allnews-epirus

«Θησαυρός» για το Ζαγόρι η στήριξη και η αξιοποίηση του Γεωπάρκου Βίκου-Αώου


 Σημαντικό "εργαλείο" για την τουριστική και οικονομική ανάπτυξη του Ζαγορίου, πάντα με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος, μπορεί να αποτελέσει το Γεωπάρκο Βίκου-Αώου, εφόσον "αγκαλιαστεί" και αξιοποιηθεί από την τοπική κοινωνία, τους επιχειρηματίες και την τοπική αυτοδιοίκηση. 
      Αυτό τονίστηκε κατά την παρουσίαση του Γεωπάρκου, στην έναρξη της χθεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ζαγορίου, τόσο από εκπροσώπους της "ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε", όσο και από τον δήμαρχο και τις παρατάξεις της μειοψηφίας.
      Με τη συμμετοχή εκπροσώπων φορέων και κατοίκων του Ζαγορίου ο διευθυντής της "Ήπειρος Α.Ε" Γεράσιμος Παπαηλίας και οι Χαρητάκης Παπαϊωάννου, βιολόγος, και Γεωργία Κιτσάκη, ιστορικός-αρχαιολόγος, παρουσίασαν τον ρόλο του Γεωπάρκου ως μέλους του Ευρωπαϊκού και του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της Unesco, αλλά και την σημερινή κατάσταση, τα προβλήματα στη λειτουργία και τον τρόπο διαχείρισής του.
      Η κ. Κιτσάκη παρέδωσε στον δήμαρχο Ζαγορίου Βασίλη Σπύρου το σχετικό πιστοποιητικό για τη θετική επαναξιολόγηση που έγινε το Σεπτέμβριο του 2016 και για 4 χρόνια, μετά την αρχική ένταξη το 2010 του Γεωπάρκου από την Unesco.

       Το brand name Unesco -Γεωπάρκο
      «Συζητάμε για έναν "θησαυρό" που έχει το Ζαγόρι μαζί με την Κόνιτσα, και λέγεται Γεωπάρκο», είπε ο κ. Παπαηλίας και το συνέδεσε με την προσπάθεια του Δήμου να ενταχθεί συνολικά το Ζαγόρι στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco, ως Πολιτιστικό Τοπίο.
      «Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Γεωπάρκο ως εφαλτήριο για την επίτευξη αυτού του στόχου», σημείωσε ο διευθυντής της "Ήπειρος Α.Ε", ενώ χαρακτηριστικά τόνισε «εκμεταλλευτείτε το brand name Unesco -Γεωπάρκο» αφού, εκτός των άλλων, μπορεί να βοηθήσει και στον τουριστικό τομέα τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις της περιοχής, αρκεί να το γνωρίσουν και να το στηρίξουν όλοι.
      «Ήρθαμε να ζητήσουμε τη βοήθεια σας για να γίνει γνωστό παντού», είπε ο κ. Παπαηλίας και ανέφερε την περσινή επίσκεψη εκπροσώπων από άλλα Γεωπάρκα της Ευρώπης οι οποίοι ήθελαν να διαπιστώσουν από κοντά πόσο το "αγκάλιασαν" οι κάτοικοι και οι φορείς.
      Επειδή το Γεωπάρκο δεν είναι κάποιο νομικό πρόσωπο, αλλά μια ιδέα και ένα σήμα της Unesco, για να μπορεί να επιχορηγείται ή να μετέχει σε κοινοτικά προγράμματα, να έχει δικούς του πόρους, ο κ. Παπαηλίας κάλεσε τους Δήμους Ζαγορίου και Κόνιτσας, στα όρια των οποίων εκτείνεται το Γεωπάρκο, να στηρίξουν οικονομικά τη λειτουργία και δράση του με ένα μικρό, σχετικά, ποσό ετησίως -3.000 ευρώ, προκειμένου να μπορεί να καλύψει έξοδα συνεδρίων, ημερίδων και άλλων δράσεων.
      Επίσης, ο διευθυντής της "Ήπειρος Α.Ε" κάλεσε και επιχειρηματίες της περιοχής να συνδράμουν με χορηγίες και δωρεές την όλη προσπάθεια.
      Σύμφωνα με τον Χαρητάκη Παπαϊωάννου, σύντομα θα τοποθετηθούν, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, πινακίδες πιστοποίησης του Γεωπάρκου, θα εκδοθούν οδηγοί με χάρτες και εφαρμογή διαθέσιμη για κινητά τηλέφωνα και άλλες δράσεις ενημέρωσης και προβολής.
      Από την πλευρά της η κ. Κιτσάκη επέμεινε στην ανάγκη να γίνει υπόθεση όλων των κατοίκων το Γεωπάρκο, δεδομένου ότι εκτός των άλλων μπορεί να αναπτυχθεί και ο γεωτουρισμός.
      Και οι τρεις εκπρόσωποι της "Ήπειρος Α.Ε", στάθηκαν ιδιαίτερα στην ανάγκη να λειτουργήσουν Κέντρα Πληροφόρησης, εκτός από το Πάπιγκο που υπολειτουργεί και την Κλειδωνιά για την περιοχή της Κόνιτσας και στο Κεντρικό Ζαγόρι ή στην περιοχή της Τύμφης.

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη