Δημόσιοι υπάλληλοι, δικαστές, αστυνομικοί, δημοσιογράφοι βρίσκονται υπό διωγμό στην Τουρκία. Οι απειλές του καθεστώτος είναι αποτελεσματικές, εκτιμά ο πρόεδρος της Ένωσης Γερμανών Δημοσιογράφων (DJV) Φρανκ Ιμπεράλ.
H στάση της τουρκικής κυβέρνησης μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα γίνεται ολοένα και πιο σκληρή. Στο στόχαστρο βρισκόταν πάντα ο Τύπο,ς τώρα όμως η κατάσταση έχει εκτραχυνθεί. 45 εφημερίδες, 15 περιοδικά και τρία ειδησεογραφικά πρακτορεία θα κλείσουν όπως ανακοινώθηκε χθες επισήμως. Ακόμα θα κλείσουν 16 τηλεοπτικοί και 23 ραδιοφωνικοί σταθμοί. Προηγουμένως είχαν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης εναντίον 47 δημοσιογράφων, οι περισσότεροι είναι πρώην συνεργάτες της εφημερίδας Zaman. H εφημερίδα Zaman είναι υπό κρατική επιτήρηση από τον περασμένο Μάρτιο, προηγουμένως όμως ήταν φίλα προσκείμενη στον Φατουλάχ Γκιουλέν, τον μεγάλο αντίπαλο του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο η κυβέρνηση κατηγορεί ως υποκινητή του πραξικοπήματος.
Επιπλέον, τις τελευταίες ημέρες καταγγέλθηκαν 500 συμβάσεις εργαζομένων στην εφημερίδα Zaman ενώ ρεπόρτερ δέχονται απειλές ακόμα και για τη σωματική τους ακεραιότητα.
Λείπει μια ξεκάθαρη στάση από Γερμανία και Ευρώπη
Ο πρόεδρος της Ένωσης Γερμανών Δημοσιογράφων (DJV) Φρανκ Ιμπεράλ ήταν στην Κωνσταντινούπολη μέχρι και δυο μέρες πριν από το πραξικόπημα και είχε την ευκαιρία να μιλήσει με αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ και συνδικάτα. Παραχωρώντας συνέντευξη στο Γερμανικό Ραδιόφωνο Deutschlandradio για την εμπειρία του και τις συνομιλίες που είχε με Τούρκους συναδέλφους του ανέφερε σχετικά με το κύμα των απολύσεων: «Γιατί συμβαίνει; Επειδή οι απειλές φέρνουν αποτέλεσμα. Από την μια πλευρά εκτοξεύονται απειλές για τη σωματική ακεραιότητα. Από την άλλη πλευρά τους ζητάνε να αναφέρουν στο υπουργείο ποιος στηρίζει το κίνημα Γκιουλέν. Και αρκεί μόνο και μόνο να είσαι συνδρομητής και να διαβάζεις την εφημερίδα. Επίσης ασκούνται πιέσεις σε επιχειρηματίες να μην δημοσιεύουν διαφημίσεις σε αυτά τα έντυπα.»
Πέντε από τους ανταποκριτές της Zaman στην Ευρώπη σταμάτησαν να εργάζονται για την εφημερίδα από φόβο. Και στη Γερμανία πώς γίνονται δεκτά όλα αυτά; Πως αντιδρά η κυβέρνηση; Ο Φρανκ Ιμπεράλ απαντά: «Η διπλωματία δεν είναι παιδικό πάρτι και αυτό το αναγνωρίζω. Ως πρόεδρος όμως της Ένωσης Γερμανών Δημοσιογράφων παρατηρώ ότι το θέμα επανέρχεται συχνά στις ειδήσεις και ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει δηλώσει πως τα θεμελιώδη δικαιώματα δεν είναι διαπραγματεύσιμα. Παρόλα αυτά όμως μου λείπουν τα ξεκάθαρα λόγια τόσο από γερμανική όσο και από ευρωπαϊκή πλευρά.»
Τα ξεκάθαρα λόγια όμως του λείπουν και από τους συναδέλφους του πρώτου δημόσιου τηλεοπτικού καναλιού ARD, οι οποίοι κατά τη διάρκεια της αποκλειστικής συνέντευξης του Ταγίπ Ερντογάν δεν έθιξαν το θέμα της ελευθεροτυπίας στην Τουρκία.
Οι Τούρκοι δημοσιογράφοι πάντως εντός και εκτός της χώρας είναι τρομοκρατημένοι. Έστω και αν η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί δεν είναι κάτι το εντελώς καινούργιο.
DLF / DPA / Μαρία Ρηγούτσου