Η επιτροπή Νόμπελ στην Στοκχόλμη βράβευσε τους Γούιλιαμ Κάμπελ, Σοτόσι Ομούρα και Γιούγιου Του για τις έρευνες τους στην ανάπτυξη νέων θεραπειών κατά παρασιτικών ασθενειών.
Η επιτροπή Νόμπελ στην Στοκχόλμη βράβευσε κατά το ήμισυ τον Ιρλανδό Γούιλιαμ Κάμπελ και τον Ιάπωνα Σοτόσι Ομούρα για τις έρευνές τους σχετικά με θεραπείες κατά των παρασίτων. Το άλλο ήμισυ απονεμήθηκε στην Κινέζα Γιούγιου Του για τις έρευνες της στην αντιμετώπιση της ελονοσίας.
Το Νόμπελ Ιατρικής και Φυσιολογίας είναι η ανώτατη διάκριση για τους επιστήμονες που δραστηριοποιούνται σε αυτό τον τομέα. Μέχρι το 2011 το βραβείο συνοδευόταν και από χρηματικό έπαθλο δέκα εκατομμυρίων σουηδικών κορόνων. Για να διασφαλιστεί όμως η οικονομική σταθερότητα του ιδρύματος το ποσό μειώθηκε από το 2012 στις 850.000 ευρώ ή 8 εκατομμύρια κορώνες.
Πραγματική επανάσταση στην έρευνα κατά των παρασίτων
Τα παράσιτα ταλαιπωρούν εδώ και χιλιετίες την ανθρωπότητα, αναφέρει η επιτροπή σε ανακοίνωση της. Κυρίως φτωχές χώρες υποφέρουν. Οι τρεις ερευνητές έφεραν πραγματική επανάσταση στον τομέα. Οι Κάμπελ και Ομούρα ανακάλυψαν την ουσία αβερμεκτίνη και κατάφεραν να μειώσουν τη συχνότητα της εμφάνισης δύο σημαντικών παρασιτικών ασθενειών, της ελεφαντίασης και της ογκοκέρκωσης. Στην Γιούγιου Του οφείλεται το φάρμακο αρτεμισινίνη το οποίο μείωσε τα κρούσματα ελονοσίας. Η κινέζα ερευνήτρια είναι η δωδέκατη γυναίκα στην οποία απονέμεται το Νόμπελ Ιατρικής.
Αύριο και μεθαύριο θα γίνουν γνωστά τα Νόμπελ Φυσικής και Χημείας.
Μαρία Ρηγούτσου (DPA)