Η γερμανική κυβέρνηση συνεχίζει τις προσπάθειες της ώστε να επιτραπεί η επίσκεψη Γερμανών βουλευτών στη βάση του Ιντσιρλίκ. Αν δεν βρεθεί λύση θα αποχωρήσουν τα γερμανικά στρατεύματα προειδοποιεί το Βερολίνο.
Η γερμανική κυβέρνηση δεν αποκλείει να αποχωρήσουν τα γερμανικά μαχητικά αεροσκάφη σε περίπτωση που η Άγκυρα εξακολουθεί να επιμένει στην απαγόρευση εισόδου στη βάση του Ιντσιρλίκ Γερμανών βουλευτών. Αυτό προκύπτει από τις απαντήσεις των κυβερνητικών εκπροσώπων στο μπρίφινγκ της Παρασκευής.
Όπως επεσήμανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ, η Τουρκία έχει μεν το δικαίωμα να απαγορεύσει την επίσκεψη αλλά κάτι τέτοιο δεν θα ήταν σκόπιμο. Η Άγκυρα γνωρίζει τις πιθανές συνέπειες, δεδομένου ότι για τις γερμανικές στρατιωτικές αποστολές στο εξωτερικό αποφασίζει η βουλή. Ως εκ τούτου οι βουλευτές έχουν το «έννομο συμφέρον» να επισκεφτούν τους στρατιώτες. Εμμέσως πλην σαφώς ο Μάρτιν Σέφερ άφησε να εννοηθεί ότι η επιμονή της Τουρκίας στην απαγόρευση, θα ανάγκαζε τη Γερμανία να αποσύρει τις δυνάμεις της από το Ιντσιρλίκ. Ερωτηθείς ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας για εναλλακτικές δήλωσε ότι υπάρχουν πολλές δυνατότητες για τη μετεγκατάσταση των γερμανικών Tornados στην περιοχή. Η βάση του Ιντσιρλίκ παραμένει όμως «πρώτη επιλογή». Εκτός από το γεγονός ότι πρόκειται για μια νατοϊκή βάση με «ευνοϊκές συνθήκες», εκεί είναι συγκεντρωμένες οι συμμαχικές δυνάμεις.
Πιθανή άτυπη συνάντηση Μέρκελ - Ερντογάν
Στο κυβερνητικό μπρίφινγκ ανακοινώθηκε ακόμη ότι αυτό το διάστημα προετοιμάζεται επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ στην Τουρκία. Όπως κατέστησε σαφές ο εκπρόσωπος του υπουργείου, η πραγματοποίηση της επίσκεψης δεν εξαρτάται όμως από τη στάση της Τουρκίας στο θέμα της εισόδου γερμανών βουλευτών στο Ιντσιρλίκ. Σύμφωνα με τον κ. Σέφερ τόσο η γερμανική όσο και η τουρκική πλευρά καταβάλουν προσπάθειες για την βελτίωση των διμερών σχέσεων που αυτό το διάστημα δεν είναι και τόσο αρμονικές για μια σειρά από λόγους. Συγκεκριμένα ανέφερε μεταξύ άλλων την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από το γερμανικό κοινοβούλιο αλλά και τους χειρισμούς της τουρκικής κυβέρνησης μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.
Επίσης στο κυβερνητικό μπρίφινγκ έγινε γνωστό ότι σε μια προσπάθεια εξομάλυνσης των γερμανοτουρκικών σχέσεων, η καγκελάριος Μέρκελ επιδιώκει να συναντηθεί με τον τούρκο πρόεδρο Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της ομάδας των G 20 στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου στην Κίνα.
Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο