Το Βερολίνο δεν επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει δημοσιεύμα σύμφωνα με το οποίο η γερμανική κυβέρνηση προτίθεται να χαλαρώσει τους όρους έναντι της Ελλάδας, αν η Αθήνα δεχθεί να παραμείνουν περισσότεροι πρόσφυγες στη χώρα.
Σε αποκλειστικό δημοσίευμα η οικονομική επιθεώρηση Wirtschaftswoche επισημαίνει ότι στους κόλπους της γερμανικής κυβέρνησης γίνονται πρώτες σκέψεις να βοηθηθεί η Ελλάδα σε οικονομικό επίπεδο εάν δραστηριοποιηθεί πιο ενεργά στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. «Ύψιστη προτεραιότητά μας στην παρούσα φάση είναι να παραμείνουν στην Ελλάδα περισσότεροι πρόσφυγες», αναφέρουν χαρακτηριστικά κυβερνητικοί κύκλοι προς το γερμανικό περιοδικό. Για να επιτευχθεί αυτό, θα μπορούσαν να μπουν σε δεύτερη μοίρα άλλες παράμετροι, όπως είναι η επιμονή στους όρους του προγράμματος. Πάντως ασαφές παραμένει ποια μορφή θα μπορούσαν να έχουν τυχόν διευκολύνσεις, σημειώνει το δημοσίευμα. Το εν λόγω δημοσίευμα απασχόλησε και την ενημέρωση συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο στο Βερολίνο.
Η γερμανική κυβέρνηση δεν επιβεβαιώνει αλλά ούτε διαψεύδει δημοσιογραφικές πληροφορίες που υποστηρίζουν ότι είναι έτοιμη να προσαρμόσει τις οικονομικές της απαιτήσεις από την Ελλάδα υπό την προϋπόθεση ότι η Αθήνα δεχθεί να παραμείνουν περισσότεροι πρόσφυγες στη χώρα. Όπως δήλωσε στην κυβερνητική ενημέρωση της Παρασκευής ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ το τρίτο δανειακό πακέτο που μόλις έχει συμφωνηθεί θα πρέπει να «τρέξει» ανεξάρτητα και να μην συνδέεται με ζητήματα της επικαιρότητας, όπως το προσφυγικό. Πρόσθεσε ωστόσο ότι η ΕΕ «είναι έτοιμη να παράσχει στήριξη στην Ελλάδα που αντιμετωπίζει τόσο μεγάλες προκλήσεις». Για μια ακόμα φορά ο Στέφεν Ζάιμπερτ επανέλαβε το αίτημα ότι η Ελλάδα θα πρέπει να διασφαλίσει τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ στο Αιγαίο και διαβεβαίωσε ότι σε αυτή τη προσπάθεια η Γερμανία είναι διατεθειμένη να βοηθήσει σε διμερές επίπεδο, τόσο με εξοπλισμό όσο και στην εκπαίδευση προσωπικού.
Από την επίσκεψη Μέρκελ στην Τουρκία δεν αναμένονται απτά αποτελέσματα
Αναφορικά με την επίσκεψη της καγκελαρίου στην Τουρκία την Κυριακή ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι η επίσκεψη εντάσσεται σε μια διαδικασία συνομιλιών που έχει ξεκινήσει η ΕΕ με την Άγκυρα για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Η καγκελάριος θα επιδιώξει να συζητήσει με τους τούρκους συνομιλητές της τα ζητήματα που έχει αναδείξει η Κομισιόν σε συνεργασία με την Τουρκία και στα οποία έδωσε «πράσινο φως» η Σύνοδος Κορυφής, όπως πχ. η μέριμνα και περίθαλψη των προσφύγων, η προστασία των συνόρων, η δίωξη των διακινητών. Ο κ. Ζάιμπερτ κατέστησε σαφές ότι δεν θα πρέπει να αναμένονται απτά αποτελέσματα από την επίσκεψη της κ. Μέρκελ δεδομένου ότι η σχετική συζήτηση με την Άγκυρα θα χρειαστεί χρόνο.
Στα πλαίσιο αυτής της διαδικασίας η γερμανική κυβέρνηση φαίνεται να αποφεύγει θέματα που θα μπορούσαν να διαταράξουν τις σχέσεις με την Τουρκία και να σταθούν εμπόδιο σε μια συνεννόηση στο προσφυγικό. Σύμφωνα με πληροφορίες του νέου τεύχους του περιοδικού Der Spiegel, τα κυβερνητικά κόμματα, Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες, καθυστερούν στη γερμανική βουλή τη συζήτηση για ψήφισμα στο οποίο γίνεται λόγος για «γενοκτονία των Αρμενίων». Όπως υποστηρίζει το περιοδικό, οι αρμόδιοι κοινοβουλευτικοί για θέματα εξωτερικής πολιτικής των δύο κομμάτων συμφώνησαν να καθυστερήσουν όσο περισσότερο γίνεται την τρίτη και τελική συζήτηση στο ομοσπονδιακά κοινοβούλιο.
Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο