Η πρόβλεψη μια ασθένειας όπως ο καρκίνος ή ακόμα και ενός εμφράγματος ή ενός εγκεφαλικού από μια συσκευή μοιάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Η Google όμως το επιχειρεί.
Τι ακριβώς είναι η Google; Αυτή η απάντηση δεν είναι εύκολο να απαντηθεί. Η Google ξεκίνησε ως μηχανή αναζήτησης, στη συνέχεια όμως φαίνεται να απλώνεται σε κάθε τομέα της ζωής μας: από τα αυτοκίνητα μέχρι το νοικοκυριό μας.
Αυτό το διάστημα όμως δραστηριοποιείται εντατικά και στον τομέα της υγείας. Προτίθεται να αναπτύξει τεχνολογία που να προβλέπει ασθένειες ή επικλογές στην υγεία. Ακούγεται ίσως σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας αλλά δεν είναι. Ο Τόμας Σουλτζ, δημοσιογράφος στο περιοδικό Der Spiegel είναι ένας από τους ελάχιστους που έχει πρόσβαση στα συγκεκριμένα σχέδια της Google. «Η ιδέα είναι να καταπίνει κανείς ένα χάπι το οποίο θα κάνει μετρήσεις στο σώμα και μια χειροκίνητη συσκευή θα λαμβάνει αυτές τις πληροφορίες» εξηγεί ο Τόμας Σουλτς μιλώντας στην Deutsche Welle.
«Πιστεύουν ότι με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουν να προβλέψουν πως θα εξελιχθεί η κατάσταση της υγείας ενός ανθρώπου μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Ενδεχομένως να αντιμετωπίζει ενδεχόμενο εγκεφαλικού» συμπληρώνει ο Τόμας Σουλτς.
Παράλληλα οι ερευνητές της Google εργάζονται και στην κατασκευή ενός φακού επαφής για διαβητικούς. Με αυτό τον τρόπο οι διαβητικοί δεν θα χρειάζονται πλέον βελόνες για να μετρούν το σάκχαρο στο αίμα, συμπληρώνει ο γερμανός δημοσιογράφος.
Επιστημονικό έπαθλο αξίας είκοσι δύο εκατομμυρίων δολαρίων
Γιατί θέλει να τα κάνει όμως όλα αυτά η Google; Ο Τόμας Σουλτς εξηγεί πως πρόκειται για ένα επαναστατικό άλμα. «Η Google πιστεύει πως η ιατρική είναι ένας τομέας στον οποίο το επόμενο διάστημα θα κυριαρχήσουν τα κομπιούτερ και πως η φαρμακοβιομηχανία θα πρέπει να ασχοληθεί άμεσα με αυτό τον τομέα» συμπληρώνει.
Η εταιρεία έχει προσλάβει εκατοντάδες επιστήμονες από διαφορετικούς τομείς, οι οποίοι εργάζονται πυρετωδώς στα εργαστήρια του Μάουντεν Βιού στην Καλιφόρνια. Οι επιστήμονες είναι ελεύθεροι να δράσουν όπως νομίζουν καλύτερα ωστόσο η Google δεν σκοπεύει να επικεντρωθεί σε ασθένειες που δεν αφορούν μεγάλο τμήμα του πληθυσμού αλλά σε ασθένειες ευρέως διαδεδομένες.
Η Google έχει ακόμα θεσμοθετήσει ένα επιστημονικό έπαθλο, το οποίο συνοδεύει με το χρηματικό ποσό των είκοσι δύο εκατομμυρίων δολαρίων και φιλοδοξεί να είναι κάτι σαν το Όσκαρ των επιστημών. Φέτος το βραβείο απονεμήθηκε στον Τζον Χάρντι, ερευνητή της νόσου Αλτσχάιμερ. «Δεν ήξερα καν ότι βραβεύθηκα. Πήρα ένα τηλεφώνημα και έμαθα ότι βραβεύθηκα. Ήταν σαν να ήρθε η είδηση από τον ουρανό. Φυσικά ήταν θαυμάσιο για μένα και την ομάδα» λέει ο επιφανής επιστήμονας μιλώντας στην Deutsche Welle. Τα χρήματα θα διατεθούν όπως λέει στις πολυδάπανες έρευνες για τη νόσο Αλτσχάιμερ που ταλανίζει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.
Κόνερ Γιόζεφ Ντιλόν / Μαρία Ρηγούτσου
Tags
ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ