allnews-epirus

Νόμπελ σε δύο φυσικούς των μικροσωματιδίων

Το φετινό Νόμπελ Φυσικής καταλήγει στα χέρια του Ιάπωνα Τακαάκι Κατζίτα και του Καναδού Άρθουρ Μακ Ντόναλντ, που κατάφεραν με τις έρευνές τους να αποδείξουν ότι τα νετρίνα έχουν μάζα.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα η Βασιλική Ακαδημία Επιστημών της Στοκχόλμης, το φετινό Νόμπελ Φυσικής απονέμεται στον 56χρονο Ιάπωνα επιστήμονα Τακαάκι Κατζίτα και τον 72 ετών Καναδό ερευνητή Άρθουρ Μακ Ντόναλντ.
Οι δύο επιστήμονες κατόρθωσαν μέσα από τις έρευνές τους στο πεδίο της φυσικής των μικροσωματιδίων να αποδείξουν ότι τα νετρίνα έχουν μάζα.
Η κορυφαία επιστημονική διάκριση για τους δύο ερευνητές συνοδεύεται και από χρηματικό έπαθλο περίπου 850.000 ευρώ. (8 εκατομμύρια σουηδικές κορώνες).
Για το γαλάζιο LED το περσινό Νόμπελ Φυσικής
Οι τρεις νικητές του Νόμπελ Φυσικής 2014
Οι τρεις νικητές του Νόμπελ Φυσικής 2014
Το περσινό βραβείο Νόμπελ στο πεδίο της Φυσικής είχε απονεμηθεί σε τρεις ιαπωνικής καταγωγής ερευνητές , που ανακάλυψαν το γαλάζιο LED, το οποίο επέτρεψε την ανάπτυξη φωτεινών και φιλικών προς το περιβάλλον λαμπτήρων.
Η ανακοίνωση των σημερινών ονομάτων των διακριθέντων είναι η δεύτερη κατά σειρά στη φετινή σειρά ανακοινώσεων της επιτροπής των βραβείων Νόμπελ. Χθες είχαν γίνει γνωστοί οι νικητές του φετινού Νόμπελ Ιατρικής , το οποίο μοιράστηκαν δύο ερευνητές και μία ερευνήτρια για τις ανακαλύψεις τους στα πεδία της καταπολέμησης ασθενειών που προκαλούνται από παράσιτα και της θεραπείας της ελονοσίας αντίστοιχα.
Άρης Καλτιριμτζής (dpa)

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη