Σε τρεις επιστήμονες από την Σουηδία, τις ΗΠΑ και την Τουρκία απονέμεται το φετινό Νόμπελ Χημείας για τις έρευνές τους στην επιδιόρθωση του DNA.
Το φετινό βραβείο Νόμπελ απονέμεται στους Τόμας Λίνταλ από την Σουηδία, Πολ Μόντριχ από τις ΗΠΑ και Αζίζ Σανζάρ από την Τουρκία. Αυτό ανακοίνωσε η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών στη Στοκχόλμη. Η ανώτατη αυτή διάκριση των επιστημών συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 850.000 ευρώ.
Οι τρεις ερευνητές βραβεύθηκαν για τις μηχανιστικές μελέτες της επιδιόρθωσης του DNA. Οι έρευνες αυτές συνέβαλαν αποφασιστικά στην παρακολούθηση του τρόπου λειτουργίας των ζωντανών κυττάρων με συνέπεια να διευκολυνθεί η παρασκευή φαρμάκων κατά του καρκίνου. «Οι βλάβες στο DNA μπορεί να έχουν πολύ σημαντικές επιπτώσεις» δήλωσε ο Κλες Γκούσταφσον, ένα από τα μέλη της Επιτροπής. «Ο Τόμας Λίνταλ πίστεψε πως υπάρχει ένα σύστημα επιδιόρθωσης του DNA και πράγματι βρήκε ένα» συμπλήρωσε.
Ανακαλύψεις με σημαντικότατες συνέπειες
Οι ανακαλύψεις των τριών επιστημόνων έχουν τεράστια σημασία, δήλωσε και η Σάρα Σνόγκερουπ Λίνζε, επικεφαλής της Επιτροπής Νόμπελ. «Η ζωή όπως την γνωρίζουμε σήμερα εξαρτάται απόλυτα από τους μηχανισμούς επιδιόρθωσης του DNA» τόνισε.
Η τελετή απονομής των Νόμπελ γίνεται παραδοσιακά στις 10 Δεκεμβρίου, ημέρα θανάτου του ιδρυτή του θεσμού Άλφρεντ Νόμπελ.
Πέρυσι το Νόμπελ Χημείας είχε απονεμηθεί στον Γερμανό Στέφαν Χελ και τους Αμερικανούς Έρικ Μπέτσιγκ και Ουίλιαμ Μέρνερ. Οι τρεις επιστήμονες είχαν βραβευθεί για την ανάπτυξη του μικροσκοπίου φθορισμού υψηλής ανάλυσης, με τη βοήθεια του οποίου ερευνητές μπορούν σήμερα να παρακολουθούν λεπτομερώς ζωντανά κύτταρα.
Μαρία Ρηγούτσου (DPA, DW)
Tags
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ