Στην συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές αναφέρεται ρεπορτάζ που φιλοξενεί η σημερινή έκδοση της βελγικής εφημερίδας De Tijd, υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα μια ανάσα πριν από το "φρέσκο" χρήμα της ΕΕ» και υπότιτλο «Ανοίγουν οι κρουνοί του χρήματος μετά από την συμφωνία επί των νέων μεταρρυθμίσεων».
Σημειώνεται ειδικότερα πως η Ελλάδα έχει σχεδόν υπερκεράσει όλα τα εμπόδια που της έφρασσαν τον δρόμο για την εκταμίευση της δόσης, καθώς η κυβέρνηση Τσίπρα δεσμεύτηκε ότι την Πέμπτη θα φέρει προς έγκριση στην Βουλή ένα νέο πακέτο μεταρρυθμίσεων. Το πλέον ακανθώδες θέμα υπήρξε η ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας, καθώς, εξαιτίας της κρίσης, πολλοί Έλληνες αντιμετωπίζουν ανυπέρβλητες δυσκολίες προκειμένου να αποπληρώσουν τα στεγαστικά τους δάνεια.
Ωστόσο, συνεχίζει η εφημερίδα, τα προηγούμενα χρόνια λίγοι απ’ αυτούς βρέθηκαν στο δρόμο επειδή επωφελούνταν από το ευνοϊκό καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας. Μαζί όμως με τους φτωχούς, που πράγματι δεν ήταν σε θέση να αποπληρώσουν τις οφειλές τους, επωφελήθηκαν και οι λεγόμενοι «στρατηγικοί κακοπληρωτές», οι οποίοι δεν εξοφλούσαν τα δάνειά τους αν και διέθεταν τα οικονομικά μέσα, με αποτέλεσμα οι τράπεζες να καταγράφουν τόσο μεγάλες ζημιές στα χαρτοφυλάκιά τους, ώστε οι τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες να χρειάζονται αυτή τη στιγμή από 4 έως 14,4 δισ. ευρώ προκειμένου να μπορέσουν να ορθοποδήσουν οικονομικά.
Για το λόγο αυτό, προσθέτει η εφημερίδα, οι δανειστές ζήτησαν από την ελληνική κυβέρνηση να αναπροσαρμόσει το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας με εισοδηματικά κριτήρια ενώ το νέο πολυνομοσχέδιο περιέχει μέτρα που άπτονται του ασφαλιστικού αλλά και άλλα που αλλάζουν το καθεστώς των λεγόμενων 100 δόσεων.
Επισημαίνεται πως, όταν οι Έλληνες βουλευτές δώσουν την συγκατάθεσή τους στα νέα μέτρα, η Ευρώπη θα δώσει το πράσινο φως για την αποδέσμευση των 12 δισ. ευρώ που περιλαμβάνουν και τα 10 δισ. ευρώ που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Καταλήγοντας, η εφημερίδα αναφέρει ότι η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank επιθυμούν να κάνουν χρήση των κονδυλίων για την ανακεφαλαιοποίηση, ενώ η Alpha Τράπεζα και η Πειραιώς επιχειρούν να προσελκύσουν κεφάλαια από τους ιδιώτες επενδυτές.