Ο Ιρακινός πρόσφυγας Άχμεντ Άχμεντ έφθασε στη Γερμανία πριν από 14 μήνες. Μια προσφυγική ομάδα ποδοσφαίρου τον βοήθησε να προσαρμοστεί πιο ομαλά στη νέα πραγματικότητα και να ενταχθεί βαθμιαία στην κοινωνία.
Με τη ροή των προσφύγων να συνεχίζεται αμείωτη στη Γερμανία, το ζήτημα της ενσωμάτωσης όσων θα μείνουν στη χώρα αναδεικνύεται σε θέμα καθοριστικής σημασίας.
Οι Γερμανοί πολιτικοί αναζητούν τρόπους διαχείρισης των προβλημάτων που δημιουργεί η ραγδαία εισροή προσφύγων. Αποφασιστικής σημασίας είναι όμως και οι πρωτοβουλίες των πολιτών για την κοινωνική ένταξη των νεοεισερχόμενων μεταναστών. Μία τέτοια πρωτοβουλία έπαιξε καθοριστικό ρόλο για την προσαρμογή του Ιρακινού πρόσφυγα Άχμεντ Άχμεντ, ο οποίος ήρθε στη Γερμανία πριν από 14 μήνες. Σήμερα παίζει ποδόσφαιρο στην FSV Bischofsheim κοντά στην Φραγκφούρτη, σε μια ομάδα που αποτελείται αποκλειστικά από πρόσφυγες.
Ο Άχμεντ Άχμεντ μοιράστηκε τα βιώματά του μιλώντας στο γερμανικό ραδιόφωνο DLF. «Όλα έγιναν πολύ γρήγορα. Όταν ήρθα στην κοιλάδα του Μάιν ήρθαν άνθρωποι από την πρωτοβουλία ‘Αθλητισμός και Πρόσφυγες’. Μας έφεραν απλά μερικές μπάλες και ξεκινήσαμε να παίζουμε. Στη συνέχεια μας κάλεσαν να παίξουμε μαζί τους. Ήταν καλή ιδέα. Αρχικά παίζαμε πάντα σε κλειστό γυμναστήριο. Μετά μας πρότειναν να φτιάξουμε μια τρίτη ομάδα της FSV Bischofsheim, όπου όλοι οι παίκτες θα είναι πρόσφυγες».
Το ξεκίνημα «ήταν καταστροφή»
Η ένταξη του Άχμεντ στην ποδοσφαιρική ομάδα προσφύγων βελτίωσε σημαντικά την προσωπική του κατάσταση στη Γερμανία
Οι συμπαίκτες του κατάγονται από την Ερυθραία, τη Συρία, «από όλον τον κόσμο», όπως είπε χαρακτηριστικά ο Άχμεντ, τονίζοντας ότι από τότε που έγινε μέλος της προσφυγικής ομάδας η κατάσταση άλλαξε σαφώς προς το καλύτερο.
Ο ίδιος δεν κρύβει πάντως ότι στην αρχή τα πράγματα ήταν κάθε άλλο παρά ρόδινα. «Το ξεκίνημά μου στη Γερμανία δεν ήταν απλό. Ήρθα πριν από 14 μήνες και ήταν καταστροφή. Ήμουν απελπισμένος. Μετά ήρθε ο αθλητισμός, η πρωτοβουλία ‘Αθλητισμός και Πρόσφυγες'. (…) Ενταχθήκαμε γρήγορα στην ομάδα. Αυτό βοήθησε και στη γλώσσα. Η επαφή με Γερμανούς βοήθησε πολύ».
Παρά το γεγονός ότι πολλοί συμπαίκτες του δεν μιλούν Αγγλικά, Γερμανικά και Αραβικά όπως αυτός, η επικοινωνία δεν αποτελεί πρόβλημα. «Πιστεύω ότι το ποδόσφαιρο δεν χρειάζεται καμία γλώσσα. Το ποδόσφαιρο έχει δική του γλώσσα με την οποία συνεννοούνται όλοι. Έχω πολλούς φίλους στην ομάδα τώρα. Μέσω του ποδοσφαίρου γνωριστήκαμε».
Γιάσπερ Μπάρενμπεργκ (DLF) / Άρης Καλτιριμτζής
Tags
ΔΙΕΘΝΗ