allnews-epirus

ΜΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ - ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ...ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ Κ. ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

Μια σπανιότατη εφημερίδα, με ημερομηνία έκδοσης την 22 Φεβρουαρίου 1913, την επόμενη της Απελευθέρωσης των Ιωαννίνων, είχε στο αρχείο το ο αείμνηστος γνωστός Γιαννιώτης  Κώστας Φωτόπουλος, που άφησε και σημαντική συγγραφική παρακαταθήκη με 25 βιβλία, αφιερωμένα σε ιστορικές, λαογραφικές και θρησκευτικές αναφορές για τα Γιάννινα και άλλες περιοχές της Ηπείρου κυρίως επί Τουρκοκρατίας.
Τα σημαντικά αρχεία του  Κώστα Φωτόπουλου, παρέλαβε ο ανηψιός του Γιάννης Φωτόπουλος, που με σεβασμό τα ταξινόμησε. Ένα μεγάλο τμήμα των αρχείων το παραχώρησε στην ΕΗΜ  και μερικά που αφορούσαν οικογενειακά κειμήλια, τα κράτησε για την οικογένειά του. 
Εκεί ανακάλυψε την σημαντική εφημερίδα «ΚΑΙΡΟΙ»  (εκδίδονταν στην Αθήνα) και με τον υπότιτλο «Η ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ», που σε πανηγυρική και μάλιστα έγχρωμη έκδοση την επόμενη της Απελευθέρωσης των Ιωαννίνων, σε τέσσερις σελίδες, παρουσιάζει πλήθος πληροφοριών από την απελευθέρωση και την είσοδο του Στρατού στα Γιάννινα με τον τίτλο:
-«Ο ΜΕΓΑΣ. Ο ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΣ, Ο ΚΟΛΟΣΣΑΙΟΣ ΘΡΙΑΜΒΟΣ-Η ΑΠΟΘΕΩΤΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΜΑΣ ΕΙΣ ΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ».
Αυτή την εφημερίδα-ντοκουμέντο, ο Γιάννης Φωτόπουλος την δώρησε πρόσφατα στην Περιφέρεια Ηπείρου, τοποθετήθηκε σε ειδική κορνίζα και μπορούν οι πολίτες να την βλέπουν έξω από το γραφείο του Περιφερειάρχη.


Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ  Κ. ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

O Kώστας  Ι. Φωτόπουλος, για τους παλιούς Γιαννιώτες που τον γνώριζαν και τον εκτιμούσαν ιδιαίτερα, χαρακτηρίζονταν σαν ο συνεχιστής του Τάκη Σαλαμάγκα στην καταγραφή στοιχείων της περιοχής, που διασώθηκαν και είναι στην διάθεση των σημερινών ερευνητών.
Το τελευταίο βιβλίο του Κώστα Φωτόπουλου, κυκλοφόρησε το 1986 με τον τίτλο: «Τα Γιάννινα. Οι μαχαλάδες, τα σοκάκια, και τα τοπωνύμιά τους με τις ιστορικές και λαογραφικές παραδόσεις και ανέκδοτα».
Σε αυτό καταγράφονται με λεπτομέρειες όλα τα τοπωνύμια και μαχαλάδες που και σήμερα έχουν τα ίδια ονόματα (Καραβατιά, Κιάφα, Κουρμανιό, Καλούτσιανη, κ.λ.π.) ιστορικά στοιχεία για όλα τα τζαμιά που υπήρχαν επί τουρκοκρατίας στα Γιάννινα, για συνοικίες, κτίρια κ.λ.π. 

Πολύ σημαντικό βιβλίο και δεν γνωρίζω κατά πόσο είναι εύκολο να βρεθεί σήμερα σε βιβλιοπωλεία, αλλά σίγουρα υπάρχει στην ΕΗΜ.

Κατά διαστήματα το All  News Epirus, θα αντλεί στοιχεία από το βιβλίο και θα σας ενημερώνει για να θυμούνται οι παλιότεροι και να μαθαίνουν οι νεώτεροι. 
Επίσης ο φίλος Γιάννης Φωτόπουλος, θα μας ενημερώνει και για χρήσιμα στοιχεία που αφορούν την ιστορία της πόλης, ανακαλύπτοντάς τα στα αρχεία του θείου του Κώστα Ι. Φωτόπουλου.
Γ. Κ



Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη