Οικονομικό όφελος τουλάχιστον δύο δισεκατομμυρίων ευρώ αναμένεται να έχει για την Ελλάδα η αναδρομική κατάργηση ελληνικής συγχρηματοδότησης για αναπτυξιακά έργα με ευρωπαϊκούς πόρους στην περίοδο 2007-2013.
Σχετική τροποποίηση των ευρωπαϊκών κανονισμών ενέκρινε το μεσημέρι της Τρίτης το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και μάλιστα με ευρύτατη πλειοψηφία. Ήδη τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης η ελληνική συμμετοχή για τα μεγάλα ευρωπαϊκά έργα είχε μειωθεί σε ένα ελάχιστο ποσοστό 10%, αλλά ούτε και αυτό δεν καταβαλλόταν λόγω της εξαιρετικά δύσκολης οικονομικής συγκυρίας.
Η πρόταση της Κομισιόν να εκλείψει οποιαδήποτε οικονομική επιβάρυνση προσφέρει τη μοναδική διέξοδο που είχε απομείνει, καθώς, εάν η Ελλάδα δεν κατέβαλε το απαραίτητο 10% ως το τέλος του χρόνου, οι σχετικές προθεσμίες θα είχαν παρέλθει και τα ευρωπαϊκά κονδύλια, άρα και τα έργα, θα είχαν χαθεί στο σύνολό τους. Το Ευρωκοινοβούλιο συμφώνησε με την Κομισιόν, εγκρίνοντας σχετική εισηγητική έκθεση που υπογράφει η ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων Ίσκρα Μιχαίλοβα από τη Βουλγαρία.
Ξεπεράστηκαν τα νομικά κωλύματα
Αναδρομική κατάργηση της ελληνικής συγχρηματοδότησης για αναπτυξιακά έργα με ευρωπαϊκούς πόρους στην περίοδο 2007-2013 αποφάσισε το Ευρωκοινοβούλιο
Η διευκόλυνση αυτή προς την Ελλάδα είχε αρχικά προκαλέσει επικρίσεις από μεμονωμένους ευρωβουλευτές και ιδιαίτερα από τους γερμανούς χριστιναοδημοκράτες. Πάντως, τα όποια νομικά κωλύματα που αφορούσαν την αναδρομική ισχύ του μέτρου φαίνεται ότι έχουν πλέον ξεπεραστεί. Μάλιστα η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση προς την Ελλάδα αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω, καθώς ο τροποποιημένος κανονισμός παραμένει σε ισχύ και στην επόμενη περίοδο αναφοράς 2014-2020. Ήδη μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να εισρεύσει στην Ελλάδα πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ για την επιτυχή ολοκλήρωση του παλαιού ΕΣΠΑ.
Γιάννης Παπαδημητρίου, Στρασβούργο