allnews-epirus

Διαλλακτικότερος ο Κάμερον απέναντι στην ΕΕ...

Επιστολή με τις προαπαιτούμενες μεταρρυθμίσεις για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ προς στο Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, απέστειλε ο Βρετανός Πρωθυπουργός Κάμερον.

Πρώτο μέλημα του Ντέιβιντ Κάμερον είναι να εξασφαλίσει ισότιμη μεταχείριση για τη Βρετανία και άλλες χώρες εκτός της Ευρωζώνης, αίτημα που απαιτεί αλλαγή της σχετικής συνθήκης που όμως έχει σημαντική στήριξη από το Βερολίνο, τη Ρώμη ακόμη και το Παρίσι. Δεύτερο σημείο είναι να δοθεί προτεραιότητα στον οικονομικό ανταγωνισμό ώστε «να περάσει βαθειά στο DNA της Ένωσης, περιορίζοντας τις γραφειοκρατικές παρεμβάσεις και παρέχοντας μεγαλύτερη ευελιξία στις επιχειρήσεις». Τρίτο σημείο είναι να εξαιρεθεί η Βρετανία από το ενδεχόμενο μιας πιο «σφικτής Ευρώπης» διευκρινίζοντας πως «εκ των πραγμάτων βιώνουμε πλέον την Ευρώπη των δύο ταχυτήτων». Το τέταρτο προαπαιτούμενο, το δυσκολότερο, αφορά την μεταρρύθμιση στο καθεστώς της εσωτερικής μετανάστευσης.
Ο Ντέιβιντ Κάμερον ζητά τετραετή στέρηση κοινωνικών επιδομάτων στους νέους μετανάστες, αίτημα που απορρίπτουν σθεναρά Πολωνία και άλλες ανατολικοευρωπαϊκές χώρες, προβάλλοντας το επιχείρημα της άνισης μεταχείρισης. Κάτι τέτοιο θα γίνει αποδεκτό μόνο αν εφαρμοσθεί και για τους Βρετανούς που επιστρέφουν στη χώρα μετά από μακροχρόνια παραμονή στο εξωτερικό.
Ζήτημα εθνικής ασφάλειας
Σήμερα, πάντως, σε ομιλία του στο Bloomberg, ο Ντέιβιντ Κάμερον, θέτει για πρώτη φορά θέμα εθνικής ασφαλείας, αν η Βρετανία αποχωρήσει από την ΕΕ. «Είμαστε πραγματιστές και γνωρίζουμε ότι από μόνοι μας δεν μπορούμε να επηρεάζουμε τις διεθνείς εξελίξεις. Απόδειξη τα αποτελέσματα της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής στα προβλήματα της Ρωσίας και των πυρηνικών του Ιράν». Η νέα πτυχή που θέτει ο κ. Κάμερον προκάλεσε δυσαρέσκεια στους ευρωσκεπτικιστές, οι οποίοι τον κατηγορούν ότι θέτει πολύ χαμηλά τον πήχη.
Πάντως, η γενική αίσθηση είναι ότι δεν πρόκειται κανείς απ αυτούς να καταψηφίσει τις προτάσεις της κυβέρνησης. Εν κατακλείδι, το ενδεχόμενο ενός Brexit θα έχει ευρύτερες επιπτώσεις και για την Ευρώπη και ειδικά την Ιρλανδία, η οικονομία της οποίας εξαρτάται απολύτως από τη Βρετανία. «Θα σημάνει για μας οικονομική καταστροφή και θα αναζωπυρώσει μίση και πάθη του παρελθόντος», προειδοποίησε ο Ιρλανδός Πρωθυπουργός Εντα Κενι.
Μαρία Καστριασιανάκη, Λονδίνο

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη