Η τουρκική κυβέρνηση συλλαμβάνει και φυλακίζει δημοσιογράφους, ιδίως Κούρδους. Ωστόσο σταθμοί όπως ο IMC TV επιμένουν να μεταδίδουν. Στο μεταξύ συνεχίζεται η δίκη των δύο δημοσιογράφων της Cumhuriyet.
Ο Φαρούκ Μπαλικτσί έχει άμεσα μια ζωντανή τηλεοπτική σύνδεση. Ένα τμήμα της πόλης Ντιγιάρμπακιρ είναι αποκλεισμένο από την αστυνομία. Ακούγονται πυροβολισμοί. Μερικές δεκάδες Κούρδοι αντάρτες έχουν ταμπουρωθεί σε μια συνοικία. Ξαφνικά πέφτουν χειροβομβίδες προς την πλευρά των δημοσιογράφων. Ο Φαρούκ Μπαλικτσί πρέπει να σταματήσει τα γυρίσματα. Ο ειδησεογραφικός του σταθμός IMC είναι το μοναδικό κανάλι σε όλη τη χώρα που αναφέρεται τακτικά στις μάχες στις κουρδικές περιοχές: «Κάνουμε τη δουλειά μας και μας χτυπάνε. Συνέχεια με εμποδίζουν να μεταδώσω αυτά που συμβαίνουν».
Λίγο αργότερα ο Μπαλικτσί είναι και πάλι στους δρόμους και ρωτάει αυτόπτες μάρτυρες τι ξέρουν για τις ένοπλες μάχες, εάν υπάρχουν θύματα. Ο κόσμος είναι πολύ δυσαρεστημένος. Το Ντιγιάρμπακιρ είναι μια κουρδική μητρόπολη στη νοτιανατολική Τουρκία. Εδώ και μήνες οι μάχες και πάλι μεταξύ των αρχών ασφαλείας και των ανταρτών του PKK μαίνονται. Οι ειρηνευτικές συνομιλίες απέτυχαν. Το έργο των δημοσιογράφων έχει γίνει πάρα πολύ δύσκολο. Ο Φαρούκ Μπαλικτσί μεταδίδει εδώ και 25 χρόνια από την πόλη του το Ντιγιάρμπακιρ. Πλέον η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη.
«Πότε απαγορεύουν έναν σταθμό και τον κλείνουν, πότε βάζουν συναδέλφους στην φυλακή. Η κυβέρνηση μας πέταξε έξω από τους τουρκικούς δορυφόρους. Βρήκαμε έναν άλλο δορυφόρο αλλά δεν ξέρουμε αύριο τι μας ξημερώνει», αναφέρει ο Φαρούκ Μπαλικτσί.
Στις τελευταίες θέσεις η Τουρκία στο θέμα της ελευθεροτυπίας
Στο θέμα της ελευθερίας του Τύπου η Τουρκία βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις ανάμεσα στα 180 κράτη. Κατέχει την 149η θέση μετά το Μεξικό. Ο ίδιος ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δυναμιτίζει την κατάσταση. Και οι ρεπόρτερ στην Τουρκία το καταλαβαίνουν από πρώτο χέρι. Όπως για παράδειγμα ο Ρεφίκ Τεκίν, καμεραμάν, συνεργάτης του Φαρούκ Μπαλικτσί, ο οποίος χτυπήθηκε κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων και τώρα νοσηλεύεται στο νοσοκομείο:
«Εκεί που ήμασταν δεν υπήρχαν συγκρούσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές. Δεν ήμασταν στο στόχαστρο. Χτυπηθήκαμε στοχευμένα από την αστυνομία σαν δημοσιογράφοι. Αυτό γίνεται διότι σαν Κούρδος δημοσιογράφος θεωρείσαι εχθρός του κράτους κι έτσι οι αστυνομικοί θεωρούν ότι μπορούν ακόμη και να σε σκοτώσουν», αναφέρει από την πλευρά του ο Ρεφίκ Τεκίν.
Αυτή την περίοδο δεκάδες δημοσιογράφοι βρίσκονται στις τουρκικές φυλακές. Πολλοί περιμένουν την εκδίκαση της υπόθεσής τους. Και ο ειδησεογραφικός σταθμός IMC βρίσκεται στο στόχαστρο των αρχών. Δεν θα σταματήσουν όμως λένε να μεταδίδουν για τη βία και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις κουρδικές περιοχές.
Γκουνάρ Κένε / Μαρία Ρηγούτσου
Tags
ΔΙΕΘΝΗ