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ζήτησε να περικοπεί το επίδομα που χορηγείται στους πρόσφυγες, το οποίο πλησιάζει το βασικό κοινωνικό επίδομα που λαμβάνει ένας μακροχρόνια άνεργος και ανέρχεται στα 359 ευρώ μηνιαίως. Σε διαφορετική περίπτωση, τονίζει ο υπουργός Οικονομικών, «ένας πρόσφυγας ο οποίος δεν γνωρίζει καν τη γλώσσα, θα έπαιρνε τα ίδια χρήματα που λαμβάνει κάποιος, ο οποίος έζησε 30 χρόνια στη Γερμανία και έμεινε χωρίς δουλειά». Πάντως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανέφερε ότι «δεν είναι ρεαλιστική» η απαίτηση όσων ζητούν να μείνουν όλοι οι πρόσφυγες εκτός Γερμανίας. «Όταν έρχονται 1.000 άνθρωποι με τα πόδια και μπροστά-μπροστά βρίσκονται γυναίκες και παιδιά, δεν πρόκειται να τους σταματήσετε, ξεχάστε το» δήλωσε χαρακτηριστικά. Συμπλήρωσε ωστόσο ότι αυτό που έχει τώρα σημασία είναι «ο έλεγχος των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης και η συνεργασία με την Τουρκία».
Την πρόταση Σόιμπλε απέρριψε η προερχόμενη από το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Αντρέα Νάλες, λέγοντας ότι το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο έχει περιγράψει με απόλυτη ακρίβεια το ελάχιστο όριο διαβίωσης στη Γερμανία και τις παροχές που απαιτούνται για την κάλυψή του. Σε πιο οξύ τόνο, η γενική γραμματέας του SPD Γιασμίν Φαχίμι κατηγόρησε τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι προσπαθεί «να ξεσηκώσει τους φτωχούς απέναντι στους ακόμη φτωχότερους». Σύμφωνα πάντως με πρόσφατα στοιχεία της γερμανικής κυβέρνησης, το 2016 οι δικαιούχοι του ελάχιστου κοινωνικού επιδόματος αναμένεται να αυξηθούν κατά 460.000 λόγω της προσφυγικής κρίσης, κάτι που συνεπάγεται επιπλέον δαπάνη 3,3 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως στον κρατικό προϋπολογισμό.
DPA, FAZ
Tags
ΔΙΕΘΝΗ