Συνεχίζονται οι έρευνες για τα αίτια της συντριβής του ρωσικού Airbus, ενώ πληθαίνουν οι ενδείξεις για έκρηξη βόμβας. Δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας για τους τουρίστες, εκτιμά η ανταποκρίτρια της DW Κριστίν Μακτάιγκ.
Μία εβδομάδα μετά την συντριβή του ρωσικού Airbus στη χερσόνησο του Σινά συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι διεθνείς έρευνες στην περιοχή. Αμερικανικές και βρετανικές μυστικές υπηρεσίες έδωσαν στο φως νέα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία το μαύρο κουτί φέρεται να έχει καταγράψει έναν ύποπτο «θόρυβο» στο πιλοτήριο του αεροσκάφους λίγα δευτερόλεπτα πριν τη συντριβή, κάτι που θα μπορούσε συνδεθεί με έκρηξη βόμβας. Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για «πανηγυρισμούς» που καταγράφηκαν από μυστικές υπηρεσίες λίγο μετά τη συντριβή του αεροσκάφους και που αποδίδονται στο αιγυπτιακό παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους.
Από την πλευρά τους πάντως οι αιγυπτιακές και οι ρωσικές αρχές θεωρούν ότι ακόμη είναι νωρίς για την εξαγωγή τελικών συμπερασμάτων. Σύμφωνα με τον Αϊμάν Αλ Μουκαντάμ, τον αιγύπτιο επικεφαλής της επιτροπής που έχει αναλάβει την επίβλεψη της πορείας των ερευνών, δεν είναι ακόμη δυνατό να αποδοθούν οριστικές ευθύνες, ενώ βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη οι έρευνες. «Δεν αποκλείουμε κανένα σενάριο αλλά δεν υιοθετούμε και καμιά υπόθεση πριν την ολοκλήρωση των ερευνών» ανέφερε στο ίδιο κλίμα και ο υπ. Εξωτερικών της Αιγύπτου Σαμέχ Σούκρι. Συγχρόνως σε εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα οπτικού υλικού από τον έλεγχο διαβατηρίων και την αίθουσα αναμονής στο αεροδρόμιο του Σαρμ Ελ Σέιχ προκειμένου να εντοπισθούν ύποπτες κινήσεις λίγο πριν την απογείωση του μοιραίου αεροσκάφους.
Οι τουρίστες παραμένουν ψύχραιμοι
Tην ίδια ώρα δεκάδες χιλιάδες ξένοι τουρίστες που παραθέριζαν στο θέρετρο Σαρμ Ελ Σέιχ παραμένουν στην περιοχή εξαιτίας των πολυάριθμων ακυρώσεων πτήσεων ευρωπαϊκών εταιρειών από και προς την περιοχή. Η Ρωσία έχει σταματήσει από την Παρασκευή όλες τις πτήσεις προς την Αίγυπτο, ενώ μέχρι στιγμής έχουν ολοκληρωθεί μόλις 44 πτήσεις επαναπατρισμού. Σύμφωνα πάντως με την ανταποκρίτρια της DW στην Αίγυπτο Κριστίν Μακτάιγκ «μέχρι στιγμής οι τουρίστες που παραμένουν στο θέρετρο για διακοπές δεν φοβούνται. Υπάρχει βέβαια ένα αίσθημα αβεβαιότητας, αλλά όπως αναφέρουν πολλοί τουρίστες τα πράγματα είναι σε γενικές γραμμές ήρεμα. Συνεχίζουν να πηγαίνουν στις παραλίες και χαίρονται για την απρόσμενη παράταση των διακοπών τους». Παράλληλα, όπως αναφέρει η Μακτάιγκ, «υπάρχουν πρόσθετα μέτρα ασφαλείας στο τοπικό αεροδρόμιο, ωστόσο δεν φαίνεται να συμβαίνει το ίδιο σε άλλα κτίρια της περιοχής. Υπάρχουν δυνάμεις ασφαλείας παντού, αλλά όχι κάτι ιδιαίτερο σε σχέση με τα συνηθισμένα».
Όπως εκτιμά η γερμανίδα δημοσιογράφος το σίγουρο είναι ότι ο αιγυπτιακός τουρισμός υφίσταται σε κάθε περίπτωση ένα νέο μεγάλο πλήγμα, το μεγαλύτερο ίσως μετά την Αραβική Άνοιξη. «Το Σαρμ Ελ Σέιχ ήταν το τελευταίο ήσυχο θέρετρο της αιγυπτιακής τουριστικής βιομηχανίας. Υπήρχε ασφάλεια. Για το λόγο αυτό συνέχιζαν να έρχονται ξένοι τουρίστες, κυρίως Ρώσοι και Βρετανοί. Αν αποδειχθεί ότι η συντριβή οφείλεται σε τρομοκρατικό χτύπημα, το πλήγμα για τον αιγυπτιακό τουρισμό θα είναι πολύ βαρύ», αναφέρει η Μακτάιγκ. Να σημειωθεί, τέλος, ότι ο τουρισμός στην Αίγυπτο συνεισφέρει το 12% του αιγυπτιακού ΑΕΠ.
Κέρστεν Κνιπ / Δήμητρα Κυρανούδη (DW, dpa, afp, reuters)
Tags
ΔΙΕΘΝΗ