Οι προτάσεις για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας που ακούγονται μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι είναι συνεχώς οι ίδιες. Όμως η Ευρώπη πρέπει τώρα να αντιδράσει διαφορετικά, πιστεύει ο Μπερντ Ρίγκερτ από τη DW.
Καλύτερη συνεργασία μεταξύ των ευρωπαϊκών μυστικών υπηρεσιών, μέτρα κατά της ισλαμιστικής προπαγάνδας στο διαδίκτυο, αυστηρότεροι έλεγχοι στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και καλύτερη παρακολούθηση των «επικίνδυνων» ατόμων εντός της ΕΕ. Σας θυμίζει κάτι αυτή η λίστα; Αυτά είναι τα αιτήματα που συζητούνται και τώρα μετά τις τελευταίες επιθέσεις στο Παρίσι.
Όμως αυτή η λίστα δεν είναι καινούργια. Ακριβώς τα ίδια μέτρα συζητούσαν οι ευρωπαίοι υπουργοί Εσωτερικών μετά τις επιθέσεις στο Charlie Hebdo τον Ιανουάριο. Τώρα αυτή η συζήτηση ξεκινάει και πάλι από την αρχή. Ελάχιστες αποφάσεις όμως έχουν υλοποιηθεί προκειμένου να προλαμβάνονται βίαιες επιθέσεις όπως η πρόσφατη. Ενίσχυση προσωπικού της αστυνομίας και προγράμματα κατά της ισλαμιστικής ριζοσπαστικοποίησης υποσχέθηκε τώρα ο γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς και αυτό ακριβώς έκανε και μετά τις πρώτες επιθέσεις στο Παρίσι. Τι έχει γίνει μέχρι τώρα; Προφανώς ελάχιστα.
Οι θύτες είναι δικά μας παιδιά
Το νέο στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι γίνεται πλέον λόγος για πόλεμο, ο οποίος πρέπει τώρα να διεξαχθεί. Ένας πόλεμος κατά των αρχηγών του Ισλαμικού Κράτους κάπου στη Συρία ή το Ιράκ. Όμως θα σταματήσει αυτός ο σαφώς απαραίτητος πόλεμος την τρομοκρατία εδώ στην Ευρώπη ή μήπως θα την πυροδοτήσει; Οι θύτες βρίσκονται ανάμεσά μας. Είναι δικά μας παιδιά. Είναι άνθρωποι με βελγικά, γαλλικά, ευρωπαϊκά διαβατήρια. Περίπου 3000 με 5000 άνθρωποι από την Ευρώπη πολεμούν στη Συρία και κατά καιρούς μάλιστα ως μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης του Ισλαμικού Κράτους. Περίπου το 10% αυτών επιστρέφει στην Ευρώπη. 420 άτομα είναι γνωστά στις γερμανικές αρχές.
Τουλάχιστον ένας από τους τρομοκράτες από τις Βρυξέλλες βρισκόταν στον ευρωπαϊκό κατάλογο καταζητούμενων. Ωστόσο κατάφερε να ταξιδέψει και μάλιστα ελέγχθηκε τυχαία και αναγνωρίστηκε χωρίς όμως να υπάρξει η παραμικρή συνέπεια. Κάποιος άλλος που ενδέχεται να είναι ο εγκέφαλος της επίθεσης, ταξίδευε μεταξύ Βελγίου και Συρίας και χλεύαζε στο διαδίκτυο τις υπηρεσίες συνοριακών ελέγχων.
Έλεγχοι εντός του χώρου Σένγκεν
«Οι έλεγχοι των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, αλλά και εντός του χώρου του Σένγκεν είναι τελείως ανεπαρκείς» υποστηρίζει ο Μπ. Ρίγκερτ
Οι ευρωπαίοι υπουργοί Εσωτερικών πρέπει να δράσουν. Οι έλεγχοι των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, αλλά και εντός του χώρου του Σένγκεν είναι τελείως ανεπαρκείς. Όμως βλέπουμε ότι γίνεται κατάχρηση αυτής της ελευθερίας. Γι' αυτό θα πρέπει να επανεξεταστεί η Συνθήκη του Σένγκεν.
Εάν θέλουμε να εντοπίσουμε τους δράστες που ζουν ανάμεσά μας θα χρειαστούμε μάλλον αυστηρότερους ελέγχους. Ακόμη και ευρωπαίοι πολίτες θα πρέπει να ελέγχονται συστηματικά. Οι τρομοκράτες δρουν ήδη ανεξέλεγκτα. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί.
Μπερντ Ρίγκερτ
Tags
ΔΙΕΘΝΗ