allnews-epirus

«Συναντώντας την Οδύσσεια» στη Λέσβο

Το ευρωπαϊκό θεατρικό projekt «Συναντώντας την Οδύσσεια» διασχίζει το Αιγαίο με ένα ιστιοφόρο. Στη Λέσβο έδωσε μια παράσταση για τους πρόσφυγες, ελπίζοντας να μοιράσει στόχους και όνειρα.

«Εδώ ασκούμε σοβαρή πολιτική» λέει η Ματίλντα φον Βάισενμπεργκ γελώντας. Όχι όπως ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, ο οποίος βρέθηκε πριν από λίγες ημέρες στο νησί. Αλλά εξίσου σημαντική, πράγμα για το οποίο η φινλανδή διευθύντρια της περιοδείας του projekt «Συναντώντας την Οδύσσεια» είναι απολύτως πεπεισμένη. Ωστόσο η φον Βάισενμπεργκ κατάφερε μόλις την τελευταία στιγμή να λάβει την επιθυμητή άδεια, ώστε να μπουν οι ηθοποιοί στο κέντρο φιλοξενίας Καρά Τεπέ. Εδώ και δύο ημέρες το ιστιοφόρο Hoppet βρισκόταν στο λιμάνι της Λέσβου, αλλά τα μέρη όπου θα δινόταν η παράσταση δεν είχαν ακόμη καθοριστεί.
Τα δύο τελευταία καλοκαίρια το θεατρικό projekt «Συναντώντας την Οδύσσεια» βρίσκεται σε περιοδεία εν πλω στην Ευρώπη. Συμμετέχουν σε αυτή ηθοποιοί από οκτώ χώρες. Σε κάθε λιμάνι που φτάνει πραγματοποιεί θεατρικά εργαστήρια και δίνει παραστάσεις που στηρίζονται στην ομηρική Οδύσσεια.
Αρχικά η ιδέα είχε ξεκινήσει με αφορμή την οικονομική κρίση στην Ευρώπη και τις διαφορές Βορρά-Νότου, εξηγεί ο ιταλός σκηνοθέτης Μισέλ Λόζι. Ωστόσο τώρα, που το ευρωπαϊκό οικοδόμημα κινδυνεύει να καταρρεύσει πίσω από τους φράχτες και τους εθνικισμούς, το σχέδιο λαμβάνει έναν σαφέστερο πολιτικό χαρακτήρα. Το ότι θα έπρεπε να δουλέψουν στην Ελλάδα με πρόσφυγες, ήταν περισσότερο από σαφές. Τουλάχιστον θεωρητικά. Αλλά πώς έρχεται κανείς σε επαφή με αυτούς τους ανθρώπους χωρίς να γίνει φορτικός; Πώς μπορεί να τους εξηγήσει ότι το απόγευμα μπορούν να δουν μια παράσταση στον καταυλισμό;
«Μέσα από αυτό το έργο εισήλθαμε στην πραγματικότητα»
Tο ιστιοφόρο Hoppet εν πλω
Tο ιστιοφόρο Hoppet εν πλω
Οι δέκα ηθοποιοί που βρέθηκαν στο Καρά Τεπέ αισθάνθηκαν αρχικά κάπως ανασφαλείς για την επιτυχία της παράστασης. Περιμένοντας ωστόσο την άδεια των αρχών, έκαναν τις πρώτες επαφές στην «παιδική χαρά» του καταυλισμού. Τη συνάντηση παρακολούθησε η σκηνοθέτις ντοκιμαντέρ Έρνι Λι, η οποία έφτασε από την Κίνα για να καταγράψει με την κάμερά της το θεατρικό ταξίδι. «Μέσα από αυτό το έργο εισήλθαμε στην πραγματικότητα» εξηγεί. Και δηλώνει συγκλονισμένη από τον τρόπο που αντιδρούν οι πρόσφυγες στην παράσταση.
Τελικά η παράσταση αρχίζει. Χάρη στην καλή διαφήμιση, η οποία κοινοποίησε την παράσταση στα αραβικά, βρίσκεται μπροστά στη σκηνή ο μισός καταυλισμός. Παιδιά τρέχουν ανάμεσα στους θεατές, μερικά ανεβαίνουν στη σκηνή, προκαλείται χάος. Ευτυχώς υπάρχει πολλή μουσική και κίνηση. Και ενίοτε ακούγονται χειροκροτήματα.
Για πέντε ημέρες θα προσφέρονται στο κάστρο της Μυτιλήνης ασκήσεις υποκριτικής, θα γίνονται αυτοσχεδιασμοί, μικρά θεατρικά τελετουργικά που έχουν ως στόχο τη δημιουργία θεατρικών ομάδων. Επίσης παιχνίδια παντομίμας, αφήγηση προσωπικών ιστοριών, τραγούδια.
«Δεν γίνεται να σώσουμε τον κόσμο με το θέατρο» καταλήγει η Ματίλντα φον Βάισενμπεργκ. «Ίσως όμως μπορέσουμε να δώσουμε πίσω την ελπίδα σε εκείνους που την έχουν χάσει. Να τους δώσουμε στόχους και όνειρα». Το ιστιοφόρο Hoppet θα φτάσει στα τέλη Ιουλίου στον τελικό του προορισμό, το λιμάνι της Ικαρίας. «Παρ' όλες τις δυσκολίες, το ταξίδι άξιζε τον κόπο, λέει η Έρνι Λι. Κάναμε φιλίες σε ολόκληρη την Ευρώπη, τις οποίες θα κρατήσουμε ακόμη κι αν η Ευρώπη διαλυθεί».
Αντρέα Καζίσκε/ Δημήτρης Ελευθεράκης

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη