allnews-epirus

ΚΡΟΑΤΙΑ:Νίκη των Συντηρητικών με φόντο μεγάλες προκλήσεις...


Στις κροατικές εκλογές επικράτησε το αντιπολιτευόμενο κόμμα των Συντηρητικών, χωρίς όμως αυτοδυναμία. Η προσφυγική κρίση στη «βαλκανική οδό» είναι η μεγαλύτερη πρόκληση της νέας κυβέρνησης.
Ήταν οι πρώτες βουλευτικές εκλογές μετά την προσχώρηση της Κροατίας στην ΕΕ το 2013. Μετά από έναν έντονα αμφίρροπο εκλογικό αγώνα, το συντηρητικό κόμμα Κροατική Δημοκρατική Ένωση (HDZ) κατάφερε να αποσπάσει τη νίκη, κατακτώντας, σύμφωνα, με τα πρώτα αποτελέσματα του κροατικού υπ. Εσωτερικών, 59 έως 61 κοινοβουλευτικές έδρες (που είναι και το πιο πιθανό σενάριο) σε σύνολο 151. Στη δεύτερη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης έρχεται το μέχρι πρότινος κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα του πρωθυπουργού Ζόραν Μιλάνοβιτς, το οποίο μέχρι στιγμής κατακτά πιθανώς 56 έδρες. Οι Σοσιαλδημοκράτες χάνουν έτσι την απόλυτη πλειοψηφία που διατηρούσαν με 76 κοινοβουλευτικές έδρες. Στο νέο κοινοβούλιο θα εκπροσωπηθεί και το νεοσύστατο Μοst (Γέφυρα) το οποίο μέχρι στιγμής καταφέρνει να εκλέξει 19 βουλευτές.
Πρέπει να σημειωθεί ωστόσο ότι η καταμέτρηση των ψήφων βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Πάντως αυτό που γίνεται μέχρι αυτή την ώρα σαφές δεδομένων των συσχετισμών είναι ότι κανένα κόμμα δεν καταφέρνει να έχει αυτοδυναμία, γεγονός που καθιστά αναγκαία την αναζήτηση συμμαχιών για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. To Most από την πλευρά του προεκλογικά απέκλειε το ενδεχόμενο συνεργασίας με ένα από τα δυο κόμματα του κροατικού δικομματισμού, ωστόσο μετεκλογικά φαίνεται να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο παροχής ψήφους ανοχής σε μια κυβέρνηση μειοψηφίας του HDZ.
Μεγάλα προβλήματα στο βάθος
O απερχόμενος πρωθυπουργός των Σοσιαλδημοκρατών Ζόραν Μιλάνοβιτς
O απερχόμενος πρωθυπουργός των Σοσιαλδημοκρατών Ζόραν Μιλάνοβιτς
«Κερδίσαμε τις εκλογές, αλλά αυτή η νίκη συνεπάγεται την ευθύνη να κυβερνήσουμε τη χώρα, η οποία βρίσκεται σε μια δύσκολη φάση», δήλωσε ο επικεφαλής των Συντηρητικών Τόμισλαβ Καραμάρκο, στέλνοντας μήνυμα στους μελλοντικούς εκλογικούς τους εταίρους. «Όποιος θέλει να αγωνιστεί για μια καλύτερη ποιότητα ζωής στην Κροατία είναι ευπρόσδεκτος», είπε χαρακτηριστικά. Από την άλλη πλευρά ο απερχόμενος πρωθυπουργός και πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Ζόραν Μιλάνοβιτς ανέφερε: «Είχαμε μια έντονη προεκλογική περίοδο, η οποία δυστυχώς επισφραγίστηκε από την προσφυγική κρίση και τον ξενοφοβικό λόγο που το HDZ σπέρνει στην δημόσια σφαίρα εδώ και χρόνια. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε και συνεπώς είμαι ικανοποιημένος».
Πάντως παρά την αλλαγή «φρουράς» στο κυβερνητικό μέγαρο του Ζάγκρεμπ, τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα παραμένουν. Μεγάλο «αγκάθι» αποτελεί η ανεργία, η οποία κυμαίνεται στο 17%, με έναν στους δύο νέους να είναι άνεργος. Μετά από 6 χρόνια συνεχιζόμενης ύφεσης η Κροατία είναι μια από τις φτωχότερες χώρες της ΕΕ. «Δεν περιμένουμε πολλά. Κάποια πράγματα θα μπορούσαν να αλλάξουν διότι η Κροατία μοιάζει με λεηλατημένη χώρα και για τον λόγο αυτό πρέπει να κάνουμε κάτι για να επιβιώσουμε. Σε αντίθετη περίπτωση, θα έρθουμε αντιμέτωποι με μια χρεοκοπία, χειρότερη από αυτή της Ελλάδας» ανέφερε στη DW ένα Κροάτης στους δρόμους του Ζάγκρεμπ.
Τη δεδομένη χρονική στιγμή όμως στα εσωτερικά, κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα έρχονται να προστεθούν και οι μαζικές προσφυγικές ροές που κατακλύζουν τη λεγόμενη «βαλκανική οδό». Μέχρι στιγμής υπολογίζεται ότι πάνω από 330.000 πρόσφυγες έχουν διέλθει από τα κροατικά σύνορα με κατεύθυνση την κεντρική Ευρώπη. Το κόμμα των Συντηρητικών τάσσεται υπέρ μιας πιο αυστηρής πολιτικής προστασίας των εθνικών συνόρων, ενώ δεν απορρίπτει την ανέγερση φραχτών προκειμένου να ανακοπεί το μεγάλο μεταναστευτικό κύμα.
Δήμητρα Κυρανούδη (DW)

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη