Σύμφωνα με νέα έκθεση του Οργανισμού Περιβάλλοντος της ΕΕ η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για τους κατοίκους της Ευρώπης αφού προκαλεί πάνω από 400.000 πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο.
Η ατμοσφαιρική ρύπανση μειώνει τη διάρκεια ζωής των ανθρώπων ενώ ευνοεί την εμφάνιση σοβαρών ασθενειών, όπως είναι τα καρδιακά νοσήματα, τα αναπνευστικά προβλήματα και ο καρκίνος. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει η νέα έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) που δημοσιεύθηκε στην Κοπεγχάγη ενώ την ίδια ώρα διεξάγεται η παγκόσμια διάσκεψη για το κλίμα στο Παρίσι. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι περίπου 432.000 πρόωροι θάνατοι οφείλονται στην ατμοσφαιρική ρύπανση.
«Η ατμοσφαιρική ρύπανση συνεχίζει να επιβαρύνει την υγεία των Ευρωπαίων, την ποιότητα και το προσδόκιμο ζωής τους», δηλώνει ο εκτελεστικός διευθυντής του ΕΟΠ, Χανς Μπρόινινξ. «Εκτός αυτού έχει και σημαντικές οικονομικές συνέπειες, αφού αυξάνονται τα έξοδα για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ενώ ταυτόχρονα χάνονται ημέρες εργασίας που σημαίνει λιγότερη παραγωγικότητα για ολόκληρη την οικονομία».
Οι πιο βλαβεροί ρύποι
Η ατμοσφαιρική ρύπανση ευνοεί την εμφάνιση σοβαρών ασθενειών, όπως είναι τα καρδιακά νοσήματα, τα αναπνευστικά προβλήματα και ο καρκίνος.
Κάθε χρόνο δημοσιεύεται μια έκθεση για την ατμοσφαιρική ρύπανση στην Ευρώπη, η οποία εξετάζει τη συγκέντρωση ατμοσφαιρικών ρύπων και τη σχετική με αυτήν επιβάρυνση σε κάθε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Από την φετινή έκθεση προκύπτει ότι οι περισσότεροι κάτοικοι των ευρωπαϊκών πόλεων εκτίθενται σε επίπεδα ατμοσφαιρικών ρύπων που κρίνονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμός Υγείας ως επικίνδυνα. Πρόκειται για μικροσωματίδια, διοξείδιο του αζώτου και όζον που βρίσκεται χαμηλά στο έδαφος. Από αυτούς τους ρύπους, τα μικροσωματίδια είναι η κύρια πηγή ασθενειών και πρόωρων θανάτων στην Ευρώπη. Τα συγκεκριμένα σωματίδια εισχωρούν στη ρινική κοιλότητα και κάποια από αυτά και στον πνευμονικό ιστό και την κυκλοφορία του αίματος. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το 2012 432.000 άνθρωποι έχασαν πρόωρα τη ζωή τους εξαιτίας της μακροπρόθεσμης έκθεσής τους σε μικροσωματίδια ενώ το προσδόκιμο ζωής κάθε ευρωπαίου πολίτη μειώνεται κατά 38 ημέρες. Σε πυκνοκατοικημένες περιοχές η βασική πηγή ατμοσφαιρικών ρύπων είναι η τα καυσαέρια των αυτοκινήτων.
Για την προστασία του πληθυσμού οι ειδικοί του οργανισμού συνιστούν την τήρηση των επιπέδων ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα, σύμφωνα με τις προτάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Για να γίνει αυτό θα πρέπει η συγκέντρωση μικροσωματιδίων στα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ να μειωθεί κατά το ένα τρίτο. «Σε σύγκριση με την σημερινή κατάσταση θα μπορούσαν έτσι να αποφευχθούν 144.000 πρόωροι θάνατοι» καταλήγουν οι συντάκτες της έκθεσης.
Γκέρο Ρίτερ