Δύσκολες μέρες αναμένονται για την ελληνική κυβέρνηση εν όψει της ολοκλήρωσης του δευτέρου πακέτου των προαπαιτούμενων, που αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για την εκταμίευση της υποδόσης του δανείου εντός του 2015.
Στην ολοκλήρωση του δεύτερου πακέτου των προαπαιτούμενων, προκειμένου να λάβει η Ελλάδα την υποδόση του 1 δις ευρώ πριν το τέλους του έτους, θα επικεντρωθούν τις επόμενες βδομάδες οι συζητήσεις μεταξύ των εκπροσώπων των θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης. Η πρώτη αξιολόγηση αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του επόμενου έτους.
Όπως διευκρίνισε σήμερα ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης, στη συνεδρίαση του Εurogroup της Δευτέρας δεν αναμένονται αποφάσεις για την Ελλάδα, απλώς θα γίνει μια αξιολόγηση της πορείας των συζητήσεων μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών. Ωστόσο, όπως είπε, θα πρέπει μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου να περάσει από τη βουλή το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων για να ξεκινήσει η διαδικασία εκταμίευσης του 1 δις ευρώ. Η εκταμίευση πρέπει να γίνει εντός του Δεκεμβρίου, διαφορετικά θα πρέπει να μεταφερθούν στο επόμενο έτος μέσα από μια χρονοβόρο διαδικασία. Σύμφωνα με των αξιωματούχο οι όποιες συζητήσεις μεταξύ των εκπροσώπων των θεσμών που θα γίνουν το Δεκέμβριο θα επικεντρωθούν στον έλεγχο των δύο πακέτων των προαπαιτούμενων μεταρρυθμίσεων και μέτρων.
Το 2016 η αξιολόγηση
Η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα ξεκινήσει στις αρχές του επόμενου έτους ενώ εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο. Αυτό συνεπάγεται μια καθυστέρηση σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό. Τα βασικά θέματα της πρώτης αξιολόγησης είναι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, η φορολογία των αγροτών και φυσικά οι δημοσιονομικοί στόχοι.
Μετά από την πρώτη αξιολόγηση θα ξεκινήσει η συζήτηση για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους, είπε ο εν λόγω αξιωματούχος. Αναφορικά με το ΔΝΤ τόνισε ότι οι περισσότερες χώρες της ευρωζώνης κρίνουν απαραίτητη τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα. Ο διεθνής οργανισμός έχει θέσει από την πλευρά του ως όρους για αυτή τη συμμετοχή τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και φυσικά τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέος, υπογράμμισε ο αξιωματούχος της ευρωζώνης.
Νίκος Μπέλλος / Βρυξέλλες