Οι ΗΠΑ θα στείλουν στις αρχές του 2017 μια μάχιμη ταξιαρχία στις γειτονικές με τη Ρωσία χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Ένα μήνυμα στήριξης στις χώρες αυτές που αισθάνονται τη Ρωσία ως απειλή.
Ένας από τους στόχους του Μπαράκ Ομπάμα ήταν η αισθητή μείωση της παρουσίας αμερικανικών στρατευμάτων στην Ευρώπη. Πράγματι μέσα στην οκταετία της διακυβέρνησής του αποχώρησαν από την Ευρώπη δύο από τις τέσσερεις αμερικανικές ταξιαρχίες που βρίσκονταν εδώ. Ωστόσο η Ουάσιγκτον αλλάζει πλέον στάση. Από τον Φεβρουάριο του 2017 οι ΗΠΑ θα στείλουν εκ νέου μια μάχιμη ταξιαρχία στην ανατολική Ευρώπη. Η αποστολή στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στα εδάφη του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας δεν είναι κάτι νέο.
Οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης που γειτνιάζουν με τη Ρωσία αισθάνονται ακόμη και σήμερα ότι απειλούνται από τη Μόσχα, ιδίως μετά την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας πριν από δύο χρόνια στη Ρωσία. Μετά τα γεγονότα της Κριμαίας το ΝΑΤΟ ξεκίνησε την άσκηση Αtlantic Resolve, κατά την οποία απέστειλε σε χώρες της ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης στρατιώτες. Πρόσφατα βρέθηκε πάλι στο επίκεντρο η νατοϊκή επιχείρηση Dragoon Ride, στο πλαίσιο της οποίας πομπή τεθωρακισμένων διήνυσε την απόσταση από τη Βαλτική έως τη Βαυαρία.
Σταθερή αμερικανική παρουσία
Με την αποστολή της ταξιαρχίας το 2017 η αμερικανική παρουσία εκεί όπου άλλοτε δέσποζε το Σύμφωνο της Βαρσοβίας αναμένεται να σταθεροποιηθεί. «Ο συμβολισμός είναι σαφής. Οι ΗΠΑ έρχονται στην περιοχή της αν. και κεντρικής Ευρώπης με μια μάχιμη στρατιωτική μηχανή. Σε περίπτωση που υπάρξει απειλή, το ΝΑΤΟ θα είναι εκεί. Είναι σημαντικό να δημιουργήσουμε δομές με τις οποίες να μπορούμε να αντιδράσουμε με ταχύτητα», ανέφερε στη DW ο Ότφριντ Νασάουερ, ειδικός σε θέματα ασφάλειας από το Κέντρο Πληροφοριών για τη Διατλαντική Ασφάλεια που εδρεύει στο Βερολίνο. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία η αμερικανική ταξιαρχία θα αποτελείται από δύναμη 4200 στρατιωτών, 250 τεθωρακισμένα οχήματα (μεταξύ τω οποίων 90 Abrams, οβιδοβόλα και άλλα άρματα μάχης) καθώς και 1700 συμπληρωματικά οχήματα.
Σύμφωνα με τον στρατιωτικό διοικητή του ΝΑΤΟ Φίλιπ Μπρίντλοβ δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η συγκεκριμένη αμερικανική πολιτική θα αποτελέσει απάντηση στη ρωσική πολιτική: «Συνεχίζουμε τη στρατηγική μας, σύμφωνα με την οποία διασφαλίζουμε τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης και αλλού από μια επιθετική Ρωσία». Αναφορικά με το κόστος της νέας αμερικανικής αποστολής ο Μπ. Ομπάμα ανακοίνωσε ότι τα αμυντικά έξοδα που προορίζονται για τον χώρο της Ευρώπης θα τετραπλασισθούν και θα φθάσουν τα 3,4 δις δολάρια.
Αλλαγή στις πρακτικές του ΝΑΤΟ
Για την εγκατάσταση της νέας ταξιαρχίας του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη δεν θα ακολουθηθεί η πρακτική που ισχύει εδώ και χρόνια στις νατοϊκές αποστολές σε Γερμανία και Ιταλία. Χρειάζονται νέες υποδομές, ωστόσο δεν αναμένεται να κατασκευαστούν νέα στρατόπεδα στην Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και τη Βαλτική. Τα στρατεύματα και τα οπλικά συστήματα που θα χρησιμοποιούνται θα αντικαθίστανται κάθε εννέα μήνες, ενώ η ταξιαρχία θα χωρίζεται σε πολλές μικρότερες μονάδες που θα στέλνονται ανά χώρα, από τη Βουλγαρία, τη Λιθουανία έως τη Ρουμανία. Με τις πρακτικές αυτές οι ΗΠΑ θέλουν να «επενδύσουν» στην ευελιξία και την ταχύτητα αντίδρασης των στρατιωτικών δυνάμεων, χωρίς να παραβιάζουν θεμελιώδεις όρους του καταστατικού του ΝΑΤΟ. Ειδικά για την περίπτωση των χωρών της ανατολικής Ευρώπης ισχύει ότι τα νατοϊκά στρατεύματα δεν μπορούν να στρατοπεδεύουν στις χώρες αυτές «μόνιμα». Οι ευέλικτες μονάδες που αναμένεται να αποσταλούν εκεί εξυπηρετούν αυτόν ακριβώς τον σκοπό.
Πώς όμως αντιδρά η Μόσχα στο νέο σχέδιο των ΗΠΑ, που, σημειωτέον, είναι γνωστό ήδη από το καλοκαίρι του 2015; Ο ρώσος πρεσβευτής στο ΝΑΤΟ Αλεξάντερ Γκρούσκο επέκρινε, χθες, Πέμπτη τα σχέδια των ΗΠΑ. Ο Αλ. Γκρούσκο δήλωσε μάλιστα στη DW ότι με τον τρόπο αυτό οι ΗΠΑ κάνουν ένα βήμα προς μια συγκρουσιακή κατεύθυνση.
Αντρέας Νολ / Δήμητρα Κυρανούδη